Download de KNAF app

Dutch Autosport Press Association

Tijdelijk DAPA logo

Een aantal jaren geleden heeft de KNAF de Dutch Autosport Press Association (DAPA) in het leven geroepen. Het doel van de DAPA is even simpel als doeltreffend: Help de professionele autosportjournalist aan de juiste kaarten bij een autosportevenement en voorzie de organisaties van deze evenementen van een adequate lijst van mediavertegenwoordigers, die geïnteresseerd zijn de kart- en autosport op een professionele wijze te verslaan.

Alle leden van de DAPA leveren regelmatig een bijdrage aan verschillende media en jaarlijks wordt door het bestuur van de DAPA bepaald of de leden aan de gestelde criteria voor het lidmaatschap voldoen.

Na diverse veiligheidsincidenten tijdens autosport- en karting-evenementen heeft de DAPA-commissie de verantwoordelijkheid genomen om een beleidsplan op te stellen namens de KNAF. Dit plan beoogt het mediabeleid binnen de Nederlandse auto- en kartsport te structureren en de veiligheid te waarborgen. De DAPA-commissie heeft zich ten doel gesteld daarbij een meerwaarde te bieden aan (foto)journalisten, media, circuits en organisatoren in de autosport

De DAPA richt zich in de eerste plaats op (foto)journalisten die zich (semi-)professioneel bezighouden met de diverse takken van de auto- en kartsport. Desondanks heeft de DAPA de wens dat de auto- en kartsport bereikbaar blijft voor de amateur(foto)journalisten. Dat moet dan wel op een verantwoorde wijze gebeuren, die evenementen, circuits en de autosport zelf beschermt tegen excessen.

Op advies van de KNAF gaan Nederlandse organisatoren van auto- en kartsportevenementen de volgende accreditatiecriteria hanteren:
- DAPA-licentie
- Bedrijfsaansprakelijkheid verzekering
- Opdrachtgever

Om iedereen de mogelijkheid te bieden ervaring op te doen en actief te zijn binnen de auto- en kartsportjournalistiek, zijn er voor trackdays en clubevenementen geen media-opdrachtgevers vereist. Incidenteel worden ook voor trainingsdagen op grotere evenementen accreditaties verleend. Deze dagen gaan ook ruimte bieden aan kleinere media zoals clubbladen, om zo de rust meer te waarborgen op wedstrijddagen.

De DAPA-licentie is opgebouwd uit drie categorieën:
- Photo / video
- Photo journalist
- Journalist

Daarnaast zijn er drie licentieclassificaties:
- Club
- Nationaal
- Internationaal

De e-learning-module bereidt je voor op een clublicentie. Een clublicentie biedt je de mogelijkheid om binnen Nederland op trackdays en clubevenementen je eerste schreden in de auto- en kartsport te zetten.

Als clublicentiehouder krijg je de mogelijkheid om ervaring op te doen en door te groeien naar een nationale licentie en internationale licentie. Je dient deze classificatiewijzigingen zelf aan te vragen bij de DAPA-commissie. Die zal vervolgens je aanvraag beoordelen.

Een DAPA-licentie heeft geen gegarandeerd levenslange duur. Jaarlijks moet je als licentiehouder zelf een verlenging of een upgrade aanvragen. De DAPA-commissie behoudt zich het recht voor om een verlenging of upgrade te weigeren. De commissie kan ook een licentie tijdens een jaar invorderen, als blijkt dat de licentiehouder zich niet houdt aan de DAPA-richtlijnen en daarmee zichzelf, collega's, de organisator of de sport in het algemeen schade toebrengt.

Wij verwachten daarom van onze DAPA-licentiehouders dat zij zich professioneel opstellen en altijd het belang van onze beroepsgroep en de spart zelf in het oog behouden. Na de DAPA informatie gelezen te hebben ervan overtuigd DAPA lid te willen worden? Stuur dan je aanvraag met jouw onderbouwing aan de DAPA commissie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om zo snel mogelijk met de E-learning te kunnen starten.

 

Het secretariaat van de DAPA is gevestigd bij de KNAF:

Duwboot 85
3991 CG Houten
tel. 088-0047800