Na unanieme goedkeuring van de World Motor Sport Council, heeft de FIA in 2009 een nieuwe commissie in het leven geroepen om vrouwen in alle divisies van de autosport te ondersteunen. De Women & Motorsport Commission (WMC) hield de eerste vergadering in april 2010 onder voorzitterschap van Michèle Mouton, de eerste vrouw die een overwinning behaalde in het FIA World Rally Championship. De Française won in de jaren '80 in totaal vier WRC-rallies en was in 1982 Vice Wereldkampioen. "Vrouwen hebben al een plaats verworven in de autosport, dat is wel bewezen," zei Mouton bij de oprichting van de Commissie, "maar waarom is er nog steeds niemand in mijn voetsporen getreden? Ik hoop dat wij een antwoord kunnen vinden en dat wij daarnaast vrouwen kunnen interesseren en ondersteunen in alle takken van onze sport."

Vanaf het eerste uur werd de KNAF in de commissie vertegenwoordigd door wijlen Henny Hemmes, tweevoudig Nederlands kampioen FIA-toerwagens. Op dit moment is er nog geen vervanger voor haar gevonden. Gestart werd met commissieleden uit negen landen. Dat aantal is in de loop der tijd flink uitgebreid. Intussen is de Commissie omgedoopt tot Women in Motorsport Commission (WiM). De huidige commissieleden zijn hier te vinden.

De KNAF sluit zich aan bij de doelen van de FIA en doet mee aan de initiatieven vanuit de commissie. Zoals FIA Girls on Track en FIA Girls on Track Rising stars. Wil jij deelnemen aan een van deze initiatieven, kijk dan onderin voor de aankomende mogelijkheden. Naast deze initiatieven organiseert de FIA ook veel webinars en hebben zij een nieuwsbrief. Wanneer je hiervan op de hoogte wilt blijven, kun je je hier aanmelden.

De KNAF neemt graag een vooruitstrevende positie in voor iedereen. Heb jij een idee voor de Women in Motorsport of wil jij graag meer te weten komen over wat de KNAF biedt, mail dan naar info@knaf.nl.

Tot slot biedt de KNAF graag een veilige omgeving voor iedereen. Voor vragen, meldingen of klachten kunt u, al dan niet anoniem, terecht bij onze vertrouwenscontactpersoon via: vertrouwenscontactpersoon@knaf.nl.

In Memoriam: Henny Hemmes

Image

Henny Hemmes maakte via haar echtgenoot kennis met de autosport. Zij verzorgde aanvankelijk de publiciteit voor een bevriende coureur en deed later de tijdwaarneming voor het Formula 5000 veld. Medio jaren zeventig, won zij een testdag op het Circuit van Zolder bij de Rensportschool van oud-F1-coureur André Pilette met als hoofdprijs een racecursus Formule Vee. Vervolgens startte zij haar autosportcarrière op Zandvoort met deelname aan het Nederlandse Kampioenschap Toerwagens met een Toyota Celica GT en werd zij instructeur van de Rensportschool en de Anti-slipschool van Rob Slotemaker.

In 1984 was zij de eerste vrouw die een FIA Kampioenschap Toerwagens won en deze mijlpaal werd in 1987 herhaald. Hemmes nam bijna 2 decennia lang deel aan 24-uurs races met uitstekende resultaten en onder meer pole position met de Chevrolet Camaro en drie jaar achtereen de klasse-overwinning in de 24-u van Francorchamps met Team Seikel en de Honda Civic. Later vestigde zij onder meer een werelduurrecord met een Saab Turbo op Talladega Superspeedway, vloog met een gevechtstraaljager en bemachtigde zij de Hot Shoe Award met een Saleen Mustang.

Van 2010 tot begin 2019 vertegenwoordigde Henny Hemmes de KNAF in de FIA Women in Motorsport Commissie en was zij in ons land vertrouwenspersoon voor vrouwelijke coureurs en coördinator van kwesties met betrekking tot vrouwen en autosport. 

Initiatieven door de jaren heen

Sinds in 2010 de FIA Commissie Women in Motorsport is geïnstalleerd, zijn er op initiatief van de Commissie tal van projecten in gang gezet om vrouwelijke coureurs te stimuleren, promoten en te ondersteunen in alle aspecten van de autosport.

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2012

2011

2010