Download de KNAF app

Nederlanders in de virtuele Formule 1

dcd1829au33
Niet alleen Max Verstappen verdedigt de Nederlandse eer in de Grand Prix-racerij. Dankzij racegames zitten ook Rudy van Buren en Allert van der Wal achter het stuur bij bekende F1-teams

.

Ontwikkelingscoureur
McLaren heeft het bepaald niet gemakkelijk in de Formule 1, maar er wordt op de thuisbasis in Woking hard gewerkt om de auto weer competitief te krijgen. Daarin ligt een sleutelrol voor Rudy van Buren – de 26-jarige inwoner van Lelystad die afgelopen jaar ‘World’s Fastest Gamer’ won. Het Britse raceteam organiseerde die competitie tussen de beste spelers van racegames om een nieuwe ontwikkelingscoureur te vinden.
“Een jaar geleden werkte ik nog elke dag van negen tot vijf op kantoor als sales manager. Nu ben ik in de gelukkige positie dat ik een ruim aantal dagen per jaar in Engeland achter het stuur van een van de meest geavanceerde racesimulatoren ter wereld voor McLaren zit”, vertelt Rudy. “Daarnaast maak ik uitstapjes in de echte autosport, zoals rijden voor demonstraties en met passagiers tijdens Grand Prix-weekends. Eigenlijk een echte droombaan. Dichter bij de Formule 1 komt niemand gauw.”
Rudy mocht zelfs al de McLaren M23 besturen waarmee Emerson Fittipaldi in 1974 F1-wereldkampioen werd. Ook hield hij zich staande tegen negenvoudig 24 uur van Le Mans-winnaar Tom Kristensen in de Race of Champions en won daarin van McLaren-teamgenoot Lando Norris. En dat terwijl Rudy als zestienjarige zijn kartcarrière moest staken wegens geldgebrek. Het simracen bood hem een waardig en veel voordeliger alternatief.
AC5I3569
F1 Esports Series
Ook Allert van der Wal heeft al een stoeltje als virtuele F1-coureur veroverd. Samen met de Britse broers Salih en Sonuç Saltunç maakt de twintigjarige student Automotive Engineering uit Eindhoven deel uit van het Alfa Romeo Sauber F1 eSports-team.
Allert: “Twee jaar geleden ben ik pas begonnen met het spelen van Formule 1-videogames – mede door Max Verstappen, die zelf ook graag simracet. Binnen een jaar zat ik al bij de wereldtop. Ik weet zelf ook niet hoe het zo snel is gegaan – nog steeds heb ik meestal maar een paar rondjes nodig om snel te zijn op een baan.” De Nederlander wist in 2017 al door te dringen tot de finale van de allereerste F1 Esports Series, het officiële virtuele kampioenschap. Die sloot hij in Abu Dhabi als zevende af. “Daarna is het nog harder gegaan toen ik meedeed aan de Ziggo eBattle F1, door die esportscompetitie heeft simracen veel meer aandacht gekregen in Nederland. Daarmee lopen we voor op andere landen. Het niveau is hier ook echt hoog.”
Afgelopen zomer werd Allert geselecteerd voor Sauber. Tijdens de Grand Prix van Italië werd hij zelfs officieel gepresenteerd in de Formule 1-paddock. “Charles Leclerc kwam gelijk naar ons toe en gaf z’n nummer. We hebben afgesproken dat hij met ons online gaat trainen in de videogame.”
RUDY 1
FIA Gran Turismo Championship
De wereld van professioneel simracen ontwikkelt zich – mede door de koppeling met de échte racerij – in razend tempo, ook qua belangen en budgetten. Zo won landgenoot Bono Huis (nu rijdend voor McLaren Shadow in de F1 Esports Series) in de eerste grote ‘eRace’ van de Formula E de hoofdprijs van ruim 200.000 dollar. Verder hebben onder meer het WRC en de 24 uur van Le Mans hun eigen gamingcompetities. Bovendien kan iedereen in de PlayStation 4-game Gran Turismo Sport strijden voor zijn land óf favoriete automerk in het FIA Gran Turismo Championship.

Eigenlijk kan iedereen thuis simracen. Voor een paar honderd euro heb je al een fatsoenlijk stuurtje met standaard. Vervolgens kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij Sim Race Vereniging Nederland (SRVN), het door de KNAF erkende platform waar zowel fanatieke beginners als ervaren simracers met en tegen elkaar kunnen racen. Inmiddels telt SRVN al ruim 150 leden. Heb je geen goede apparatuur in huis? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij RacingHub in Utrecht of Adrenaline Xperience in Kerkrade. Dichter bij huis achter het stuur kruipen om virtueel te racen, kan met de Ziggo eBattle F1, die met een truck door het hele land reist.
08pqY YIDTzbGh7uoClQVEA6TakQok p 37678135864 1b7d082b81 k