Download de KNAF app

Dutch Regularity Challenge kwalificatie wedstrijd voor de FIA Trophy For Historic Regularity Rallies 2021

DUTCH REGULARITY CHALLENGE  kwalificatie wedstrijd 
FIA TROPHY  FOR HISTORIC REGULARITY RALLIES 2021.

Afgelopen week heeft de FIA de plannen en de wedstrijdkalender voor de FIA Trophy bekend gemaakt. Om als organisatie voor deze FIA Trophy in aanmerking te komen heeft de Euregio Autosport Organisatie de aanvraag in gediend, waarbij de coördinatie voor de aanvraag richting FIA is gelopen via het KNAF Federatiebureau. 

Euregio Autosport Organisatie staat als een van de  20 kwalificatie wedstrijden op deze kalender. Samen met de KNAF Federatie bureau hebben we de FIA kunnen overtuigen dat het een wedstrijd van goede kwaliteit zal worden en geheel volgens het FIA Trophy Reglement zal worden georganiseerd. Een ander plus punt is dat wij als enige organisatie in het najaar in het noorden van Europa zitten en waarbij deze wedstrijd geheel in Nederland zal worden verreden. Dat is voor de FIA een mooi plus punt om ook hier de FIA Trophy onder de aandacht te brengen van de Nederlandse team.

De start en finish is op vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober 2021 in Hengelo (Beckum) bij het Wapen van Beckum. We zijn nu druk bezig de site www.euregioautosport.nl  te updaten maar kun je niet wachten stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we zetten u op de mailing lijst zodat u altijd op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.       

ELE Rally 2021 op nieuwe datum in het najaar

ELE Rally 2021 op nieuwe datum in het najaar

Met alle onzekerheden die de COVID-19 pandemie met zich meebrengt, heeft de stichting ELE Rally moeten besluiten om de 56e editie, die oorspronkelijk gepland stond voor 4 en 5 juni, uit te stellen tot in het najaar. In samenwerking met de andere Rally organisatoren en de KNAC Nationale Autosport Federatie (KNAF), wordt er komende weken naar een nieuwe datum gezocht in het najaar, wanneer er hopelijk weer publiek bij dit soort evenementen toegestaan is.

Stichting ELE Rally heeft tot op het laatste moment alle scenario’s opengehouden maar kwam tegelijkertijd tot de conclusie dat een rally zonder publiek geen optie is. Zowel in financieel opzicht, maar zeer zeker ook in de beleving van de sport. Er zijn momenteel nog te veel onzekerheden met betrekking tot het verloop van de corona maatregelen die het doorgaan van dit soort evenementen in de weg staat op 4-5 juni a.s.

Daarom hebben we voor 2021 een datum in het najaar op het oog, want we willen echt dit jaar een ELE Rally organiseren met publiek. De verwachting is dat dit in het najaar mogelijk wordt. Dan kunnen we samen met de vele liefhebbers, deelnemers, vrijwilligers, sponsors en onze trouwe leveranciers een weer prachtig weekend tegemoetzien.

Het organisatiecomité wenst iedereen veel sterkte en gezondheid in deze moeilijke tijd.

Kalender Nederlands Kampioenschap Historische Rally

 kalender bshr 2021 afbeeding

kalender bshr 2021 afbeeding 2

Dit kampioenschap zal worden verreden zoals omschreven in het Nederlandse Historisch Regularity Rally Kampioenschap, KNAF permitnummer 0450.19.00, zoals gepubliceerd op de internet site van de KNAF onder de Reglementen van de sectie Historische Rallysport. De tussenstanden worden door het Bestuur van de Historische Rallysport (BSHR) op de internet site van de KNAF gepubliceerd. Het BSHR zal tevens de deelnemers op de hoogte houden van de uitslagen van de eerste geklasseerde deelnemers.

In deze link vindt u het volledige document aangaande meetellende wedstrijden en resultaten.

KNAF Academy-selectie van 2021 boordevol ambitieus talent

De KNAF Academy-klas van 2021 barst niet alleen van de jonge leergierige talenten, stuk voor stuk zijn het rijders met de tomeloze ambitie om hogerop te komen en het maximale uit hun autosportcarrière te halen. Maar liefst drie KNAF Academy-pupillen treden dit jaar aan in het Spaans Formule 4-kampioenschap, terwijl zeven KNAF Academy-pupillen in uiteenlopende toerwagenklassen hun opwachting maken. Women in Motorsport krijgt binnen de KNAF Academy dit jaar extra aandacht met twee jonge rijdsters die hun autorensportdebuut maken in de Ford Fiesta Sprint Cup, terwijl er één haar verblijf in de karting met een jaar verlengt. Het aanstormende karttalent Reno Francot zal de KNAF vertegenwoordigen in de FIA Karting Academy Trophy, terwijl Jari van Hoof na titels in de RST Junior Cup de overstap hoopt te maken naar de rallysport.

