Download de KNAF app

E-learningmodule autocross technisch commissaris gelanceerd

 De afgelopen tijd hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om een goede oplossing te vinden voor de technische commissarissen die zich hadden aangemeld voor de scholingsdag in januari die werd afgelast.
In samenwerking met het BSAC is er een e-learningmodule ontwikkeld speciaal voor (nieuwe) technische commissarissen. 

De e-learningmodule technisch commissaris is daarnaast te gebruiken voor iedereen die 18 jaar is en technisch commissaris in de autocross wil worden. Na het volgen van de e-learningmodule kan hij of zij de “Technisch Commissaris Trainee” licentie aanvragen. Dit is een opleidingslicentie waarmee de official wel verzekerd is bij evenementen, maar wel nog moet worden begeleid door een ervaren technisch commissaris bij evenementen. Na het opdoen van ervaring bij evenementen en het volgen van de scholingsdag kan de licentie “Technisch Commissaris” worden aangevraagd.

De e-learningmodule is te vinden op: https://www.knaf.nl/opleidingen/e-learning-modules-officials/autocross

 

GEEN NK Autocross in 2020

De updates van de overheid volgen elkaar in rap tempo op. Dagelijks zijn er wijzigingen in de bestaande maatregelen. Wat vast staat is, geen evenementen met vergunningsplicht tot 1 september 2020. Wedstrijden georganiseerd onder de Sectie Autocross van de KNAF moeten voldoen aan die vergunningsplicht. Dit houdt in dat er geen autocrossevenementen georganiseerd mogen worden.

Dit maakt dat wij als Sectie Autocross samen met de KNAF een besluit hebben genomen over dit autocrossseizoen.

In 2020 is er geen Nederlands Kampioenschap Autocross.

Geen NK,  want als er na 1 september weer gereden mag worden dan zouden er maximaal 2 wedstrijden gereden kunnen worden. Dit is geen acceptabel aantal voor ’n Nederlands kampioenschap.

Deze beslissing is genomen om duidelijkheid te geven. Er komen zowel bij de KNAF, als bij de sectie en SONAK vragen binnen over hoe nu verder. De SONAK informeert de NK inschrijvers zo spoedig mogelijk.

Het Bestuur Sectie Auto Cross is zich ervan bewust dat deze boodschap stevig binnenkomt. Wij hadden graag een veel positiever bericht gepost.

Wij zijn van mening dat gezondheid het allerbelangrijkste is voor iedereen. Laten we daar met z’n allen voor gaan. Pas dan kunnen we weer genieten van autocross.


Met vriendelijke groet,
Bestuur Sectie Auto Cross

 

Opnieuw Corona domper Eurol NK Autocross

Beste deelnemers, officials en autocross liefhebbers van het Eurol NK Autocross,

Met maar liefst 7,5 miljoen Nederlanders, waaronder zeker veel autocrossers en fans, hoorden we gisteren dat de Overheid de maatregelen omtrent het Coronavirus voor evenementen heeft aangescherpt tot 1 juni 2020.
Dit betekent voor het Eurol NK Autocross en alle andere autocrosswedstrijden, dat er geen enkele autocrosswedstrijd tot 1 juni a.s. door mag gaan.


Een domper voor iedere organisatie, rijder in Nederland en ver daarbuiten. Ook een die we zeker niet aan zagen komen, laat staan dat we er rekening mee hebben gehouden. De appjes met huilende emoticons werden volop heen en weer gestuurd na de verscherpte maatregelen. Concreet houdt het nu in dat de selectiewedstrijden in Aalten en Lochem GEEN doorgang mogen vinden en dat terwijl het seizoen nog niet eens begonnen is. Ons noodplan treedt hiermee in werking, alleen weten we nog niet voor hoeveel wedstrijden dat geldt.


De eerste NK-wedstrijd op 9 mei valt ook binnen de gestelde termijn, deze wedstrijd mag NIET doorgaan. Of we de reservedatum van 29 augustus 2020 kunnen gebruiken is op dit moment nog niet bekend. Laat deze datum dan ook nog maar met potlood in je agenda staan. Zo gauw er een update is, delen we die gelijk met jullie.


Verder staan we met onze rug tegen de muur en gaat onze gezondheid begrijpelijkerwijs boven alles.


Daarom ook van ons nog het advies wees lief voor elkaar, blijf gezond en houd voldoende afstand.

Groet
SONAK

 

Gevolgen Corona virus voelbaar voor Eurol NK Autocross

Beste deelnemers, officials en autocross liefhebbers van het Eurol NK Autocross, 

De huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben er voor gezorgd dat we met z’n allen in een bizarre situatie zijn beland. Een situatie die leidt tot verschillende maatregelen en beperkingen. Deze beperkingen hebben, ook voor ons, de nodige gevolgen op zowel persoonlijk als sportief vlak.

