Download de KNAF app

WADA plaatst injecteerbare Glucocorticoïden (ontstekingsremmers) op dopinglijst 2022

WADA kondigde het met de publicatie van de Dopinglijst van 2021 al aan en met ingang van de Dopinglijst 2022 wordt het definitief: per 1 januari 2022 zijn alle injecteerbare glucocorticoïden verboden binnen wedstrijdverband.

Sporters en artsen dienen hier nadrukkelijk rekening mee te houden bij bijvoorbeeld de behandeling van peesklachten en gewrichtsklachten. Vanwege de (soms) lange detectietijd van glucocorticoïden moet dit al vanaf het najaar van 2021 gebeuren.

Glucocorticoïden (ontstekingsremmende middelen die zijn afgeleid van het hormoon cortisol) staan op de dopinglijst onder de categorie S9. Glucocorticoïden. Ze zijn momenteel verboden binnen wedstrijdverband wanneer oraal (het middel wordt ingeslikt), intraveneus (in een ader), intramusculair (in een spier) of rectaal (via de anus ingebracht) toegediend. De overige toedieningswijzen zijn toegestaan.

Per 1 januari 2022 worden de verboden toedieningswijzen binnen wedstrijdverband uitgebreid naar alle injecties. Bijvoorbeeld ook injecties rondom een pees of in een gewricht zijn dan verboden. Overige toedieningswijzen blijven toegestaan.

Ga voor het volledige bericht en meer informatie over dispensatie naar: dopingautoriteit.nl