De KNAC Nationale Autosport Federatie (KNAF) heeft al haar talentontwikkeling- en topsportactiviteiten ondergebracht in de stichting KNAF Talent First, afgekort KTF. De stichting KNAF Talent First werd in 2000 opgericht met het doel om jonge talentvolle karters te helpen om succesvol de stap naar autosport te maken. Later stapte het programma over naar de rallysport om sinds 2010 drie topsport categorieën te hebben. Karting, autorensport en rally.

Bekende namen als Giedo van der Garde, Ho Pin Tung, Kevin Abbring, Hans Weijs Jr., Max Verstappen, Richard Verschoor en Rinus van Kalmthout maak(t)en onderdeel uit van de KNAF Talent First selectie.

KNAF Talent First heeft tot doel om:

"Talentvolle kart- en autosporters selecteren, opleiden en vervolgens afleveren aan de poorten van fabrieksteams. Waarbij FIA erkende Europese en Wereld Kampioenschappen het podia voor de talenten vormen om hun kwaliteiten te etaleren"

Om zoveel mogelijk talenten aan de poorten van fabrieksteams af te leveren heeft KTF een intensief meerjaren begeleidingsprogramma voor sporters op rijtechnisch, mentaal, fysiek, voeding, lifestyle en (social) media. De programma’s staan onder leiding van bondscoaches.

In 2018 sloot KTF aan bij het topsport programma van NOC*NSF genaamd TeamNL. De naam KTF wordt niet meer gehanteerd in persberichten en/of logo's, maar dat zal Talent TeamNL zijn. 

De talenten van TeamNL worden bijgestaan door topsportcoördinator Sanne van Paassen. 

Team NL

De opzet van KNAF Talent First is sinds oprichting van de stichting meermaals gewijzigd. In de periode 2000 - 2010 werd er ieder jaar een rijder uitgeroepen tot KNAF Talent First. Zo was de eerste in 2001 Ho Pin Tung, Giedo van de Garde (2003), Hans Weijs Jr. (2005), Kevin Abbring (2006) zijn andere gerenomeerde namen die volgden.
Vanaf 2010 is KTF gaan werken met KNAF Talent First selecties. Meerdere sporters maakten daarmee onderdeel uit van de KNAF Talent First selectie.
In lijn met NOC*NSF en andere sportbonden gaat KTF gebruik maken van de naam TeamNL. In TeamNL komen in het vervolg alle sporters die op topsport niveau trainen en presteren en op weg zijn naar de absolute top van de autosport, de Formule 1 of WRC. De titel KNAF Talent First blijft bestaan, maar wordt aan het eind van ieder seizoen toegekend aan het talent van het jaar. Hij mag het daaropvolgende jaar zich KNAF Talent First noemen.

Image

Bestuur

KNAF Talent First is een stichting opgericht ter bevordering van talentontwikkeling- en topsportactiviteiten van KNAF licentiehouders. De stichting KTF heeft een eigen bestuur dat bestaat uit de volgende personen:

Voorzitter
M.G.J. van Wesenbeeck

Secretaris / Penningmeester
F. A. T. M. de Wit

Sectie vertegenwoordiger Karting en Autorensport
Ho-Pin Tung

Sectie vertegenwoordiger Rally
Radboud van Hoek
Lisette Bakker

Image

NOC*NSF Topsportstatus

Geen onderdeel van KTF, TeamNL of KNAF Academy, maar voor veel topsportende coureurs van belang om school en topsport te kunnen combineren, is de NOC*NSF topsportstatus. Met de topsportstatus kunnen coureurs op een LOOT school terecht. Voor meer informatie over het principe LOOT scholen, kijk op: https://www.stichtingloot.nl/topsport-en-onderwijs
De KNAF is met NOC*NSF minimale prestatienormen overeen gekomen op basis waarvan de sporter een status aan kan vragen. Sporters komen in aanmerking voor de talentstatus als zij tenminste 4 resultaten kunnen overleggen, waarin zij bij de beste 25% van het deelnemersveld in hun klasse in het Nederlands Kampioenschap zijn geëindigd. Topsportstatussen worden afgegeven vanaf het jaar waarin de sporter 13 jaar oud wordt. Afhankelijk van de prestaties en de leeftijd van de sporter kan hij/zij in aanmerking komen voor de volgende status:

· Belofte (B)

· Nationaal Talent (NT)

· Internationaal Talent (IT)

Van welke faciliteiten sporters met een topsportstatus gebruik kunnen maken is afhankelijk van de provincie waar zij wonen. In ieder geval kan iedere sporter met een status terecht op een LOOT-school. Welke faciliteiten een provincie verder kan bieden is afhankelijk van het Olympisch Netwerk waar de sporter onder valt.

Indien u of uw kind aan de minimale prestatienormen voldoet, kunt u schriftelijk een topsportstatus aanvragen via info@knaf.nl
Een aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen als:

1. De sporter in het bezit is van een geldige KNAF licentie;
2. De aanvraag onderbouwd wordt met officiële resultaten waaruit blijkt dat de sporter aan de minimale prestatienormen voldoet;