Download de KNAF app

ALLES, behalve saai

NK Rallycross Duivelsdberg Maasmechelen 21 7 2019 172

Met de dominantie van Mercedes leek de Formule 1 soms net een optocht. Natuurlijk doet Honda haar best het tij te keren, maar wil je echt Close Racing zien kom gerust naar Circuit Duivelsberg in Maasmechelen (B). Ondanks de naderende zomer break vlogen de RST bolides namelijk letterlijk door de lucht op 21 Juli en spoot de adrenaline uit de oortjes van vooral onze vrouwelijke deelnemers.
Dit zelfs zodanig dat het gerust een onsje minder mag om blessures en ongelukken te voorkomen. Laten we zeggen dat de strijd om de RST JUNIOR CUP met 13 startende bolides zodanig verhit was dat niet iedereen er zonder kleerscheuren vanaf kwam.

 

Tekst/Foto's: Ivo van Hoek / Peter Kramer

De smaakmaker qua snelheid kwam dit keer uit België en luisterde naar de naam Tristan Földesi. Ondanks dat hij er niet elke wedstrijd bij kan zijn, ivm race verplichtingen op andere circuits, liet hij zien dat veel vlieguren achter het stuur zich uitbetalen qua wedstrijd inzicht.
Waar Tristan menig circuit op zijn duimpje kent melde er zich op de startgrit ook andere RST coureurs met beduidend minder ervaring. Celine Wils is zo’n jonge dame die minder fortuinlijk was gedurende haar heats; hoewel leerzaam kon ze helaas het pechduiveltje niet van haar schouders krijgen in deze ultieme opstapklasse. De vijfde RST wedstrijd was er voor de dames dus niet eentje om in te lijsten; alleen Milou van Hoof wist uit de problemen te blijven.
Esmee den Hartigh kon rekenen op de meeste aandacht toen ze de grens op zocht in haar poging er een snelle rondetijd uit te persen. Nadat haar linker voorwiel net buiten het asfalt kwam raakte ze verzeilt in een bijzonder heftige koprol die het nodige stof deed opwaaien. Hier was ze letterlijk van onderste boven, met als gevolg hevige hoofdpijn en wat last van zowel de nek als haar rug. Van blijvend letsel lijkt gelukkig geen sprake, maar de schrik zat er goed in bij alle betrokkenen.
Of er sprake is van blijvend letsel bij een andere ogenschijnlijk onschuldige touché zal de tijd moeten leren; de ervaren Belgische deelneemster Julie Piret kreeg in haar Jokerlap zeer ongelukkig een klap op haar pols / arm. Haar voorwiel raakte daarbij eerst de vangrail waardoor het stuurwiel ineens uitsloeg met de fatale klap tot gevolg.
Een gecompliceerde operatie van diverse breuken heeft inmiddels plaats gevonden en verdere revalidatie zal moeten uitwijzen of Julie weer zal kunnen deelnemen aan rallycross wedstrijden. Namens de RST organisatie wensen we haar veel sterkte komende periode met hopelijk een volledig herstel.

NK Rallycross Duivelsdberg Maasmechelen 21 7 2019 5

Tijdens de uitreiking van de Drivers of the Day, voor hun optreden tijdens de vorige wedstrijd op het Eurocircuit, ontvingen zowel Ralph Donkers als Julie Piret een actiefoto op canvas. Alle deelnemers hebben, als hart onder de riem, hun handtekening gezet op het exemplaar van de onfortuinlijke Julie.
Tevens was er kort een moment waarbij de NRV (Nederlandse Rallycross Vereniging) haar foutje bij de laatste prijsuitreiking in Valkenswaard kon herstellen. Dunnetjes werd betreffende ceremonie over gedaan met de juiste ranking.

Hoewel Martijn van Ool weer ouderwets op dreef was kon hij niet verhinderen dat de favoriete kemphanen Kimi Vermeulen en Jari van Hoof hem voorbleven in de finale. Op zijn beurt kon Jari, ondanks zijn super strakke rondetijden, niet verhinderen dat er een verrassende winnaar uit de bus kwam rollen. Net als Ralph Donkers in de vorige wedstrijd was het outsider Tristan Földesi die aan het kortste eind trok en trots het hoogste trapje van het finish podium beklom.


Einduitslag RST Junior Cup Maasmechelen – 21 Juli 2019
RST uitslag

Op 4 augustus krijgt U wederom een uitgelezen kans om in Maasmechelen (B) live te genieten van ronde 6 van de RST Junior Cup. Naast deze jonge honden zullen ook de overige vijf klassen binnen het Rallycross kampioenschap 2019 hun opwachting maken aan de voet van de Duivelsberg.