Download de KNAF app

Hoe iedereen juist nu kan racen: zo begin je met virtuele autosport

In tijden waarin échte autosport niet mogelijk is, door de algemene situatie in de wereld of omdat je daar zelf de middelen niet voor hebt, biedt virtueel racen uitkomst. We leggen uit hoe je daar nu zèlf mee bezig kunt.

 

Autoracen is al vele jaren ook virtueel te beoefenen, waarbij de mogelijkheden en waarheidsgetrouwheid de laatste jaren sterk zijn toegenomen. Iedereen kan er terecht om te racen, van (beginnende) gamers zonder enige race-ervaring tot doorgewinterde autocoureurs in de echte wereld. Bovendien is het zonder enige twijfel de meest goedkope en toegankelijke manier om in te stappen in de autosportwereld.

De KNAF ondersteunt virtueel racen al sinds 2017, toen de handen ineen geslagen werden met SimRace Vereniging Nederland (SRVN) voor het NK virtueel racen - dat verreden wordt met de racegame rFactor 2 op de pc. Daarnaast zijn er echter tal van andere mogelijkheden om virtueel te racen, in diverse (semi)realistische racegames op zowel spelcomputers als op de pc. We leggen de belangrijkste zaken uit.

Wat heb je nodig?

Voor een goede beleving en gepaste simulatie van stuur- (en pedaal)bewegingen, is het sterk aan te bevelen om een racestuur in huis te halen. Instapmodellen zijn al te vinden voor zo’n 150 euro; wie (veel) meer te besteden heeft, kan ook kijken naar topmodellen van enkele honderden tot duizenden euro’s. Belangrijk is dat je stuur over force feedback beschikt, waarmee je de bewegingen van de auto voelt door trillingen van het stuur. Duurdere direct drive-stuurtjes bieden een nog realistischere nabootsing van deze krachten.

Daarnaast is het aan te raden om een racestoeltje aan te schaffen - of in elk geval een goede standaard om je racestuur op te bevestigen, voor de juiste mate van stabiliteit. Ook hiervoor is geen grote investering nodig. Wie virtueel racet op de pc, doet er eveneens verstandig aan om meerdere schermen te monteren: zo heb je een beter overzicht van de baan en de auto’s om je heen.

Welke racegames zijn er op de pc?

Er is een zeer breed scala aan racegames, waarbij het spectrum enerzijds bestaat uit minder realistische, maar vaak toegankelijke ‘arcade’-racegames, terwijl de andere kant bestaat uit simulatiesoftware die de werkelijkheid zo accuraat mogelijk nabootsen. In de wereld van competitief virtueel racen draait het vooral om die laatste categorie - we spreken dan ook wel van simracen.

Eén van de populairste simulaties op de pc is zo het eerder genoemde rFactor 2, waarin het rijgedrag van auto’s op zeer realistische wijze wordt nagebootst. Mede om diezelfde reden is iRacing erg geliefd: deze serieuze simulatie wordt bijvoorbeeld gebruikt door veel coureurs in de échte wereld, waaronder TeamNL-talent Richard Verschoor en diverse andere Nederlandse rijders. Ook Formule 1-coureurs Max Verstappen en Lando Norris zijn zeer regelmatig actief in iRacing, waarin spelers kunnen deelnemen aan online competities en hun prestaties worden bijgehouden.

Andere goede, maar mindere bekende simulatieracegames op de pc zijn onder meer Automobilista, RaceRoom en Assetto Corsa (dat ook verkrijgbaar is voor spelcomputers). Voor diverse van de titels op de pc bestaan tal van modificaties (mods), waardoor het mogelijk is om te rijden met de meest uiteenlopende virtuele auto’s op allerlei verschillende circuits. Om deze software fatsoenlijk te kunnen draaien, is wel een vrij krachtige pc nodig met een goede processor, genoeg werkgeheugen en een krachtige (en vrij prijzige) grafische kaart. De minimale systeemeisen zijn vaak op de websites van deze games te vinden.

Welke racegames zijn er op de spelcomputer?

Als je budget een krachtige pc niet toelaat, is het ook mogelijk om virtueel te racen op de spelcomputer - waarop je óók een racestuur kunt aansluiten. De bekendste spellen zijn in dit geval wat toegankelijker maar nog steeds best realistisch te noemen. Op de PlayStation 4 is de bekendste exclusieve racegame van die orde Gran Turismo Sport. Hiermee loopt zelfs een wereldkampioenschap in samenwerking met de FIA én deze game wordt tijdens de FIA Motorsport Games ingezet voor de Digital Cup. Speel je op de Xbox One, dan kun je voor een vergelijkbare race-ervaring terecht bij Forza Motorsport.

De meest populaire racegame op de spelcomputers, zeker in Nederland, is tegenwoordig de officiële Formule 1-game (van gameontwikkelaar Codemasters), waarvan elk jaar een actuele editie verschijnt. Hiermee kun je racen met alle échte F1-teams op de echte circuits, ook in online competities, zowel op de pc als de spelcomputers. Hou je meer van een ander discipline dan autorensport, dan kun je bijvoorbeeld ook virtueel serieus rallyrijden in DiRT Rally 2 of aan de slag met de officiële Dakar-game.

Wat maakt virtueel racen waardevol?

Het feit dat een heel groot deel van de autocoureurs en teams in de échte wereld simulatoren gebruiken om de trainen en data te verzamelen, geeft eigenlijk al aan hoe geavanceerd virtueel racen kan zijn. De manier waarop pc-simulatieracegames zoals rFactor 2 en iRacing de werkelijkheid nabootsen, komt daar erg dicht bij in de buurt. Dat geldt niet alleen het rijgedrag van auto’s, maar ook zaken als banden- en brandstofmanagement en de algehele regels op de baan.

Dankzij de zeer lage instapdrempel is het voor iedereen toegankelijk en zijn er via internet legio mogelijkheden om vanuit je eigen huis aan online competities mee te doen - bijvoorbeeld via SRVN. Zo kan écht iedereen racen, zelfs wanneer de omstandigheden in de echte wereld dat niet toelaten.