De KNAF is enkele jaren geleden gestart met het certificeren van instructeurs van racescholen. In totaal volgden meer dan 150 instructeurs het masterclassprogramma didactische vaardigheden. Vanaf 1 januari 2024 zet de KNAF, in samenspraak met de Nederlandse autorensportcircuits en racescholen, de volgende stap. Instructeurs moeten per die datum in het bezit zijn van een actieve KNAF-instructeurslicentie: 

De meerwaarde van gecertificeerde instructeurs werd duidelijk ten tijde van de  coronapandemie. Door maatregelen van de (lokale) overheden mochten alleen instructeurs dienstdoen die in het bezit waren van het KNAF-certificaat didactische vaardigheden.

De KNAF, de Nederlandse autorensportcircuits en de racescholen hechten er veel waarde aan dat in de toekomst alleen gekwalificeerd personeel les geeft aan coureurs in spé. Met die reden wordt dus de KNAF-licentie voor instructeurs verplicht gesteld. Er zijn vier licentieniveaus (A t/m D) waarbij in de nabije toekomst voor ieder niveau een opleiding beschikbaar is. Niveau D is voor de beginnende instructeur en A voor ervaren instructeurs die andere instructeurs aansturen. Aan de destijds verleende dispensatie voor ervaren instructeurs tot het volgen van de opleiding komt door de steeds hogere algemene eisen die aan instructeurs worden gesteld per 1 januari 2024 een eind.

Aan leraren en instructeurs worden namelijk tegenwoordig veel bredere en hogere eisen gesteld dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Bij instructeurs van racescholen, en dan in dit geval specifiek die in de autorensport, is dat niet anders. Instructeur zijn houdt meer in dan de ideale lijnen op een circuit weten en zelf geracet hebben. Er komen ook educatieve vaardigheden bij kijken. De beste coureur is niet altijd de beste leraar. De ene leerling is de andere niet en bij ieder individu hoort een andere aanpak, direct, of met geduld en een rustige benadering. Hoe wordt een cursist gerust gesteld waardoor uiteindelijk toch dat fel begeerde racepapiertje kan worden behaald?

Om in dit proces stappen te maken is de KNAF enkele jaren geleden al een samenwerking aangegaan met NOC*NSF en de KNMV. Dit traject wordt nu verder opgepakt waardoor iedere instructeur in staat wordt gesteld om tijdig de benodigde licentie te verkrijgen. Circuit Zandvoort en TT Circuit Assen hebben zich ook geconformeerd aan de richtlijnen voor autorensportinstructeurs. Instructeurs die niet in het bezit zijn van de betreffende licentie zullen dan ook vanaf 1 januari 2024 niet op deze circuits als instructeur dienst kunnen doen.   

Niet onbelangrijk is dat gelicentieerde instructeurs met een actieve KNAF-instructeurslicentie ook gebruik kunnen maken van de persoonlijk ongevallen verzekering van de KNAF, mochten zij onverhoopt letsel oplopen tijdens een KNAF-erkende racecursus.

Ga voor meer informatie over de licentie en opleiding naar: Reglement Racescholen & Examens