Download de KNAF app

Eerste wedstrijd Rallycross RST Junior Cup op Duivelsberg

De RST junior cup heeft in het verleden zijn reputatie als opleidingsklasse voor de toekomst ruimschoots bewezen. In het recente verleden zijn rally en rallycross talenten zoals Claudia Smits, Mandy Kassen en Nick Vanalken hun autosport carrière in de RST Junior Cup begonnen. Regerend kampioen vanaf 2018 in deze klasse is Jari van Hoof, maar ook zijn teller begon afgelopen zondag 8 maart 2020 gewoon weer op nul.

Gelukkig heeft in 2020 de RST Junior Cup weer de volle ondersteuning van het KNAF Talent First programma.
Betreffende KNAF programma heeft vele talenten geholpen met hun eerste stappen in de autosport. Zelfs onze huidige rallycracks als Kevin Abbring, Hans Weijs, Timo van de Marel en Jim van de Heuvel hebben hun eerste stapjes op vier wielen gezet in deze ultieme opstapklasse.

Op dit moment zijn we druk met het samenstellen en plannen van een RST kennismaking dag / cursusdag op het Eurocircuit in Valkenswaard; info volgt binnenkort. Net als de F1 in Melbourne hebben ook wij te maken met de realiteit van deze onzekere tijd, dus duimen dat we het snel voor elkaar krijgen.

We verzoeken je om zo spoedig mogelijk door te geven of je aan boven genoemde activiteiten wil deelnemen. Uiteraard zijn we ook altijd op zoek naar aspiranten in de RST Junior Cup, om toekomstig een nog completer startveld te krijgen. Zo’n cursusdag is een unieke mogelijkheid om kennis te maken met de RST. Voor de aspiranten welke nog niet beschikken over een eigen RST is het ook mogelijk gebruik te maken van een “aspirant arrangement”.

Het exacte programma tijdens zo’n kennismaking staat nog niet 100% vast, maar hieronder alvast een inkijkje:

• Een centrale briefing over het verloop van de dag
• Theorie over het rijden van lijnen, driften, remmen & rempunten etc.
• Het (zelf) rijden van behendigheidsproeven in de RST
• Een gezamenlijke lunch in de kantine van het eurocircuit
• Het rijden van meer uitdagende behendigheidsproeven
• Kennismaking met het Eurocircuit op snelheid.

Ook in het geval dat een deelnemer nog niet in het bezit is van zijn/haar rijderslicentie zijn er in overleg mogelijkheden om op deze dag toch kilometers te maken in een RST. Officials / instructeurs van het KNAF Talent First programma zullen dan zorgdragen voor een veilige opstart en een kundige begeleiding.

De bijdrage voor deze leerzame dag is, mede door inspanningen van het Eurocircuit en de KNAF, uitgekomen op slechts € 125,- per deelnemer. Aanmelden voor deze dag kan via info@autobedrijfvanhoof.nl of bel 040-20 513 66.

1e klap = een daalder waard op de Duivelsberg in Maasmechelen
Nog even terug naar de realiteit van vorig weekend tijdens de seizoenopening in België; de BELNED RC gaat zijn vijfde jaar in (www.belnedrc.org ) en de RST Junior Cup is een van de klassen die hierin meestrijden. Het doel is de samenwerking tussen rallycross liefhebbers uit beiden landen te versterken. Dit komt zowel de rijders, beide circuits als het publiek ten goede.
Met zowel een aantrekkelijk hoogteverschil en een lengte van 1.032 mtr is dit Belgische circuit (60% verhard / 40% onverhard) voor iedere rijder een flinke kluif, laat staan als het regent.

Je raadt het al de weergoden drukte hun stempel nadrukkelijk tijdens de middag heats, toen het soms met bakken uit de hemel kwam zetten. Al met al niet heel aantrekkelijk als je op gympies naar het circuit gekomen was, maar spektakel was er volop in die duivelse modderpoel.

