Inclusie

Net als iedere professionele organisatie is het de KNAF gelegen te allen tijde goed bestuur te praktiseren. Dit heeft onder meer betrekking op het respecteren van de 7 algemeen geldende principes van de ISO26000 richtlijn. Hier gaat het om het verantwoord en transparant handelen, het oog hebben voor mensenrechten en arbeidsomstandigheden in de ketens, het stimuleren van verduurzaming binnen de invloedsfeer, voorkomen van discriminatie, en stimuleren van diversiteit en inclusie.

De KNAF zet zich in om sport in Nederland inclusief te maken. Goed bestuur is opgenomen als de basis van het verduurzamingsbeleid. Dit speerpunt heeft geen thema’s waarop ‘gescoord’ kan worden. Het zijn eerder een soort ‘hygiënefactoren’; onderwerpen die sowieso goed geregeld dienen te zijn in een professionele, maatschappelijk verantwoorde organisatie. Een robuust systeem van goed bestuur zorgt ervoor dat de organisatie niet alleen aan de verwachtingen van de stakeholders voldoet, maar ook een positieve bijdrage levert aan de samenleving.

In het meest recente Sportakkoord is diversiteit en inclusie opgenomen als één van de zes pijlers en ambities. Iedereen moet kunnen sporten, óók diegenen die afstand tot de sport ervaren door een handicap, armoede of eenzaamheid. Het Sportakkoord benadrukt dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk en inclusief moeten zijn, ongeacht leeftijd, geslacht, etniciteit, of sociaaleconomische status. Op NOC*NSF is meer te lezen over de zes pijlers en het Sportakkoord, waarin ook concrete acties en initiatieven worden beschreven om deze doelen te bereiken.