Download de KNAF app

Initiatieven Women in Motorsport

Sinds in 2010 de FIA Commissie Women in Motorsport is geïnstalleerd, zijn er op initiatief van de Commissie tal van projecten in gang gezet om vrouwelijke coureurs te stimuleren, promoten en te ondersteunen in alle aspecten van de autosport.

Volkswagen Scirocco Cup
Zo vond de Commissie Volkswagen Motorsport in 2010 bereid voor meisjes een selectiedag te organiseren om een jong vrouwelijk talent te selecteren voor deelname aan de VW Scirocco Cup in in 2011. De KNAF nomineerde Priscilla Speelman en Jennifer van der Beek voor deelname aan deze dag op het circuit van Oschersleben in Duitsland. Het programma omvatte theorielessen, een mediatraining, begeleid rijden met de Scirocco Cup-auto en het rijden van getimede rondes. De kandidaten streden om een plek in de VW Scirocco Cup en een geldbedrag van 50.000 euro om deelname aan deze competitieve Duitse serie mogelijk te maken. VW Motorsport herhaalde het initiatief in 2012-2014. Priscilla Speelman werd in 2011 opnieuw door de KNAF en de WiM genomineerd voor de selectiedag voor het daaropvolgende seizoen. Volkswagen heeft tot en met 2014 een auto voor de beste dame in de Scirocco Cup ingezet. In 2015 is de Cups stopgezet en is divisiegenoot Audi gestart met de Audi Sport TT Cup, maar stelt geen auto beschikbaar voor een dame.
vw scirocco hemmes speelman van der beek
CIK-FIA Karting Award
Kartster Beitske Visser werd door de Commissie Women in Motorsport voorgedragen voor een nieuwe prijs van de FIA Commission Internationale Karting voor de meest verdienstelijke kartcoureur. De 16-jarige jongedame ontving de trofee tijdens de CIK-FIA Awards Ceremony in Parijs op 15 januari 2011 uit handen van Commissievoorzitter Michèle Mouton voor haar prestaties in de diverse 2010 CIK-FIA Karting Championships.
Nieuwsbrief - Beitske Visser
CIK-FIA Karting Academy Trophy
De CIK was toen al gestart met de CIK-FIA Karting Academy Trophy , die inmiddels het zevende seizoen is ingegaan. Om de doelstellingen van de Commissie te ondersteunen, startte de CIK-FIA in 2011 een samenwerking die inhoudt dat een door de Commissie geselecteerde jonge kartster (tussen 13 en 15 jaar) op kosten van de CIK in het betreffende jaar mag deelnemen aan de Karting Academy Trophy. De door de Commissie Women in Motorsport ondersteunde Spaanse Marta Garcia Lopes sleepte vorig jaar de Academy Trophy in de wacht.

Qualifying Course Formula BMW Talent Cup
Via haar persoonlijke contacten bij BMW Motorsport regelde Commissielid en KNAF-afgevaardigde Henny Hemmes in 2011 een gesponsorde plaats voor een meisje voor de tweedaagse Qualifying Course voor de Formula BMW Talent Cup 2012 op het circuit van Monte Blanco in Zuid-Spanje.
Aangezien binnen het KNAF Talent First programma op dat moment een gebrek was aan vrouwelijk talent, vond Hemmes BMW Motorsport bereid om voor twee jongens de kosten voor deelname aan de eerste dag op zich te nemen. Vanuit KTF werden Joel Affolter en Dave Blom afgevaardigd.

Cross Country Rally Selection Camp
De Commission Women in Motorsport organiseerde in november 2015 samen met de QMMF, de auto- en motorsportfederatie in Qatar drie zogenaamde Cross Country Rally Selection Camp in Doha, Qatar. Er meldden zich maar liefst ruim 80 deelneemsters voor de 16 beschikbare plaatsen voor deze trainingsdagen. De beste deelneemsters in beide disciplines zouden een team vormen voor de compleet gesponsorde deelname aan de Sealine Cross Country Rally in Qatar in april 2016.
De door de KNAF afgevaardigde navigator Lisette Bakker en de Nieuw-Zeelandse rallyrijdster Emma Gilmour veroverden de eerste plaats en een zitje in
Sealine Cross Country Rally, de derde ronde voor de FIA Cross Country Rally World Cup.
Na het Selection Camp kondigde Nasser Al-Attiyah, voorzitter van QMMF, aan twee extra auto's beschikbaar te stellen voor de als tweede en derde geplaatste teams.
emma and lisette winners
Enquête
In 2014 initieerde de KNAF of verzoek van Henny Hemmes een enquête om te peilen wat er speelt onder vrouwelijke licentiehouders in alle secties (rijders en officials). De hoge respons gaf een aantal interessante uitkomsten. Een van de uitkomsten was dat de dames zich in de autosport over het algemeen serieus genomen voelen. De resultaten van de enquête zijn gedeeld met de ASN's die in 2012 hebben deelgenomen aan een door de commissie georganiseerd Seminar."

Seminars
Ook dit jaar wordt er een seminar georganiseerd door de Commissie Women in Motorsport. Het seminar heeft als thema 'Making a Difference' en vindt plaats op 7-8 oktober in Lissabon. In verscheidene workshops
worden belangrijke kwesties belicht die vrouwen treffen in de autosport. Presidenten en nationale vertegenwoordigers van de landelijke autosportfederaties, genodigden en sprekers zullen ook de mogelijkheid om kennis en ideeën te delen, evenals van het formuleren van plannen voor de verdere stimulatie mogelijkheden en het identificeren van kansen voor vrouwen in de autosport.

Talentenjacht

In navolging en in samenwerking met de FIA steunt de KNAF jonge vrouwen in de kart- en autosport door middel van haar Women in Motorsport programma. Doel is om meer vrouwen te interesseren en ondersteunen in alle takken van autosport.

Girls on Track

In 2018 is er een succesvolle aftrap geweest met het vanuit de Europese Unie gesteunde Girls on Track programma. Een slalom karting challenge waarbij meiden tussen de 13 en de 18 werden aangemoedigd om op een laagdrempelige wijze kennis te maken met een gemotoriseerde sport. Dit twee jaar durende programma heeft over acht verschillende landen een totaal van 1218 meiden weten te bereiken die hebben deelgenomen aan diverse selectiedagen.

In maart 2019 zal het programma verder gaan met een door de FIA georganiseerde training op het circuit van Le Mans. De 3 Nederlandse meiden nemen het daar op tegen 21 andere meiden. De beste zes gaan door naar de Europeese Finale in het najaar van 2019 in Brussel.

Ford Fiesta Sprint Cup

In 2019 geeft de KNAF één dame de kans om te starten in de Ford Fiesta Sprint Cup. In de auto van de KNAF, onderhouden door het Deltion College en Johan Kraan motorsport mag de geselecteerde dame laten zien waarom meer vrouwen moeten gaan racen.