Download de KNAF app

Eurol NK Autocross op 8 mei gaat niet door

Beste clubbestuurders, licentiehouders, officials en andere autocross liefhebbers,

Opnieuw hebben we de Paasdagen thuis op de bank door moeten brengen. We lijken maar niet van de (strenge) pandemieregels af te komen. Hierdoor is er op zeer korte termijn nog geen uitzicht op het houden van evenementen. Zelfs voor evenementen in de buitenlucht en zonder publiek staat de Nederlandse regering nog niet voor open. En dat is opnieuw een enorme aderlating voor alle buitensporten waar een vergunning voor nodig is.
En zo hebben we de afgelopen weken uiteraard veel contact gehad met de HACC waar de eerste Eurol NK Autocross 2021 op het programma stond. Ja, jullie lezen het goed, we hebben in nauw overleg met de HACC besloten om de wedstrijd in Keijenborg op 8 mei a.s. te cancelen. Met pijn in ons hart staan we daarmee aan de vooravond van een valse start van het Eurol NK Autocross seizoen.

We gaan er nog zeker niet vanuit dat er helemaal geen kampioenschap gaat komen, vandaar dat we regelmatig contact hebben met alle andere clubs. Ook is er regelmatig overleg met het BSAC om te kijken wat er eventueel nog meer mogelijk is. Over eventuele alternatieven kunnen we op dit moment nog geen enkele uitspraak doen, dus plan-C blijft gewoon bestaan. de organisator van de wedstrijd in Gersloot staat er nog steeds positief in en ze hopen dat na 5 mei de vergunning aangevraagd kan worden. Of dat ook inhoudt dat er voor 1 juli een evenement zonder publiek mogelijk is kan nog niemand zeggen. Feit is wel dat we elkaar op 8 mei van dit jaar niet zullen treffen in Keijenborg.

Hoop houden doen we zeker, we gaan er zeker vanuit dat we een Eurol NK Autocross seizoen 2021 krijgen. Blijven terugdenken aan de laatste NK wedstrijd in Albergen hopen we niet lang meer uit te hoeven stellen.

Tot snel!
SONAK

 

Corona Nieuwsbrief BSAC

Beste clubbestuurders, licentiehouders, officials en anders autocross liefhebbers,

Als je de tsjilpende vogels hoort bij het openschuiven van de gordijnen weet je dat alles weer uit haar winterslaap komt. In de garages van de crossers weet je dan normaal gesproken ook dat de tijd begint te dringen na een veel te lange winter. We zitten echter, door de besluitvorming van ons demissionaire kabinet, alleen nog steeds zonder perspectief op evenementen. We horen en lezen wel dat de burgemeesters van ons land het hoog tijd vinden dat er versoepelingen moeten komen omdat de Nederlandse mens de strijd tegen het virus meer dan beu aan het worden is. Leer er maar mee leven, alleen dat valt met alle beperkingen om ons heen niet mee.

We willen jullie middels deze nieuwsbrief een update geven van een aantal zaken.

Autocross licentiedagen
Eind 2019 en begin 2020 waren er in iedere regio speciale licentiedagen voor de autocross. Nu zijn deze er nog niet. Dit heeft vooral te maken met alle maatregelen in verband met Covid 19. Wij willen zeker nog aan de slag met het organiseren van een of twee licentiedagen voor onze sectie. Hoe en wanneer we dat kunnen doen is natuurlijk afhankelijk van eventuele versoepelingen in verband met het virus. Ook met het KNAF Federatiebureau moeten we hierover in overleg. We willen deze licentiedagen pas organiseren wanneer er zicht is op meer bewegingsruimte en op het aantal al verstrekte licenties op dat moment. Als het grootste deel van jullie al in het bezit is van de licentie heeft het niet zoveel zin om aparte autocrosslicentiedagen te organiseren.

Uiteraard kun je al een licentie aanvragen. Dat kan digitaal, zorg dan wel dat je alle stukken compleet hebt, of tijdens een van de keuringsdagen die de KNAF inmiddels al heeft gepland. Je krijgt de licentie dan niet gelijk mee, deze wordt naar het secretariaat van de vereniging gestuurd waar je lid van bent. Via deze vereniging ontvang je dan je licentie, tenminste als je aan al je verplichtingen bij je verenging hebt voldaan.

Official trainingen
Helaas zijn er in het afgelopen najaar en dit voorjaar geen officialtrainingen geweest, Covid zit ons overal dwars. Met de KNAF is afgesproken dat iedere official die dit jaar zijn/haar licentie moet verlengen dat kan doen zonder een training te volgen. Dit houdt in dat diegenen die eind vorig jaar of begin dit jaar de training hadden moeten volgen nu eind dit jaar of begin volgend jaar aan de beurt zijn. Om dan voor het volgende seizoen je licentie te verlengen moet je de training hebben gevolgd.

Voor eventueel nieuwe officials bestaat de mogelijkheid om de e-learning te volgen. De e-learning kun je vinden op www.knaf.nl/opleidingen/e-learning-modules-officials/autocross . Na het volgen van de e-learning kun je een aspirant official licentie aanvragen. Dit kan voor maximaal één seizoen. Wil je voor volgend jaar weer een officiallicentie aanvragen dan moet je eerst de training volgen voordat je die aan kunt vragen.

Hoe gaat het met het NK Autocross?? Een berichtje van de SONAK
Nog een seizoen zonder NK zoals vorig jaar is zeker niet weer de bedoeling. Onze medeorganisatoren hebben we de opdracht meegegeven voorzichtig bij hun gemeente te informeren naar de komende NK evenementen. Op de meeste sites van gemeenten lezen we dat het aanvragen van een vergunning niet eens tot de mogelijkheden behoort. Bellen of een digitale meeting is een van de weinige alternatieven. Over ruim twee maanden staat de openingswedstrijd op het programma en willen we weten wat ons en jullie perspectief is. 

