Download de KNAF app

Official opleidingen

Een official wordt specifiek opgeleid voor de taken tijdens autosportevenementen. Om deze taken goed uit te kunnen voeren krijgen nieuwe officials een opleiding. Als nieuwe official begint u met de opleiding tot Aspirant Official of Basis Official, u krijgt dan een cursus reglementen en aanvullend de veiligheidcursus met brand blussen en levensreddend handelen. Na het behalen van de licentie behoort u tot de bemanning van de klassementsproef, baan of het circuit. Samen met de officials van andere clubs en verenigingen bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van het publiek, deelnemers en het verloop van de wedstrijd.

De officialopleidingen worden in het voor- of najaar gegeven, wanneer er geen autosportevenementen zijn. Om nieuwe officials gedurende het seizoen de mogelijkheid te geven in te kunnen stromen heeft de KNAF diverse e-learningmodules ontwikkeld. Bent u ge├»nteresseerd in een bepaalde tak van autosport en wilt u zich aanmelden als official? Volg dan een van de e-learningmodules op www.knaf.nl/officials/elearningmodules en vraag uw evenementregistratiebewijs of licentie aan via Mijn KNAF! 

Als u een e-learningmodule heeft gevolgd wordt u in het najaar uitgenodigd voor de officialcursus van de betreffende tak van autosport. Zodra de cursusdata definitief zijn worden de cursussen ook gepubliceerd op de KNAF kalender. Aanmelden voor een cursus kan via de agenda in Mijn KNAF. 

Per officialfuncatie zijn er verschillende cursussen:
Basis Official: reglemententraining, bij autocross ook een veiligheidstraining
Hoofd Official: reglemententraining en veiligheidstraining
Proevenchef: reglemententraining, communicatietraining
Technisch Commissaris: reglemententraining
Wedstrijdleiding: reglemententraining, cursus waarheidsvinding
Sportcommissaris: cursus waarheidsvinding

Handboeken:   

Autorensport - Technisch Commissaris
Autorensport - Baancommissaris 
Rally - Basis Official 2021
Rally - Hoofd Official 2020
Rally - Wedstrijdsecretaris    
Terreinsport - Basis Official