Download de KNAF app

Zuiderzeerally terug van niet echt weg geweest

DennisKNAF-3
Velen van u zullen het al gehoord hebben: de Zuiderzeerally komt terug. Na vele jaren is de oude naam weer terug. Maar in die tijd is de wereld en dus ook de rallywereld drastisch veranderd. Reden dus voor de SANOP, die al jaar en dag dit evenement in Emmeloord onder verschillende namen organiseert, om niet op de lauweren te rusten. Ook dit jaar weer wat vernieuwingen, maar ook vertrouwde zaken.

Tekst en foto: PR

De rally
Allereerst natuurlijk de rally. Alweer jaren is de rally in Emmeloord de première van het nieuwe rallyseizoen. Ook dit jaar is dat het geval. Net als vorig jaar is het weer een ééndagsevenement. Deze keer met een iets andere route dan vorig jaar. De SANOP speelt hiermee in op wensen van bewoners die gevraagd hebben of de proeven jaarlijks kunnen wisselen, zodat de bewoners slechts één keer in de twee jaar overlast ondervinden. "Op deze manier hopen we nog tot in lengte van jaren gebruik te kunnen maken van de karakteristieke Zuiderzee-proeven", aldus wedstrijdleider Jan Seinen. "Deze keer spelen de proeven zich daarom af in de omgeving van Kampereiland en Kamperveen. De beroemde en beruchte Nagelerwegproef maakt ook dit jaar als sluitstuk deel uit van de rally. De proef is geheel opnieuw ontworpen, dus met de notes van voorgaande jaren kom je niet ver!'"

Shortrally
"Maar", vervolgt Seinen, "Naast de herziene Nagelerweg hebben we nog iets nieuws voor de deelnemers. Deze vernieuwing voldoet vooral aan de roep van vele shortrally-rijders die meer evenementen willen. In nauw overleg met het Bestuur Sectie Rally's (BSR) van de KNAF organiseren we daarom in 2016, naast de Zuiderzeerally, maar liefst twee Shortrally's: De Zuiderzeeshortrally en de Zeebodemshortrally. Slechts één van de evenementen telt mee voor het Shortrallykampioenschap, maar het geeft de rijders wel de gelegenheid extra kilometers te rijden. Zeker in het begin van het seizoen een waardevolle aanvulling waarmee de, vaak nieuwe, rijders extra ervaring kunnen opdoen", besluit Jan Seinen.

Deelnemers
Elke rally of shortrally staat of valt natuurlijk met de deelnemers. De laatste jaren is er altijd al een tendens geweest om laat in te schrijven en dat geldt om begrijpelijke redenen zeker voor het eerste evenement van het seizoen. De SANOP is dan ook blij nu al te kunnen melden dat er een toptalent naar Emmeloord komt, in de persoon van Dennis Kuipers. Hij brengt zijn Fiesta WRC naar de polder en hopelijk inspireert hij ook anderen om naar de Zuiderzeerally te komen om hem de zege niet cadeau te geven.

Cups
De rally telt ook dit jaar weer mee voor een aantal cups. Dit jaar zijn dat de fonkelnieuwe One Day Rally Challenge, de merkencups Opel FWD Challenge, de Nissan 350Z en de BMW 325i. Ten slotte telt de rally voor het derde jaar in successie voor de West Euro Rallycup. Naast een aantal vaderlandse equipes lokt dit hopelijk ook een aantal buitenlandse rijders naar de polder.

Kids City Tour
Op het CameraNU.nl serviceterrein de Paardenmarkt is Kartcentrum Lelystad aanwezig met een tijdelijk opgebouwd circuit. Kinderen van vijf tot zeven jaar (afhankelijk van de lengte) mogen gratis op deze baan een heat rijden van circa vijf minuten. Er wordt gereden met Parolin Dolphin (kinder)karts. De topsnelheid van deze karts is 35 km p/u, er wordt beslist niet geracet. Voor de meeste kinderen gaat het eerder stapvoets, omdat zij voor de eerste keer in een kart zitten.

Natuurlijk staat de veiligheid voorop. De kinderen worden begeleid door ervaren instructeurs van het KCL KCT team. Ze zijn verplicht om een helm en dicht schoeisel te dragen, die de enkels bedekken. Verder worden er duidelijke veiligheidsmaatregelen getroffen om incidenten te voorkomen.

Datum
Op 19 maart a.s. gaat dit allemaal gebeuren. Met een onderbreking van een paar jaar is het hele rallycentrum, inclusief finishpodium, geconcentreerd in Emmeloord in en rond 't Voorhuys aan De Deel. Het serviceterrein is ingericht op korte loopafstand op de Paardenmarkt. Voor alle informatie kunt u terecht op de website www.zuiderzeerally.nl
, en uiteraard op Facebook (www.facebook.com/zuiderzeerally) en Twitter: @zuiderzeerally


Tot ziens in Emmeloord!