Bij grensoverschrijdend gedrag denken veel mensen aan ontoelaatbare opmerkingen op seksueel gebied en ongewenste aanrakingen, maar het begrip kent veel meer dimensies. Er kan ook sprake zijn van verbaal of fysiek geweld, discriminatie, pestgedrag of iemand onder druk zetten. Hiervoor heeft de KNAF een tweetal vertrouwenscontactpersonen aangesteld: Ralph Koks en Natalie Corsmit.
Men kan, al dan niet anoniem, bij hen terecht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
In sommige situaties ligt er wellicht een drempel om ongewenst gedrag bespreekbaar te maken. Juist daarom vervullen Ralph en Natalie de rol van onpartijdige KNAF vertrouwenscontactpersonen. Om de onafhankelijkheid te waarborgen is gekozen voor een tweetal, zodat bepaalde zaken niet bij iemand terechtkomt wiens rol binnen de autosport te dicht bij de kwestie komt.
De KNAF vertrouwenscontactpersonen bakenen hun rol wel af. Ze zitten er nadrukkelijk niet om klachten over bijvoorbeeld de uitslag van een wedstrijd of een uitgedeelde (tijd)straf in behandeling te nemen. De vertrouwenscontactpersonen gaan dan ook niet in op dergelijke vragen en zijn niet de partij om bij daadwerkelijk grensoverschrijdend gedrag actie te ondernemen. Wel nemen zij rustig de tijd om het verhaal aan te horen, advies te geven en de desbetreffende persoon door te wijzen naar de juiste instanties. Binnen de sport zou bijvoorbeeld een zaak gestart kunnen worden bij het College voor Autosport Rechtspraak (CAR, dat naast sportieve kwesties ook tuchtzaken behandelt. Voor kwesties op het vlak van seksuele intimidatie is het Instituut Sportrechtspraak (ISR) bevoegd.