KNAF Academy is een opleidingsprogramma van de overkoepelende kart- en autosportfederatie KNAF. Talenten dienen zich tegenwoordig al op zeer jonge leeftijd aan en door middel van de KNAF Academy wil de KNAF in een zo vroeg mogelijk stadium een positieve bijdrage leveren in de ontwikkeling van jonge talenten en ze zo een extra basis meegeven om te slagen op hun weg naar de top. Het basisprogramma beslaat in principe één jaar, maar kan al naar de gelang de behoefte en progressie per individueel talent tot twee of drie jaar worden verlengd. Het KNAF Academy-opleidingsprogramma staat onder leiding van topsportcoördinator Sanne van Paassen en omvat workshops en (online) trainingen met als onderwerpen ‘doelen stellen en bijstellen’, ‘teambuilding’, ‘Action Type’ en ‘voeding’. Daarnaast behoren SIM-trainingen, media-, fysieke- en circuittrainingen tot het opleidingspakket. Voor specifieke onderwerpen worden regelmatig experts ingehuurd.

rick emely en dilano

Ook in 2021 kan KNAF Academy weer een mooie en uiterst ambitieuze selectie presenteren. Maar liefst drie KNAF Academy-pupillen, Rik Koen, Dilano van ’t Hoff en Emely de Heus, maken de overstap naar de formulewagens en gaan meestrijden in het Spaans Formule 4-kampioenschap. De 16-jarige Rik Koen (Arnhem) begon zijn carrière in de karts en maakte de afgelopen twee jaar furore in de Ford Fiesta Sprint Cup. De eveneens 16-jarige Dilano van ’t Hoff (Dordrecht) en de nu bijna 18-jarige Emely de Heus (Mijnsheerenland) maken de overstap rechtstreeks vanuit de karts naar de formulewagens. Het drietal zal uitkomen voor het uiterst succesvolle Nederlandse team MP Motorsport.

Een zevental KNAF Academy-pupillen zal te vinden zijn in de diverse toerwagen/GT-kampioenschappen. Maxime Oosten (17 jaar, Beetsterzwaag) en zijn vaste racemaat Milan Teekens (18 jaar, Zoetermeer) maakten na de nodige jaren op de karts in 2019 de overstap naar de Supercar Challenge en pakten daar meteen de titel, om net als in 2020 ook in de Mazda MX-5 Cup de nodige successen te boeken. Dit jaar komt het tweetal als lid van het Lamborghini Young Drivers Program uit in de Lamborghini Super Trofeo, waarbij Oosten ook nog aantreedt in de BMW M2 Cup. Met zijn pas 14 jaar is Robert de Haan (Eerbeek) de jongste pupil in de KNAF Academy-autorensportklas. Met vele successen in de kartsport op zak, waarbij het jonge talent in 2018 en 2019 namens de KNAF aantrad in de FIA Karting Academy Trophy, wist De Haan in december in Engeland uit 60 kandidaten het Ginetta Junior Scholarship te winnen en mag daardoor dit jaar uitkomen in de Engelse Ginetta G40 Cup.

Maxime milan en robert

De binnenkort zijn 16de verjaardag vierende Morris Schuring (Den Dolder) stapte vorig jaar over van de karting naar de autorensport en maakte indruk met een meer dan uitstekend debuutseizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux, waarbij hij als 15-jarige meteen zijn tweede wedstrijd wist te winnen. Schuring moest in de eindstand van het kampioenschap alleen zijn meerdere erkennen in Loek Hartog. Deze 18-jarige inwoner van Hoogmade debuteerde in 2018 met de titel in de Ford Fiesta Sprint Cup, maakte in 2019 indruk bij zijn overstap naar de Porsche Carrera Cup Benelux, om in deze klasse in 2020 de titel te veroveren. Hartog deed daarnaast ook al van zich spreken bij zijn gastoptredens in de Porsche Supercup en zal komend seizoen zijn opwachting maken in een vooraanstaande Porsche Carrera Cup. Zeer interessante mededelingen hierover volgen binnenkort. Loek Hartog draait al wat langer mee in het KNAF Academy-programma en heeft de ontwikkelingen dus van nabij meegemaakt. “Dit wordt mijn derde jaar. Met de komst van Sanne van Paassen heeft het programma een enorme boost gekregen. De input die zij aan het programma heeft gegeven en hoe ze je persoonlijk meeneemt en begeleidt is super. Het is geen standaard programma, maar gaat veel dieper. Ze stopt er zoveel energie in en weet die op je over te brengen. Omdat ze niet uit de autosport komt, heeft ze een hele frisse blik op veel zaken en opent echt je ogen. Ik kijk ernaar uit om dit jaar weer verder te gaan met het programma. Daarnaast hoop ik ook in de toekomst bij KNAF Academy betrokken te blijven om zo het programma nog verder te helpen uitbouwen.”

