FIA Women in Motorsport Commissie (WIM)

DEFLOGO FIAWIM RGB POS
Na unanieme goedkeuring van de World Motor Sport Council, heeft de FIA in 2009 een nieuwe commissie in het leven geroepen om vrouwen in alle divisies van de autosport te ondersteunen. De Women & Motorsport Commission (WMC) hield de eerste vergadering in april 2010 onder voorzitterschap van Michèle Mouton, de eerste vrouw die een overwinning behaalde in het FIA World Rally Championship. De Française won in de jaren '80 in totaal vier WRC-rallies en was in 1982 Vice Wereldkampioen. "Vrouwen hebben al een plaats verworven in de autosport, dat is wel bewezen," zei Mouton bij de oprichting van de Commissie, "maar waarom is er nog steeds niemand in mijn voetsporen getreden? Ik hoop dat wij een antwoord kunnen vinden en dat wij daarnaast vrouwen kunnen interesseren en ondersteunen in alle takken van onze sport."

Dat is ook precies één van de doelstellingen van de Commissie, evenals het bepalen van strategieën om opleidingen en training te bevorderen. Bovendien probeert de Commissie vrouwen te ondersteunen bij hun deelname in alle takken van de autosport, of dat nu is als rijder, navigator, official, technicus of vrijwilliger in een landelijke autosportorganisatie.
De WMC neemt ook actief deel aan internationale forums en conferenties die zijn gewijd aan de rol van vrouwen in sport en aan mogelijkheden om deelname aan sport te bevorderen. De WMC heeft al verschillende initiatieven genomen om vrouwelijke coureurs te stimuleren, promoten en te ondersteunen in alle aspecten van de autosport.

De WMC ging in 2010 van start met 19 leden, onder wie negen vertegenwoordigers van nationale autosportfederaties en vertegenwoordigers van autofabrikanten, teams, rijders en de Fédération Internationale de Motorcyclisme.

Michèle Mouton President
Frédérique Trouvé FIA Commission Manager
Kady Angelbert FISAM, Côte d'Ivoire
Banu Baseran TOSFED, Turkey
Ina Fabry DMSB, Germany
Henny Hemmes KNAF, Netherlands
Fabrizia Pons ACI-CSAI, Italy
Sarka Regnerova ACCR, Czech Republic
Sue Sanders MSA, United Kingdom
Mar de Villa RFEA, Spain
Randa Nabulsi Middle East representative
TBA Asia representative
Brigitte Zufferey Fédération Internationale de Motocyclisme
Mr Jaime Puig SEAT Sport
Cathy Muller Team Manager
Monisha Kaltenborn Sauber Group
Natacha Gachnang GT1 driver
Katherine Legge Audi DTM driver
Hayley Gallagher FIA Communications

De KNAF wordt in de Commissie vanaf het eerste uur vertegenwoordigd door Henny Hemmes, tweevoudig Nederlands kampioen FIA-toerwagens. Gestart werd met commissieleden uit negen landen. Dat aantal is in de loop der tijd flink uitgebreid. Intussen is de Commissie omgedoopt tot Women in Motorsport Commission (WiM).