Download de KNAF app

Driedubbele medaille-oogst voor Nederland op FIA Motorsport Games 2022

Met twee gouden en een zilveren medaille heeft de Nederlandse equipe ijzersterk gepresteerd op de ‘Olympische Spelen van de autosport’. Zo mogen de FIA Motorsport Games, waarvan afgelopen weekend de tweede editie gehouden werd op Circuit Paul Ricard, met recht bestempeld worden.

IMG 0195

Bijna vijfhonderd deelnemers, uit 72 verschillende landen van over de hele wereld, kwamen op het nabij Marseille gelegen autosportcomplex in Le Castellet af. Negen daarvan verdedigden de kleuren van Team Nederland, door verspreid over zeven verschillende disciplines te strijden om de hoogst mogelijke klassering.

Tweemaal klonk het Wilhelmus, nadat door de KNAF afgevaardigde coureurs zegevierden in de Cross Car-competitie voor junioren en de TCR-toerwagenrace, terwijl in de Esports-finale het zilver werd veroverd. Daarmee prijkt Nederland uiteindelijk op een prachtige, gedeelde vierde plaats van de medaillespiegel.


Gouden plakken

In de Cross Car-competitie op het autocross-circuit in Veynes kwam Nathan Ottink uit in de Junior-klasse, speciaal voor coureurs tussen de dertien en zestien jaar. Hij wist het hoofd koel te houden temidden van de tumultueuze halve finale. De finale leidde Ottink bijna voor de volledige zeven ronden, om uiteindelijk met anderhalve seconde voorsprong over de eindstreep te komen. De vijftienjarige rijder uit Hengelo sleepte zo als eerste een gouden medaille voor Team Nederland in de wacht op deze tweede editie van de FIA Motorsport Games.

Als aanvoerder van de Nederlandse equipe verscheen Tom Coronel aan de start van de Touring Car Cup in zijn Audi RS 3 LMS - een bekende TCR-auto voor hem, hoewel het racen op Pirelli-banden in die klasse nieuw was voor de routinier. De kwalificatierace besloot hij als tweede, op een paar honderdsten achter zijn Belgische teamgenoot Gilles Magnus. Dat betekende echter ook een plek op de eerste startrij voor de hoofdrace. Daarin kwam een dolgelukkige Coronel na vijftien ronden als eerste over de eindstreep


Zilver en meer
Succes was er ook voor Chris Harteveld, die als winnaar van de selectiecompetitie op KNAF Digital mocht deelnemen aan de Esports Cup (in Assetto Corsa Competizione) op de FIA Motorsport Games. Met meer dan 55 deelnemers uit evenveel landen was er geen ander discipline met een groter, sterker of diverser startveld. De 21-jarige Harteveld maakte grote indruk door als relatief onbekende simracer door te dringen tot de finale, waarin hij de zeer ervaren James Baldwin uit het Verenigd Koninkrijk (tevens actief in de fysieke GT-racerij) het vuur aan de schenen legde. De Brit bleek uiteindelijk net een maatje te groot, maar Harteveld kon rekenen op veel lof én de zilveren plak.

Ook voor de andere afgevaardigden waren er aansprekende resultaten. Jari van Hoof bemachtigde de vijfde plek in de Senior-klasse bij de Cross Cars, terwijl Martijn van Hoek en navigator Nard Ippen als zevende eindigden in de Rally4-competitie - hun eerste deelname aan een wedstrijd buiten de Benelux. In de Karting Slalom wisten Naomi de Groot en Lukas Stiefelhagen de kwartfinale te bereiken; drifter Rick van Goethem kwam tot de achtste finale.

De KNAF kijkt terug op een zeer geslaagde deelname aan de FIA Motorsport Games van 2022, zowel door de klinkende resultaten als de zeer sterk aanwezige cohesie binnen de Nederlandse equipe. De volgende editie van het evenement vindt over twee jaar plaats in het Spaanse Valencia.

IMG 0312 IMG 0312 
IMG 0312 IMG 0312
IMG 1423 IMG 0225
IMG 0459 IMG 0459