Download de KNAF app

Zuiderzeerally: interessante seizoensopening

Extra fotos ZZRkrant-4577
Op 18 maart staan er bij de Zuiderzeerally hopelijk weer flink wat deelnemers te trappelen om aan het Nederlandse rally seizoen te beginnen. Naast de rallykampioenschappen telt het evenement ook voor het shortrallykampioenschap. Daarnaast starten met de rally in Emmeloord ook twee internationale kampioenschappen: de FIA Benelux Rally Trophy en de West Euro Rally Cup.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto: Johan Vis

Voor vaderlandse rijders was er dit jaar nog geen mogelijkheid om op eigen bodem de rallywagens in wedstrijdomstandigheden de sporen te geven. De Zuiderzeerally geeft daar dit jaar volgens wedstrijdleider Jan Seinen weer voldoende mogelijkheid toe. "De Zuiderzeerally heeft opnieuw een andere opzet dan vorig jaar", legt hij uit. "We rijden dit jaar weer in drie gemeenten. Net als vorige jaren heeft de SANOP gehoor gegeven aan de suggestie van enkele bewoners en belanghebbenden om niet elk jaar in hetzelfde gebied te rijden. Dat betekent dat de landelijke proeven allemaal anders zijn dan in 2016 en dat wederom een aantal oude bekende dijkproeven verreden worden."

Internationale allure
In 2017 is de Zuiderzeerally zoals gezegd het openingsevenement van de FIA Benelux Rally Trophy, een officieel kampioenschap van de FIA. Zeker voor ambitieuze vaderlandse rijders is dit een interessante optie. Rijders die het Open Nederlandse Kampioenschap rijden, hoeven nog maar twee extra rally's te rijden: Ypres Rally en Rally Denmark, want de andere evenementen, de GTC Rally, Rallye Sulingen en Zuiderzeerally dus, tellen voor zowel het ONRK als de FIA Benelux Trophy. Een unieke kans dus voor rijders met een volledige internationale licentie en een auto die is toegelaten. De details staan op de site zuiderzeerally.nl.

Beginnende rijders
Naast de rally zullen er net als vorig jaar twee shortrally's worden georganiseerd, de Zuiderzeeshortrally en de Zeebodemshortrally. De eerste gaat over de landelijke proeven die ook door de rally worden aangedaan. De Zeebodemshortrally rijdt tweemaal de populaire Nagelerweg proef. Nieuw dit jaar is dat na het rijden van deze twee shortrally's, licentiehouders hun beperkte licentie kunnen om laten zetten naar een rallylicentie.

Deelnemers
Inmiddels zijn al diverse aansprekende namen binnen. Naast Nederlanders hebben ook rijders uit Denemarken, Duitsland, Groot Brittannië, Noorwegen en zelfs Hongarije de weg gevonden naar het inschrijfbureau. De inschrijving is nog open tot 8 maart om 23:59 uur.