Download de KNAF app

FIA Environmental accreditation programme

De KNAF wil dat de auto- en kartsport in de toekomst een aantrekkelijke sport blijft en dat ook toekomstige generaties van de sport kunnen genieten. Daarom dragen we ons steentje bij aan een betere wereld en zetten we in op duurzaamheid.

FIA DEFLOGO EnvironmentalAccreditation RGB NEG 2Star

Begin 2021 is de KNAF commissie duurzaamheid opgericht. Het gehele jaar 2021 is hard gewerkt aan een verduurzamingsbeleid, dat begin 2022 officieel door de secties en het bestuur is bekrachtigd. Het verduurzamingsbeleid kent een brede selectie aan actiepunten en heeft een looptijd tot en met het jaar 2023.

Intrede van nieuwe technologie

Voor de vergroening van de auto- en kartsport dient innovatie als belangrijke katalysator. Waar mogelijk worden nieuwe raceklassen geïntroduceerd. De KNAF is hierbij geen ‘duwende’ of ‘trekkende’ partij; het tempo van de technologische ontwikkelingen zelf is leidend. Bovendien zal rekening worden gehouden met de snelheid waarmee de leden van de KNAF kunnen meebewegen. Wel zien wij voor onszelf, als kenniscentrum voor duurzame technologie binnen de auto- en kartsport, een normerende en faciliterende rol weggelegd. Wij zullen een kader scheppen waarmee onze licentiehouders (rijders én vrijwilligers) op een veilige manier met nieuwe technieken kunnen werken.

Een mooi voorbeeld hiervan is de deelname van de ADAC Opel e-Rally Cup aan de meest recente editie van de ELE-rally. De KNAF, de organisatie van de ELE-rally en Opel hebben nauw samengewerkt om het evenement op een veilige manier te laten verlopen. Zo zijn de officials bijvoorbeeld getraind om de elektrische Corsa bij een incident op een veilige manier te benaderen.

Jari van Hoof, deelnemer aan het KNAF Academy-programma, heeft met zijn Opel e-Corsa een knappe derde plaats weten te behalen binnen dit evenement. Timo van der Marel finishte zelfs op de eerste plaats. 

Jari v Hoof Rallye Weiz

FIA 2-sterrenaccreditatie

Sinds de lancering van het KNAF Verduurzamingsbeleid begin dit jaar heeft de KNAF al verscheidene doelen weten te behalen. Een van de doelen uit dit beleidsplan is het behalen van een 2-sterrenaccreditatie volgens het FIA Environmental Accreditation Programme.

Ralph Koks, KNAF-bestuurslid en voorzitter van de KNAF commissie duurzaamheid: “We zijn ontzettend trots om te kunnen melden dat de FIA de KNAF eind juni 2022 een 2-sterrenaccreditatie heeft toegekend. Door deel te nemen aan het FIA Environmental Accreditation Programme tonen we aan bewust bezig te zijn met milieu en andere vormen van duurzaamheid.”

Berend Slijkhuis, KNAF-medewerker en secretaris van de KNAF commissie duurzaamheid: “Het Federatiebureau heeft verschillende stappen gezet om haar impact op het milieu te verminderen. Dit zijn niet altijd rigoureuze acties geweest, maar soms juist kleine aanpassingen waaruit het commitment voor een beter milieu blijkt. Een van de eerste acties van de KNAF was bijvoorbeeld de overstap naar een andere afvalverwerker en het scheiden van afval. Acties als het monitoren en beperken van energie- en waterverbruik maken ook deel uit van het programma.”

De lancering van het KNAF Verduurzamingsbeleid heeft eveneens een belangrijke bijdrage geleverd aan het verkrijgen van de accreditatie. Het beleid bevat niet alleen doelstellingen en acties voor het Federatiebureau, maar bijvoorbeeld ook voor aangesloten organisatoren en licentiehouders. Het vervangen van de plastic licentiepas voor een digitale of milieuvriendelijke versie is hier een goed voorbeeld van. Tevens wordt ingezet op het verminderen van het papierverbruik op evenementen, door gebruik van de KNAF-app of andere applicaties.

Duurzaamheid is breder dan enkel aandacht voor het milieu

Belangrijk om op te merken, is dat duurzaamheid breder is dan enkel de factor milieu. Duurzaamheid betekent bijvoorbeeld ook dat de auto- en kartsport voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dat iedereen zich veilig voelt en zichzelf kan zijn.

Ralph Koks: “Voor onderscheid, op welke grond dan ook, is binnen onze sport geen plaats. Integendeel, de sport dient mensen met elkaar te verbinden. Om dit statement kracht bij te zetten, heeft de KNAF het charter “inclusie en diversiteit” van NOC*NSF ondertekend.”

Voor bijstand, meldingen of klachten heeft de KNAF een tweetal vertrouwenscontactpersonen aangesteld. Dit zijn Natalie Corsmit en Ralph Koks, zij zijn te bereiken via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De toekomst: doorgroeien naar 3 sterren

De KNAF is niet van plan om stil te zitten en ambieert uiterlijk in 2023 een 3-sterrenaccreditatie te behalen. Daarmee wordt aangetoond dat de KNAF een voorloper wil zijn als het aankomt op verduurzaming.

Maarten van Wesenbeeck, KNAF general manager: “Om dit doel te bereiken gaat de KNAF bijvoorbeeld een aantal investeringen doen om het energieverbruik op het Federatiebureau verder terug te dringen. Denk aan het vervangen van TL-verlichting voor energiezuinige LED-verlichting. Daarnaast wil de KNAF een steeds grotere voorbeeldrol gaan vervullen richting haar achterban. De KNAF wil meer communiceren over het onderwerp duurzaamheid en het FIA Environmental Accreditation Programme.”

Met bovenstaande hoopt de KNAF circuits, organisatoren en teams te activeren om zelf ook aan de slag te gaan op het gebied van duurzaamheid, zodat ook toekomstige generaties van de auto- en kartsport kunnen genieten!

Meer informatie

Meer te weten komen over de activiteiten van de KNAF? Of interesse om zelf aan de slag te gaan met het FIA Environmental Accreditation Programme? Neem gerust contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om te bekijken op welke manier de KNAF kan helpen.