Download de KNAF app

Weekend vol spektakel op Eurocircuit Valkenswaard

Op 18 en 19 Mei werd tegelijk het Nederlands en Duits Rallycross Kampioenschap uitgevochten in Valkenswaard. Als gevolg mochten ook de jonge honden van de RST Junior Cup zich twee dagen lang uitleven op een zonnig en stoffig Eurocircuit. Op zaterdag stonden op het menu een technische keuring, rijdersbriefing, vrije training en een 1e kwalificatie heat als toetje. Net als 48 jaar geleden is de autosport in Valkenswaard erg dichtbij en toegankelijk voor het publiek. Tristan Földesi geeft direct in de 1e heat zijn visitekaartje af en laat als circuitrijder zien hoe je een snelle ronde neerzet. Daarmee maakt hij plaatsen goed en eindigt voor Julie Piret als 7e. Met inmiddels 14 rijders aan de start staat deze watervlugge dame haar mannetje met prima resultaten als gevolg.

 

Nadat de RST teams er een nachtje over geslapen hebben vergapen we ons op dag twee aan nog meer spektakel. Goed voorbeeld doet goed volgen lijkt Sjoerd de Visser te denken; met 46,681 seconden scherpt hij de snelste ronde aan en wint overtuigend zijn 2e heat. De absolute favorieten Jari van Hoof en Kimi Vermeulen laten het met een pechduiveltje op de schouder afweten. Voor de laatste betekent het zelfs dat hij op deze finale dag niet meer zal starten.

Blijkbaar moest de gifbeker helemaal leeg want zowel Celine Wils als Jari van Hoof weten hun volgende tumultueuze heat niet eens te finishen. Als er twee vechten om een been rijden Martijn van Ool en Ralph Donkers ermee heen; beiden heren profiteren maximaal in deze rommelige heat door als 1e en 2e te eindigen.

Nk Rallycross Eurocircuit vrije training 18 5 201919
Ondertussen wordt er tijdens de rijdersbriefing stil gestaan bij de uitreiking van de Driver of the Day; deze prijs gaat naar Martijn van Ool. Zijn stijl is solide en de leercurve erg stijl dus dik verdient.

In de semi finale trekt Sjoerd de Visser met een snelste ronde van 47,372 seconden aan het kortste eind. Het pechduiveltje lijkt inmiddels van Jari van Hoof zijn schouder geblazen; door een aanvankelijke valse start moet hij zelfs 2x Jokeren. Evengoed wordt hij gewoon tweede, petje af!

Ondanks dat de Nederlandse meiden Esmee den Hartogh, Milou van Hoof en Celine Wils als debutanten nog niet om de prijzen strijden hebben ze veel plezier in deze laagdrempelige tak van autosport. Ze trekken zich op aan elkaar en worden door gerichte coaching opmerkzaam gemaakt wat ze kunnen verbeteren. Per saldo straalt de FUN er vanaf en gaan ze later dit seizoen het vuur aan de schenen leggen van die stoere jongens.

Tijdens de finale gelukkig minder tumult of kleine ongelukjes waarbij het ditmaal andere Belgen zijn die het de Hollanders knap lastig maken; met een tweede en een vijfde plaats mengen Tristan Földesi en Jill Chalmet zich prima in de top 5.

Nk Rallycross Eurocircuit vrije training 18 5 201948