De reden dat de registratie periode voor het Eurol NK Autocross 2021 nog niet is geopend heeft vooral met bovenstaande te maken. We zitten niet te wachten op werk om het werk . Als het moet kunnen we na het sluiten van de registratie periode binnen een week alles regelen. We hopen natuurlijk dat dit zo snel mogelijk geregeld kan worden. Maar zonder perspectief is het uitzicht niet heel geweldig, al hebben we wel een plan C bedacht. Gelukkig heeft de vaccinatieploeg de turbo ingeschakeld en zo blijven we hoop houden op het Eurol NK Autocross 2021. 
We houden jullie op de hoogte, groet van de SONAK!

Zelfbouwrolkooien
Ook over dit item krijgen we veel vragen. Alle licentiehouders en clubs zullen hierover op zeer korte termijn een update van ons ontvangen. 

Zo gauw we nieuws hebben melden we ons, tot die tijd houd vol en blijf gezond.

Tot snel!

Bestuur Sectie Auto Cross


E-learningmodule autocross technisch commissaris gelanceerd

 De afgelopen tijd hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om een goede oplossing te vinden voor de technische commissarissen die zich hadden aangemeld voor de scholingsdag in januari die werd afgelast.
In samenwerking met het BSAC is er een e-learningmodule ontwikkeld speciaal voor (nieuwe) technische commissarissen. 

De e-learningmodule technisch commissaris is daarnaast te gebruiken voor iedereen die 18 jaar is en technisch commissaris in de autocross wil worden. Na het volgen van de e-learningmodule kan hij of zij de “Technisch Commissaris Trainee” licentie aanvragen. Dit is een opleidingslicentie waarmee de official wel verzekerd is bij evenementen, maar wel nog moet worden begeleid door een ervaren technisch commissaris bij evenementen. Na het opdoen van ervaring bij evenementen en het volgen van de scholingsdag kan de licentie “Technisch Commissaris” worden aangevraagd.

De e-learningmodule is te vinden op: https://www.knaf.nl/opleidingen/e-learning-modules-officials/autocross

 

GEEN NK Autocross in 2020

De updates van de overheid volgen elkaar in rap tempo op. Dagelijks zijn er wijzigingen in de bestaande maatregelen. Wat vast staat is, geen evenementen met vergunningsplicht tot 1 september 2020. Wedstrijden georganiseerd onder de Sectie Autocross van de KNAF moeten voldoen aan die vergunningsplicht. Dit houdt in dat er geen autocrossevenementen georganiseerd mogen worden.

Dit maakt dat wij als Sectie Autocross samen met de KNAF een besluit hebben genomen over dit autocrossseizoen.

In 2020 is er geen Nederlands Kampioenschap Autocross.

Geen NK,  want als er na 1 september weer gereden mag worden dan zouden er maximaal 2 wedstrijden gereden kunnen worden. Dit is geen acceptabel aantal voor ’n Nederlands kampioenschap.

Deze beslissing is genomen om duidelijkheid te geven. Er komen zowel bij de KNAF, als bij de sectie en SONAK vragen binnen over hoe nu verder. De SONAK informeert de NK inschrijvers zo spoedig mogelijk.

Het Bestuur Sectie Auto Cross is zich ervan bewust dat deze boodschap stevig binnenkomt. Wij hadden graag een veel positiever bericht gepost.

Wij zijn van mening dat gezondheid het allerbelangrijkste is voor iedereen. Laten we daar met z’n allen voor gaan. Pas dan kunnen we weer genieten van autocross.


Met vriendelijke groet,
Bestuur Sectie Auto Cross

 

Opnieuw Corona domper Eurol NK Autocross

Beste deelnemers, officials en autocross liefhebbers van het Eurol NK Autocross,

Met maar liefst 7,5 miljoen Nederlanders, waaronder zeker veel autocrossers en fans, hoorden we gisteren dat de Overheid de maatregelen omtrent het Coronavirus voor evenementen heeft aangescherpt tot 1 juni 2020.
Dit betekent voor het Eurol NK Autocross en alle andere autocrosswedstrijden, dat er geen enkele autocrosswedstrijd tot 1 juni a.s. door mag gaan.


Een domper voor iedere organisatie, rijder in Nederland en ver daarbuiten. Ook een die we zeker niet aan zagen komen, laat staan dat we er rekening mee hebben gehouden. De appjes met huilende emoticons werden volop heen en weer gestuurd na de verscherpte maatregelen. Concreet houdt het nu in dat de selectiewedstrijden in Aalten en Lochem GEEN doorgang mogen vinden en dat terwijl het seizoen nog niet eens begonnen is. Ons noodplan treedt hiermee in werking, alleen weten we nog niet voor hoeveel wedstrijden dat geldt.


De eerste NK-wedstrijd op 9 mei valt ook binnen de gestelde termijn, deze wedstrijd mag NIET doorgaan. Of we de reservedatum van 29 augustus 2020 kunnen gebruiken is op dit moment nog niet bekend. Laat deze datum dan ook nog maar met potlood in je agenda staan. Zo gauw er een update is, delen we die gelijk met jullie.


Verder staan we met onze rug tegen de muur en gaat onze gezondheid begrijpelijkerwijs boven alles.


Daarom ook van ons nog het advies wees lief voor elkaar, blijf gezond en houd voldoende afstand.

Groet
SONAK