Download de KNAF app

FIA Women in Motorsport Commissie (WIM)

DEFLOGO FIAWIM RGB POS
Na unanieme goedkeuring van de World Motor Sport Council, heeft de FIA in 2009 een nieuwe commissie in het leven geroepen om vrouwen in alle divisies van de autosport te ondersteunen. De Women & Motorsport Commission (WMC) hield de eerste vergadering in april 2010 onder voorzitterschap van Michèle Mouton, de eerste vrouw die een overwinning behaalde in het FIA World Rally Championship. De Française won in de jaren '80 in totaal vier WRC-rallies en was in 1982 Vice Wereldkampioen. "Vrouwen hebben al een plaats verworven in de autosport, dat is wel bewezen," zei Mouton bij de oprichting van de Commissie, "maar waarom is er nog steeds niemand in mijn voetsporen getreden? Ik hoop dat wij een antwoord kunnen vinden en dat wij daarnaast vrouwen kunnen interesseren en ondersteunen in alle takken van onze sport."

Dat is ook precies één van de doelstellingen van de Commissie, evenals het bepalen van strategieën om opleidingen en training te bevorderen. Bovendien probeert de Commissie vrouwen te ondersteunen bij hun deelname in alle takken van de autosport, of dat nu is als rijder, navigator, official, technicus of vrijwilliger in een landelijke autosportorganisatie.
De WMC neemt ook actief deel aan internationale forums en conferenties die zijn gewijd aan de rol van vrouwen in sport en aan mogelijkheden om deelname aan sport te bevorderen. De WMC heeft al verschillende initiatieven genomen om vrouwelijke coureurs te stimuleren, promoten en te ondersteunen in alle aspecten van de autosport.

De WMC ging in 2010 van start met 19 leden, onder wie negen vertegenwoordigers van nationale autosportfederaties en vertegenwoordigers van autofabrikanten, teams, rijders en de Fédération Internationale de Motorcyclisme.

Michèle Mouton President
Randa Nabulsi Vice-President 
Frédérique Trouvé FIA commision manager

19 ASN representatives

Beyza Avcioglu (TUR)
Carina Moller (DNK)
Gudny Jona Gudmarsdottir (ISL)
Carmen Jorda (ESP)
Marta Barbosa (PRT)
Sara Williams (GBR)
Geoffroy Theunis (BEL)
Susanne Kottulinsky (SWE)
Tiina Lehmonen (FIN)
Márti Zubai (HUN)
Aleksandra Knyszewska (POL)
Natalia Freidina (RUS)
Karyn Hamer (AUS)
Vicki O’Connor (USA)
Keiko Ihara (JPN)
Aseel Al Hamad (SAU)
Navaz Sandhu (IND)
Fabiana Ecclestone (BRA)

Tatiana Calderón Drivers’ representative
Jutta Kleinschmidt (Rally) Detection Cell Managers
Cathy Muller Ehrlacher (Racing) Detection Cell Manager
Claire Williams Teams’ representative
Leena Gade Engineers representative
Silvia Bellot Officials’ representative
Jaime Puig Manufacturers’ representative
Anne-Laure Rey Motorised sports representative (FIM)
Hayley Gallagher PR, Communication manager

De KNAF werd in de Commissie vanaf het eerste uur vertegenwoordigd door wijlen Henny Hemmes, tweevoudig Nederlands kampioen FIA-toerwagens. Op dit moment is er nog geen vervanger voor haar gevonden. Gestart werd met commissieleden uit negen landen. Dat aantal is in de loop der tijd flink uitgebreid. Intussen is de Commissie omgedoopt tot Women in Motorsport Commission (WiM).