Download de KNAF app

Rijdersuitrusting

FHR en HANS systemen

De functie van alle Frontal Head Restraint systemen is gelijk. Door de bewegingsruimte van de helm te beperken ten opzichte van het lichaam, wordt voorkomen dat, in geval van een zware impact, het hoofd te ver van de romp 'getrokken' wordt.

Het bekende 'HANS' heeft feitelijk twee vorken tussen de gordels en het lichaam, die één geheel vormen achter de nek. Doordat de helm hieraan vastgemaakt zit (met de zogenaamde Tethers), wordt de bewegingsruimte van de helm beperkt. Het nieuwere 'Hybrid' systeem (vooralsnog alleen geleverd door Simpson) heeft aan de achterzijde van het lichaam een kunststof 'harnas' gedeelte, dat een gelijke functie heeft. Wat bij beide systemen van groot belang is, is dat het niet op zichzelf staand is. De combinatie van stoel, gordels, helm, Tethers en montage van dit alles, zorgt voor een correcte werking.

Daarnaast zijn er nog enkele zaken van belang. De HANS-systemen zijn in verschillende 'hoeken' leverbaar. Deze 'hoeken' (10, 20 of 30 graden) worden bepaald door de hoek waarmee de rug ten opzichte van het hoofd staat als men in de auto zit. In een formuleauto ligt de rijder immers meer en is dus een 30◦ HANS-systeem veel beter geschikt dan een 20◦ HANS-systeem dat weer beter is bij toerwagens. Ook zijn HANS-systemen in drie verschillende maten leverbaar; dit zijn breedtematen (S, M, L).

Kenmerkend voor het Hybrid-systeem van Simpson is een schouder/nekharnas, dat door meerdere gordels aan het lichaam is bevestigd. Het grote verschil is dus het ontbreken van de 'vorken' over de schouders. Dit systeem kent verschillende maten, van XS t/m XL. De pasvorm is van groot belang voor de werking van het systeem. Het voordeel van Hybrid is dat het ten opzichte van de conventionele systemen wat meer draagcomfort lijkt te hebben.

Waar dient op gelet te worden? Uiteraard ligt een deel van het antwoord bij de gebruiker. Een 'niet lekker' zittend systeem duidt vaak op een 'verkeerd' systeem of een verkeerde toepassing. Het juiste type veiligheidsgordels dient correct te zijn gemonteerd, maar ook zijn de gordelgaten in de stoel van belang. Het is vanzelfsprekend dat de correcte, voor FHR-systemen geschikte helm dient te worden gebruikt.

Handleidingen
Handleiding HANS systeem
Startersgids HANS systeem
Handleiding Hybrid en Hybrid Pro systeem

Helmen

Aan helmen zitten veiligheidsvoorschriften vast. Voor elke discipline gelden er verschillende voorschriften. Kijk daarvoor altijd in het standaardreglement van je sectie. Deze veiligheidsvoorschriften zijn terug te vinden onder de FIA reglementen Appendix L. In technieklijst 25 van de FIA kunt u zien welke normen er op dit moment geldig zijn. Klik hier voor de FIA technieklijst no. 25

Kleding

Aan kleding zitten veiligheidsvoorschriften vast. Voor elke discipline gelden er verschillende voorschriften. Kijk daarvoor altijd in het standaardreglement van je sectie. Deze veiligheidsvoorschriften zijn terug te vinden onder de FIA reglementen. Voor een eenvoudig overzicht van de FIA rijdersuitrusting, klik hier.