De omvang van het RST startveld lijkt, net als afgelopen jaar, goed gevuld. Door omstandigheden kon niet iedereen het spits afbijten tijdens deze opening maar we konden toch al wat nieuwkomers begroeten. De vuurdoop voor deze Rookies verliep ondanks de enorm gladde omstandigheden erg goed. De zeer getalenteerde Kimi Vermeulen heeft zijn Ford uitdaging in een andere klasse gevonden met een heuse Sierra Cosworth (super nationals). Als gevolg zal zijn vriendin Cloë Klassen de Mousch racing kleuren verdedigen in de RST van kimi. Ook nieuwkomer Luca van Hoof kon bogen op een voortreffelijk debuut. Klein van stuk maar groots was zijn optreden in de finale; op een haar na miste hij het podium; met een 4e plek kun je gerust thuis komen!

Verder stonden er nog zes deelnemers aan de start die ook vorig jaar veelvuldig hadden kennis gemaakt met die duivelse berg in Maasmechelen. Vanaf de 1e tot de laatste heat reed Esmee den Hartigh enorm stabiel d‘r rondes in haar nieuwe RST kleuren. Martijn van Ool won magistraal de nog droge tweede heat met een niet misselijke snelste ronde van 46,4 seconde.
Hoewel Ralph Donkers met slechts 1 ronde enorme problemen ondervond in de natte derde heat was hij in de finale gewoon weer scherp als vanouds. Een podiumplek was zijn deel, net achter de 2e plek van Martijn. Tijdens betreffende derde heat, als twee vechten om een been, gaat de derde ermee heen; Milou van Hoof legde meer dan keurig beslag op de derde plaats in de regen.

Ook Celine Wils had beduidend minder pech dan vorig seizoen en heeft de weg omhoog gevonden. Als gevolg mocht ze de finale rijden. Al die extra vlieguren helpen de rijders om keer op keer vertrouwen te tanken en hun techniek bij te schaven.

Met bijna Zwitserse precisie wist de regerend kampioen Jari al zijn heats in te delen en geconcentreerd de finale te winnen op een inmiddels zeiknat circuit. Zijn recente ijstraining in Zweden zal ongetwijfeld hebben meegeholpen om op het glibberige circuit de maximale tractie uit zijn RST te persen. De kaarten zijn geschud en de concurrentie weet wat hen te doen staat om deze koning van zijn troon te stoten.

Maasmechelen Duivelsdberg 8 3 2020154Maasmechelen Duivelsdberg 8 3 2020154Maasmechelen Duivelsdberg 8 3 2020154

Resultaat Finale RST Rallycross - 08 maart 2020 / Duivelsberg (B.R.C.V.)

Start nr. Positie Rijder Nationaliteit Team
1 1 Jari Van Hoof NLD Jari van Hoof
14 2 Martijn van Ool NLD Martijn van Ool
33 3 Ralph Donkers NLD Ralph Donkers
3 4 Luca van Hoof NLD Luca van Hoof
2 5 Cloë Klassen BEL Autostal Atlantic
4 6 Esmeé den Hartigh NLD Esmeé den Hartigh
16 7 Milou Van Hoof NLD Milou van Hoof
8 8 Celine Wils NLD Celine Wils

Noteer alvast in je agenda de volgende RST evenementen die gaan plaatsvinden:

2e wedstrijd 18/19-4 2020, Valkenswaard (NL)
3e wedstrijd 23/24-5 2020, Valkenswaard
4e wedstrijd 20/21-6 2020, Valkenswaard
5e wedstrijd 5-7 2020, Maasmechelen (B)
6e wedstrijd 2-8 2020, Maasmechelen
7e wedstrijd 23-8 2020, Valkenswaard
8e wedstrijd 13-9 2020, Maasmechelen
9e wedstrijd 20-9 2020, Valkenswaard
10e wedstrijd 4-10 2020, Maasmechelen

Tekst: Ivo van Hoek Foto's: Peter Kramer Fotografie