Download de KNAF app

Een week in de woestijn met Lisette Bakker

bakker l 001
In november vorig jaar kwam Lisette Bakker als beste navigator uit de bus bij de eerste Women's Cross Country Selection. Als beloning mocht de Nederlandse samen met de winnares bij de rijders, de Nieuw-Zeelandse Emma Gilmour, deelnemen aan de Sealine Cross Country Rally 2016.

Foto's: Jaco Jonck

In april was het zover en reisde het duo naar Qatar om daar van 17 tot en met 22 april de vuurdoop in de woestijn te ondergaan. Onderstaand het verslag van Lisette Bakker. Probleemloos verliep de Sealine Cross Country Rally voor het duo zeker niet, maar zoals duidelijk mag worden uit haar verhaal, was het voor de Nederlandse een unieke ervaring om nooit meer te vergeten.

bakker l 002
Terug van tien dagen Qatar! Als ik eraan terugdenk, lijkt het wel alsof ik het gedroomd heb. Maar ik heb de foto's, het routeboek en een hele lading zand in mijn bagage, dus het moet wel echt gebeurd zijn. Afgelopen november kregen we tijdens de selectieweek vijf dagen training van Jutta Kleinschmidt en Fabrizia Pons. Kort voor we aan de Sealine Cross Country Rally begonnen, kwamen daar nog twee dagen training in het rijden, navigeren en oplossen van technische problemen bij. Daarna was het tijd voor het echte wedstrijdwerk.

bakker l 003
Maandag 18 april begonnen Emma Gilmour en ik aan onze allereerste cross country rally etappe ooit. Op de eerste dag merkten we al snel dat de communicatie beter kon, dus dat was ons eerste aandachtspunt. Helaas hield ons GPS-systeem er na 140 kilometer al mee op, iets wat normaal nooit voorkomt. Omdat het defect niet onze schuld was, besloot de wedstrijdleiding ons voor deze etappe een 'berekende' tijd te geven. Op dinsdag en woensdag reden we twee etappes. We werden geplaagd door een lekke band en stonden een keer vast op een duintop in het mulle zand, maar we finishten beide etappes. Een onbeschrijfelijk gevoel, en dus zal ik dan ook maar geen poging wagen om dit toch te doen.....

bakker l 006
Op donderdag stonden er weer 350 kilometer op het programma. Na 107 kilometer dachten we dat we een lekke band hadden, maar het bleek een wiel te zijn dat besloten had om voor zichzelf te beginnen. We probeerden het te repareren, maar na een aantal kilometer werd duidelijk dat het zo niet verder ging en moesten we opgeven. Op vrijdag begonnen we met frisse moed en het idee dat we de etappe en de rally gingen uitrijden. Helaas stak na 43 kilometer hetzelfde euvel de kop op. Op basis van de dag daarvoor wisten we meteen dat het probleem niet tijdens de etappe kon worden opgelost en dus was het tijd voor de bezemwagen.

bakker l 007
Ondanks dit onfortuinlijke einde van de rally, kunnen we terugkijken op bijna 1.000 wedstrijdkilometer. We hebben het cross country gevoel ervaren en het was fantastisch!

bakker l 003
Ik wil hierbij de FIA, de Qatar Motor en Motorcycle Federation, FIA Women in Motorsport, de KNAF en natuurlijk onze monteurs hartelijk bedanken voor deze geweldige kans. Speciale dank ook aan Jutta Kleinschmidt en Fabrizia Pons voor hun vele belangrijke en wijze lessen en hun enorme steun. Jullie zijn geweldig!

Van de Sealine Cross Country Rally is ook een beeldverslag verschenen. (Lisette is te zien vanaf minuut 49)