Download de KNAF app

Rocco Coronel bekroont sterk optreden in Cremona met zevende plaats in FIA Karting Academy Trophy

Rocco Coronel heeft zich tijdens de derde en laatste ronde van de FIA Karting Academy Trophy in het Italiaanse Cremona van zijn beste kant laten zien. Het 12-jarige Nederlandse karttalent reed snelle rondetijden, was voortdurend in de kop van het veld te vinden, vocht mooie duels uit en streed in de finale om een top vijf klassering, toen hij in aanraking kwam met een concurrent. Coronel knokte echter gewoon door en wist uiteindelijk beslag te leggen op een zwaar bevochten maar zeer verdienstelijke zevende plaats.

Na de wedstrijden in het Tsjechische Trinec en het Deense Rødby, werd de derde en laatste ronde van de FIA Karting Academy Trophy verreden op Cremona Karting in Italië. De FIA Karting Academy Trophy is een competitie waaraan uitsluitend kan worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar en waarbij gestreden wordt met volledig identiek materiaal dat bij loting wordt toegewezen. Namens de KNAF wordt Nederland dit jaar in de FIA Karting Academy Trophy vertegenwoordigd door de 12-jarige Rocco Coronel. Het karttalent uit Eemnes had bij de eerste twee ronden van het kampioenschap zijn snelheid al op overtuigende wijze laten zien, maar door de nodige pech nog niet kunnen omzetten in top tien klasseringen.

RoccoCoronel Cremona.04

Ook in Cremona toonde Coronel weer direct zijn snelheid door in de kwalificatie in zijn groep de derde tijd op de klokken te zetten, goed voor een vijfde positie in het uit 40 karttalenten van over de hele wereld bestaande veld. Daarmee verzekerde de jonge Nederlander zich van een derde startpositie in de drie kwalificatieheats die de startvolgorde voor de finale moesten bepalen.

RoccoCoronel Cremona.02

Bij de start van de eerste heat zat Coronel vast achter de slecht wegkomende rijder voor hem, werd ook nog een keer geraakt en viel terug naar plek negen. Mede door straffen van andere rijders werd Coronel uiteindelijk als zesde geklasseerd en noteerde in zijn jacht naar voren de snelste raceronde. De tweede heat verliep een stuk beter en daarin legde Coronel beslag op een fraaie derde plaats. “Bij de start verloor ik in het gedrang een plekje, maar kon dat later weer terugpakken. Helaas kon ik net niet aanhaken bij de twee koplopers, maar wist na een mooi gevecht met de leider in het kampioenschap toch de derde plaats vast te houden”, aldus Coronel over deze sterk gereden heat.

RoccoCoronel Cremona.03

In de derde heat reed Coronel zelfs even op plek twee, maar miste net dat beetje snelheid waardoor hij in een gevecht belandde, een paar plaatsen verloor en als vierde werd geklasseerd. Met zijn resultaten uit de kwalificatieheats mocht Coronel in de finale op startplaats zes plaatsnemen. Helaas was dat wel, voor het aansnijden van de eerste bocht, aan de minder gunstige buitenkant van de baan.

RoccoCoronel Cremona.05

Bij de start moest Coronel dan ook een plekje prijsgeven, maar rukte met fraaie inhaalacties binnen twee ronden op naar plek vijf. In de 21 ronden tellende finale zat Coronel daarna in een vechtende groep waarbij voortdurend van positie werd gewisseld. Op een zesde plaats liggend toucheerde de Nederlander bij een uitremactie een andere rijder, vloog zelfs even door de lucht, maar kon op plek acht zijn weg vervolgen. In de laatste paar ronden wist Coronel zich nog weer terug te knokken naar de zevende positie en passeerde ook op die plek de finish. In het eindklassement van het kampioenschap steeg Coronel naar de elfde positie.

Coronel keek met een goed gevoel terug op het slotweekend van de Academy Trophy. “Ik zat iets te vaak in het gedrang en miste net dat laatste beetje snelheid om bij de top twee aan te haken. Maar een top vijf klassering was mogelijk geweest. Ik ben tevreden, ik heb ontzettend veel geleerd en heb het heel erg naar mijn zin gehad.”