craft\elements\db\ElementQuery

Sociale veiligheid

Sociale veiligheid binnen de Nederlandse kart- en autosport

De preventie van ongewenst gedrag vormt een kernstrategie binnen de KNAC Nationale Autosport Federatie (KNAF), waarbij hoge prioriteit wordt toegekend. Het eerste vereiste is een grondige risicoanalyse van de huidige stand van zaken binnen de Nederlandse autosportsector. Voor een adequaat inzicht is een gedegen onderzoek noodzakelijk om vast te stellen of er binnen de KNAF voldoende expertise aanwezig is met betrekking tot integriteit en sociale veiligheidskwesties.


Bij het ontwerpen van een strategie met betrekking tot integriteit en sociale veiligheid is het van essentieel belang dat de KNAF zowel interne als externe belanghebbenden betrekt. Duidelijkheid omtrent de verantwoordelijkheden is hierbij cruciaal, aangezien onduidelijkheid kan leiden tot een gebrek aan actie. De KNAF draagt de eindverantwoordelijkheid voor de preventie en aanpak van integriteits- en sociale veiligheidskwesties. De directie, inclusief het bestuur, speelt een centrale rol bij het bevorderen van een veilige en positieve cultuur binnen de Nederlandse autosportsector. Op lange termijn zal de KNAF overwegen een integriteitsmanager aan te stellen die verantwoordelijk is voor alle aangelegenheden met betrekking tot integriteit en sociale veiligheid.

KNAF Vertrouwenscontactpersoon

De Vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de KNAF het eerste aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft over, of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag.

De KNAF heeft twee VCP’s: Natalie Corsmit en Ralph Koks. Ze fungeren als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, medewerkers, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of vraag. De VCP’s bieden een luisterend oor, geven informatie en verwijzen door naar passende hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de organisator of bond om preventieve maatregelen te nemen.

De VCP’s behandelen zelf niet inhoudelijk de meldingen, ze bieden een luisterend oor en helpen je op weg. Ze zijn op de hoogte van de beschikbare hulpbronnen en informeren je over procedures en mogelijke vervolgstappen. Ook kunnen zij je doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon van het van NOC*NSF, die getraind is om inhoudelijke begeleiding te bieden.

Bij de VCP’s van de KNAF kun je terecht met vragen of situaties die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag. Daarbij kun je denken aan:

  • Pesten, uitsluiting en intimidatie.
  • Seksuele intimidatie, misbruik en ander ongepast of ongemakkelijk contact.
  • Agressie en geweld (zowel fysiek als verbaal).
  • Doping-, alcohol- en drugsgebruik.
  • Discriminatie, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, geloofsovertuiging of seksuele voorkeur.
  • Matchfixing, fraude, belangenverstrengeling en andere integriteitskwesties.

Het kan daarbij gaan om gedrag waar je zelf mee te maken hebt, of gedrag dat je waarneemt en waar anderen in jouw omgeving mee te maken hebben.

De VCP biedt een luisterend oor en begeleiding bij het vinden van een passende oplossing.

De VCP’s staan klaar voor incidenten, vermoedens van incidenten en vragen die zich voordoen binnen de invloedsfeer van de KNAF. Het kan daarbij enerzijds gaan om grensoverschrijdende gedragingen van leden van de KNAF. Anderzijds om situaties waarin een lid van de KNAF juist het slachtoffer is van grensoverschrijdend gedrag.

De VCP’s houden zich niet bezig met sportinhoudelijke zaken. Klachten over bijvoorbeeld de uitslag van een wedstrijd of een uitgedeelde (tijd)straf worden niet in behandeling genomen. Daarvoor bestaat – afhankelijk het toepasselijke regelement – de mogelijkheid van protest bij het College van Sportcommissarissen, of beroep bij het College voor Autosportrechtspraak.

Neem bij twijfel gerust contact op met de VCP’s.  

De KNAF heeft twee VCP’s aangesteld, te weten Natalie Corsmit en Ralph Koks. Je bent vrij om zelf te bepalen met wie je het liefst contact opneemt. Als voor één van de VCP’s mogelijk sprake is van belangenverstrengeling, dan zal deze je automatisch verwijzen naar de ander.

De KNAF heeft er – met het oog op onafhankelijkheid – bewust voor gekozen om twee VCP’s aan te stellen. Ook is bewust gekozen voor diversiteit in geslacht.

De VCP’s zijn rechtstreeks te bereiken via e-mail:

Natalie Corsmit: n.corsmit@knaf.nl  
Ralph Koks: r.koks@knaf.nl 

Wil je jouw verhaal niet op mail zetten? Stuur dan een kort mailtje met je telefoonnummer naar één van de VCP’s. Zij zullen vervolgens telefonisch contact met je opnemen.

Specifiek voor deze drie vormen van grensoverschrijdend gedrag is een meldplicht opgenomen in de toepasselijke tuchtreglementen.