Morris en Loek

Colin Caresani (17 jaar, Aerdenhout) kwam na de nodige kartsuccessen de afgelopen twee jaar uit in de Ford Fiesta Sprint Cup en pakte daarin in 2020 de titel. Komend seizoen promoveert Colin Caresani naar een hogere klasse. Mededelingen hierover volgen binnenkort. Ook Colin Caresani maakte vorig jaar al deel uit van de KNAF Academy-selectie en is daar zeker na de komst van Sanne van Paassen vol lof over. “Ze heeft echt de ogen geopend voor wat er allemaal buiten het racen om komt kijken, fysiek, mentaal maar ook financieel. De begeleiding vanuit de KNAF is echt super geweest.” Daan Pijl had als een van de weinige coureurs geen kartervaring toen deze nu 17-jarige Amsterdammer in 2018 overstapte naar de Ford Fiesta Sprint Cup. In 2019 behaalde Pijl in deze klasse de titel. Door de coronapandemie vielen zijn plannen voor 2020 in het water, maar dit jaar wil Pijl sterker dan ooit terugkomen.

Daan en Colin

Het kan geen toeval zijn dat de naam Ford Fiesta Sprint Cup al diverse keren is gevallen. Deze klasse blijkt voor veel rijders de ideale opstap richting de autorensport. Twee van de drie pupillen van de KNAF Academy Women in Motorsport-klas, Esmee Kosterman en Lisette Grinwis, hebben dan ook niet voor niets gekozen voor de Fiesta’s om de overstap vanuit de karts te maken. Luna Bloem (18 jaar, Didam) blijft nog een jaar actief in de karting. Esmee Kosterman (15 jaar, Cothen) deed in 2018 al namens de KNAF mee aan de FIA Karting Academy Trophy en wist het afgelopen jaar door te dringen tot de beste acht van de FIA Girls on Track - Rising Stars-competitie. Net als Kosterman behaalde Lisette Grinwis (15 jaar, Assendelft) de nodige successen in de kartsport waarbij de laatste in 2018 ook al haar talent toonde door als derde te eindigen in de Nederlandse editie van de Girls on Track Karting Challenge.

Luna Esmee en Lisette

Namens de KNAF zal de pas 13-jarige Reno Francot (Echt) deelnemen aan de FIA Karting Academy Trophy. Reno Francot werd geselecteerd door het Bestuur Sectie Karting, op voordracht van een van de kartorganisatoren van Nederland. Het jonge talent maakte indruk door in zijn eerste seizoen meteen voorin mee te strijden, als eerste te eindigen in het Nederlands kampioenschap Rotax Max Minimax en in Italië bij een ronde voor het Europees kampioenschap beslag te leggen op plek drie. De FIA Karting Academy Trophy is een competitie waarbij vijftig karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar het met identiek materiaal tegen elkaar opnemen.

Reno en Jari

De Offroad sectie wordt in de KNAF Academy vertegenwoordigd door Jari van Hoof. Deze 18-jarige inwoner van Wintelre debuteerde in 2017 in de RST Junior Cup, pakte daarin vervolgens in 2018 en 2019 de titel en won in het afgelopen, gebroken seizoen alle verreden wedstrijden. In 2021 wil Jari van Hoof de overstap maken naar de rallysport. Concrete plannen hieromtrent hoopt hij snel te kunnen presenteren.

Binnenkort zal KNAF Talent First de TeamNL-selectie voor 2021 bekendmaken. Ook voor rijders die nu tot de KNAF Academy-selectie behoren, kan dit de volgende stap in het opleidingstraject worden. In verband met de door NOC*NSF aan de subsidie verbonden voorwaarden, is dit alleen weggelegd voor rijders die doorstromen naar de formulewagens. Aan ambitie in ieder geval geen gebrek bij de klas van 2021.

Wijziging FIA Appendix J met betrekking tot zelfbouw rolkooien

Per 1-1-2021 is de FIA Annexe J gewijzigd ten aanzien van de zogenoemde zelfbouw rolkooien. De optie tot het bouwen van een rolkooi volgens Annexe J artikel 253-8 of 283-8 is vervallen voor auto’s die na 1-1-2021 gehomologeerd* zijn, of na 1-1-2021 van een technisch paspoort voorzien zijn of worden. Voor auto’s die niet gehomologeerd zijn geldt de datum afgifte technisch paspoort als homologatiedatum.

Omdat in Nederland bijna nergens met een technisch paspoort gewerkt werd, heeft de KNAF voor bestaande auto’s zonder homologatie, maar met een zelfbouw rolkooi die volgens huidige Annexe J rijden een regeling getroffen. Met deze regeling kan uw auto toch geregistreerd worden en later voorzien worden van een technisch paspoort met registratiedatum vóór 1-1-2021.

Om hiervoor in aanmerking te komen verzoeken wij u om uw voertuig aan te melden vóór 1 mei 2021 via de volgende link:
https://forms.gle/qeqjsmauPKHEnx877

Let op: Alleen aanvragen die compleet ingediend zijn, zullen in behandeling genomen worden!
Let op: Indien u volgens Annexe K in een historische klasse rijdt, hoeft u uw voertuig niet aan te melden.

Binnenkort zullen wij alle voertuigen van een digitaal technisch paspoort gaan voorzien. Hierover volgt later meer informatie.

 

*Met homologatie wordt een FIA voertuig homologatie bedoeld (groep A, groep N, T2)