Download de KNAF app

Rallycross seizoen nadert zijn climax

Met nog twee wedstrijden voor de boeg togen de jonge RST coureurs op zaterdag 7 september voor de één na laatste keer richting circuit Duivelsberg in Maasmechelen (B). Nu in Valkenswaard de politiek aan zet is om het Eurocircuit komend jaar nog een kans te gunnen laait deze discussie net zo op in Maasmechelen. Hier op de Duivelsberg (B) blijkt tevens sprake van een circuit dat moet vechten voor behoud, mede omdat het in een natuurgebied ligt. Kortom het blijft spannend of het volgende seizoen er ruimte blijft om jong talent te laten kennismaken met deze stoere tak van sport?!

 

Voor nu zit de RST Cup in haar beslissende fase want de spoeling qua titelkandidaten wordt almaar dunner. Iedere deelnemer heeft zo zijn of haar persoonlijke doelen om zich te verbeteren en, belangrijker nog, om iedere wedstrijd als team veel plezier te maken op het circuit of in de paddock.

Precies daar zit de crux; net als vele hobby’s valt of staat het bestaan van autosport met de tomeloze inzet van vele vele vrijwilligers. Of het nu gaat om Marshalls op en rond de baan, ouders die je halen en brengen of mecaniciens die hun vrije tijd opofferen om onder de bolides te kruipen. Rallycross bestaat bij de gratie van de goeie gek zeggen ze weleens. Niets is minder waar; elk team brengt minimaal twee tot soms wel acht teamleden mee die het mogelijk maken dat een jonge puber zo hard en veilig mogelijk zijn/haar heats kan rijden.

Even stilstaan bij al die enthousiaste volwassenen “waterdragers” en een welgemeende dank hiervoor uitspreken lijkt op het einde van dit spannende seizoen wel op zijn plek. Vooral de monteurs die soms onder tijdsdruk in weer en wind iedere heat ervoor zorgen dat het materiaal spik en span in orde is kunnen wel een dankjewel gebruiken. Het resultaat van iedere coureur tijdens elke heat is een optelsom van geleverd vakwerk door een geolied team.
De communicatie, het gedrag en enthousiasme van iedere coureur straalt direct af op zijn of haar team. Binnen de RST Cup is er voor iedere coureur dus ruimte om niet alleen op de baan een verschil te maken maar ook daarbuiten.

Dat brengt ons direct bij de wedstrijd zelf; welke coureur is bij machte het verschil te maken & welke coureur is uiteindelijk bij machte zichzelf tot kampioen te kronen? Het weer en de sfeer was zeker goed, ondanks de afwezigheid van een aantal Belgische deelnemers. Met negen overgebleven deelnemers op de grid was het tijdens de eerste heat op zaterdag vooral Ralph Donkers en Sjoerd de Visser die op dreef waren met resp. een 1e en 3e plek.
Een dag later, tijdens de 2e heat, is het vooral Martijn van Ool die zich positief weet te onderscheiden. Na Jari van Hoof weet hij beslag te leggen op een 2e plek. Ook Esmee den Hartigh plukt haar vruchten van een recente testdag op het Eurocircuit, waar ze ervaring en vertrouwen heeft getankt. Als snelste vrouwelijke deelneemster resulteert dat in zichtbaar betere rondetijden.
Tijdens de 3e heat weet Kimi Vermeulen zich toch weer verzekert van een keurige tweede plek en blijft de slagorde vrijwel in lijn met het beeld dat we dit seizoen vaker zagen. Wel worden de rondetijden richting de finale steeds scherper en zit de snelheid er goed in.

Met acht overgebleven deelnemers (schakelpook problemen van Celine Wils) is er geen sprake van een semi finale. Hierdoor bleef er in de middag genoeg tijd over voor reparatie werkzaamheden. Met name voor Esmee den Hartigh haar monteurs, nadat ze vakkundig de vangrail heeft gekust in het gevecht met Milou van Hoof.
Ook tijd voor uitreiking van de Driver of the Day award van vorige wedstrijd met de overhandiging van een fraaie canvas actiefoto. De familie Van Hoof werd daarbij geroemd om hun progressie (Milou) & constante presteren (Jari).

 In de spannende finale trekt de ontketende Ralph Donkers aan het kortste eind, gevolgd door Kimi Vermeulen.

Einduitslag 7e Ronde RST Junior Cup – Duivelsberg Maasmechelen, 8 september 2019
POSITIE START No. NAAM TEAM RIJDER NATIONALITEIT
1 33 Ralph Donkers Ralph Donkers NLD
2 2 Autostal Atlantic Kimi Vermeulen BEL
3 1 Jari van Hoof Jari van Hoof NLD
4 14 Martijn van Ool Martijn van Ool NED
5 47 Sjoerd de Visser Sjoerd de Visser NLD
6 5 Joep Jonkers Joep Jonkers NLD
7 16 Milou van Hoof Milou van Hoof NLD
8 4 Esmee den Hartigh Esmee den Hartigh NLD
- (N.C.) 8 Celine Wils Celine Wils NLD

Echter, als derde wiel aan de wagen kwam er één deelnemer over de finish met een nog grotere smile; de berekenende Jari van Hoof weet namelijk dat zijn vergaarde punten hem automatisch de RST Cup titel oplevert. Dit simpelweg omdat hij tijdens de laatste wedstrijd niet meer is bij te halen door de concurrentie. Daarmee is prolongatie van zijn 2018 titel een feit.
Over heel het seizoen rijdt de rossige coureur uit Wintelre keer op keer top drie noteringen dus dan ben je een terechte KAMPIOEN 2019. Jari, van harte met dit puike resultaat!
Op 6 oktober wordt er dit mooie seizoen nog eenmaal op de Duivelsberg gestreden om de overige podiumplekken. Als vanzelfsprekend bent U van harte welkom om dat afsluitende spektakel live mee te beleven.

Tekst Ivo van Hoek