Voorbeeld seksuele intimidatie:
Ieder lid van de KNAF, dat een redelijk vermoeden heeft dat sprake is seksuele intimidatie, moet dit melden bij de VCP’s of het KNAF-bestuur. Iedere functionaris, begeleider of bestuurslid van de KNAF dient (een vermoeden van) grensoverschrijdend gedrag te melden bij het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR).

De VCP’s kunnen ook vragen beantwoorden zonder of voordat er sprake is van een concrete situatie van grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld vragen die je moeilijk vindt om te stellen, of waarvan je vreest dat ze niet serieus genomen zullen worden.

Twijfel je of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag? Ga dan toch in gesprek met de VCP.

Informatie die je deelt met de VCP’s, wordt vertrouwelijk behandeld. Wel kan het zo zijn dat de VCP’s (wettelijk of reglementair) verplicht zijn om bepaalde informatie te delen met instanties zoals het KNAF-bestuur, de Politie en het Openbaar Ministerie. Waar mogelijk gebeurt dat uiteraard anoniem.

De activiteiten van de VCP’s vallen onder de verantwoordelijkheid van het KNAF-bestuur. Aan het einde van het jaar rapporteren de VCP’s (op anonieme basis) aan het bestuur over eventuele meldingen, de aard van deze meldingen en de voortgang en afhandeling ervan. 

De KNAF VCP’s hebben de NOC*NSF-opleiding tot vertrouwenscontactpersoon gevolgd. Deze opleiding is bedoeld voor professionals en vrijwilligers binnen sportbonden en sportverenigingen. De opleiding besteedt aandacht aan de positie van de VCP en de manier waarop met (mogelijke) slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag moet worden omgegaan. 

Doping informatie

Hieronder vindt u alle informatie omtrent doping reglementen en procedures.

Dit onderdeel bevat informatie over het Nationaal Dopingreglement en bijbehorende bijlagen en de Wereld Anti-Doping Code en de dopingcontroleprocedure.

De Wereld Anti-Doping Code is van toepassing op alle sporters en het begeleidend personeel ongeacht of zij de Nederlandse nationaliteit bezitten. Het Nationaal Dopingreglement is een vertaling van de Wereld Anti-Doping Code (www.wada-ama.org/). Nederlandse sporters zijn gebonden aan het Nationaal Dopingreglement:

Nationaal Dopingreglement

Reglement Naleving Dopingsancties

Ordemaatregel en periode van uitsluiting

Voor alle informatie over welke middelen zijn toegestaan en welke middelen niet zijn toegestaan verwijzen wij u naar de website van de Dopingautoriteit en de Dopingwaaier App:

Dopingautoriteit : www.dopingautoriteit.nl

Controleer uw medicatie op: www.dopingwaaier.nl

1 - Dopinglijst
2 - De Whereaboutsbijlage
3 - De Dispensatiebijlage
4 - Minderjarigen
5 - Tips

Test jouw kennis op elearning.dopingautoriteit.nl

Vragen over doping?
Bij de Dopingautoriteit kan iedereen terecht die vragen heeft over doping én alles wat met doping te maken heeft. Heb je een vraag? Stuur dan een e-mail naar dopingvragen@dopingautoriteit.nl, of stel je vraag via WhatsApp (06-11226200)

Webinars

Via de FIA worden er webinars georganiseerd om meer informatie te verstrekken aan rijders over doping. De presentatie is hier te downloaden.

Be PROUD richt zich op het versterken van sportwaarden, met als doel het stimuleren van het ‘schone sportgedrag’. Het programma kent vijf kernwaarden: Passionate, Real, Outspoken, United en Dedicated. Trots staat centraal: trots kunnen zijn op eigen, schone sportprestaties én gezamenlijk trots kunnen zijn op schone sport in het algemeen.

Ga je door het vuur. Jarenlang staat je leven in het teken van keihard trainen. De lat steeds een stukje hoger leggen. De strijd aangaan met de sterksten. Jezelf overtreffen. En als dat lukt? Onbetaalbaar! Omdat dát aantoont dat hard werken loont. Omdat het anderen inspireert en uitdaagt. En vooral omdat die prestatie op een schone manier geleverd is. Een moment om heel trots op te zijn.

Maar wat nou als je moet strijden tegen sporters die het níet op eigen kracht doen? Dat zou sport veel minder mooi maken. Want zijn er dan nog wel echte winnaars? Jij hebt recht op schone sport. Zodat jóuw moment echt iets betekent. En daar moeten we samen voor zorgen.

Sporters, familie, coaches, medische begeleiders, bondsmedewerkers en andere sportfanaten: we moeten allemaal in actie komen. Ons uitspreken en de juiste toon zetten. Sluit je daarom aan bij Be PROUD, en word onderdeel van een groot en krachtig team. Trotse supporters van schone sport!

Waar wacht je nog op? Meld je aan als supporter van schone sport: supportschonesport.nl