Maatregelen
Na de persconferentie, op zondag 15 maart 2020, is duidelijk geworden dat tot en met 6 april 2020 alle evenementen waar meer dan 100 mensen bij elkaar komen, geen doorgang kunnen/mogen hebben.

Selectiewedstrijden
Voor de Divisie V en de Sprintklasse 1600 zijn selectiewedstrijden nodig. Op dit moment is het zeker dat de geplande selectiewedstrijd op 5 april a.s. in Lochem NIET doorgaat. Met de huidige maatregelen kunnen de selectiewedstrijden op 19 april a.s. in Aalten en op 26 april (reservedatum) a.s. in Lochem doorgaan. Maar wat er na 6 april 2020 wel/niet mag is nu voor iedereen een vraag. Uiteraard houden wij de vinger aan de pols en wij zullen jullie zo goed als mogelijk op de hoogte te houden.

Maar wat, als er nu geen selectiewedstrijden zijn?
Bij het NIET doorgaan van de selectiewedstrijden kunnen de deelnemers van de Divisie V en de Sprintklasse 1600 niet strijden voor plaatsing voor het Eurol NK Autocross 2020.

Voor de Divisie V en de Sprintklasse 1600 is besloten dat voor de eerste twee NK wedstrijden het aantal deelnemers voor deze klassen wordt verhoogd naar 45 deelnemers. Er zijn geen kleine finales, dus alleen de nummers 1 tot met 15 na drie manches, plaatsen zich voor de finale.

Verder heeft de SONAK besloten om in dit uitzonderlijke geval het plaatsingsbeleid, in onderstaande volgorde, voor de Divisie V en de Sprintklasse 1600 als volgt aan te passen:

  • Rijders die al direct geplaatst zijn, blijven geplaatst;
  • Rijders die vorig jaar hebben deelgenomen en minimaal twee keer een finaleplaats hebben behaald, zijn indirect geplaatst. Als dit een equipe inschrijving was, die nu in een andere samenstelling is, is alleen de rijder die de meeste punten heeft behaald indirect geplaatst;
  • Regerend en oud Nederlands Kampioenen zijn indirect geplaatst;
  • Top 3 van de einduitslag van 2017, 2018 en 2019 zijn indirect geplaatst;
  • De rest van de rijders wordt tot een maximum van 45 aan de klasse toegevoegd aan de hand van loting en zijn dan ook indirect geplaatst;
  • Er wordt geen wachtlijst gehanteerd voor de Divisie V en de Sprintklasse 1600;
  • Het wijzigen naar een equipe registratie blijft van kracht zoals het reglement het voorschrijft. Maar deze wijziging zal geen indirecte plaatsing bewerkstelligen.

Wat houdt indirect geplaatst precies in?
Dit houdt in dat in ieder geval 36 indirect geplaatste deelnemers minimaal de eerste twee NK wedstrijden mogen rijden.

Wie is dan indirect geplaatst?
Deze lijst wordt bekend gemaakt zodra we definitief weten dat er geen selectiewedstrijden plaatsvinden.

Hoe gaat de loting in zijn werk
De SONAK werkt de komende tijd de lotingsprocedure uit.

Wie rijdt er uiteindelijk voor het kampioenschap?
We organiseren een soort “selectie” tijdens de NK wedstrijden Een en ander is afhankelijk van het aantal NK wedstrijden die door kunnen gaan. Hieronder een voorbeeld van een aantal scenario’s:

  1. Bij het doorgaan van zes NK-wedstrijden starten tijdens wedstrijd 1 en 2, 45 deelnemers. Tijdens wedstrijd 3 en 4 starten 36 deelnemers. Tijdens wedstrijd 5 en 6 starten 30 deelnemers.;
  2. Bij het doorgaan van vijf NK-wedstrijden starten tijdens wedstrijd 1 en 2, 45 deelnemers. Tijdens wedstrijd 3 starten 36 deelnemers. Tijdens wedstrijd 4 en 5 starten 30 deelnemers
  3. Bij het doorgaan van vier NK-wedstrijden starten tijdens wedstrijd 1 en 2, 45 deelnemers. Tijdens wedstrijd 3 en 4 starten 30 deelnemers;

Voor alle bovenstaande scenario’s geldt dat steeds de slechtst geklasseerde rijders in de tussenstand afvallen, met uitzondering van direct geplaatste rijders.

Bovenstaande scenario’s blijven scenario’s totdat er meer duidelijk is.

Wij zijn ons er zeker van bewust dat wij nooit voor iedereen een juiste beslissing nemen.

Voor jullie zal het ongetwijfeld ook een ongewone situatie zijn. Laten we er met elkaar het beste van maken! Wees voorzichtig en zorg goed voor elkaar.


Met vriendelijke groet.
SONAK

Registratielijst Eurol NK Autocross 2020

De SONAK ziet terug op een probleemloze registratie periode voor het Eurol NK Autocross 2020. Dankzij de perfect uitgevoerde testperiode verliepen de vele registraties gladjes. En met beide zijn we hartstikke blij!