Download de KNAF app

Lisette Bakker baas in de woestijn

emma and lisette winners
Lisette Bakker heeft de eerste Women's Cross Country Selection gewonnen! Een prachtige prestatie van de jonge Nederlandse navigator die de voltallige internationale concurrentie achter zich liet in deze door FIA Women in Motorsport en de Qatar Motor and Motorcycle Federation georganiseerde competitie. Als beloning mag Bakker samen met de winnares bij de rijders, de Nieuw-Zeelandse Emma Gilmour, deelnemen aan de Sealine Cross Country Rally 2016, de derde wedstrijd van de FIA World Cup for Cross Country Rallies. "Ik had absoluut niet verwacht dat ik zou winnen. Wat een verrassing, maar het is fantastisch", aldus de dolblije winnares bij de prijsuitreiking.

De eerste Women's Cross Country Selection kwam tot stand op initiatief van FIA Women in Motorsport en de Qatar Motor and Motorcycle Federation (QMMF). Uit 39 landen kwamen in totaal 85 aanmeldingen binnen, waaruit de FIA vervolgens negen rijdsters en negen navigatoren selecteerde. Na een vijfdaagse training en selectieprocedure in de woestijn van Qatar, moest dit leiden tot een equipe die mocht deelnemen aan de van 17 tot en met 22 april volgend jaar te verrijden Sealine Cross Country Rally 2016. Dat Lisette Bakker tot de selectie van negen navigatoren wist door te dringen, was al een mooie erkenning, maar dat de Nederlandse als winnaar uit de bus kwam, was natuurlijk helemaal een unieke prestatie. Met de Nieuw-Zeelandse Emma Gilmour, die de competitie bij de rijdsters won, mag Bakker nu in april de woestijn in.

bakker.001
"Het was één groot avontuur! Vooraf hadden we geen gedetailleerde informatie over het programma en dus hadden we geen idee wat ons te wachten stond. Ter plaatse bleek alles vanaf het begin tot het eind tot in de puntjes verzorgd. We hebben theorielessen gehad voor het navigeren, praktijklessen 'duin rijden' voor de bestuurders en uiteraard moesten er ook wielen gewisseld worden. Speciaal voor ons werd er een auto meerdere malen tot aan de bodemplaat in het zand vastgereden....", kijkt Lisette Bakker op het woestijnavontuur terug.

bakker.010
"Vanaf de eerste dag zijn we met de goed geprepareerde auto's en met routeboek op pad gestuurd om echte proeven te rijden. Hieruit bleek direct; rijden en navigeren in de duinen en woestijn leer je alleen maar in de praktijk! Gelukkig hebben we de hele week veel praktijklessen gehad en werden we heel goed begeleid door onze instructeurs Jutta Kleinschmidt, Fabrizia Pons en Philippe Droeven. Het was echt leuk om te zien hoe de deelneemsters met elkaar omgingen. Ondanks de competitie was iedereen bereid om elkaar te helpen, op wat voor manier dan ook", aldus Lisette Bakker.

bakker.003
De Nederlandse was verrast over haar winst. "Tussen al die goede navigatoren had ik niet verwacht dat ik zou winnen. Het was een zware week en iedereen deed zijn uiterste best. De verschillen waren, denk ik, ook niet heel groot." Lisette Bakker kijkt uit naar haar deelname aan de Sealine Cross Country Rally 2016. "In april mag ik samen met Emma Gilmour weer naar Qatar voor de Sealine Cross Country Rally. We hebben nog niet samen gereden, maar we kijken allebei uit naar de samenwerking en de uitdaging die ons te wachten staat. Ik zou hierbij FIA Women in Motorsport, de Qatar Motor and Motorcycle Federation, Nasser Al-Attiyah, Jutta Kleinschmidt, Fabrizia Pons, Philippe Droeven en alle andere betrokkenen heel hartelijk willen bedanken voor hun grote inzet en hun enthousiasme. Zonder hen zouden wij nooit met zo'n grote groep meiden in Qatar zijn geweest, laat staan dat we dan training hadden gehad en de kans zouden hebben gekregen om aan een World Cup wedstrijd mee te doen."

bakker.002
De Women's Cross Country Selection was een idee van Michèle Mouton, president van de FIA Women in Motorsport Commissie en de succesvolste rallyrijdster ooit, Jutta Kleinschmidt, de eerste en enige vrouw die de Dakar Rally wist te winnen, en de president van de QMMF, Nasser Al-Attiyah. Doelstelling van dit initiatief was om de deelname van vrouwen in deze tak van autosport te stimuleren. Gezien de enthousiaste reacties van alle betrokkenen, zit het er dik in dat de competitie een vervolg krijgt.
bakker.004

bakker.011
bakker.005
family photo