Download de KNAF app

Veelzijdige ELE Rally: Voor elke petrolhead wat wils!

Erik Van Loon ELE15 pb25-5
Rallyminnend Nederland spreekt er al weken over; vrijwel de gehele vaderlandse rallytop geeft op 3 en 4 juni acte de présence in Zuidoost-Brabant. Vanuit het SchippersStop Rallydorp in Veldhoven gaan op vrijdagavond 3 juni zo'n tachtig deelnemers de strijd aan in drie wedstrijden: De ELE Rally, de ELE shortrally en de ELE Legend. Van razendsnelle WRC tot nostalgische classic; in het ELE-weekend is er voor elke petrolhead wat wils!

Tekst en foto: P.R.

Met World Rally Cars in handen van een voormalig WK-rijder én een razendsnelle streekrijder lijkt de strijd vooraan opnieuw te gaan tussen Ford en Subaru. Maar dit jaar zijn er sterke tegenkadidaten. Zo brengen twee voormalig Nederlands rallykampioenen een Fabia R5 aan het vertrek; het razendsnelle rallybommetje van Škoda, die tot dusverre slecht eenmaal eerder in Nederland te zien is geweest. Daarbovenop melden zich de deelnemers uit het Nederlands rallykampioenschap, het Luxemburgs rallykampioenschap en uit de internationaal en sterk bezette Euro Rallye Trophée. Met dit indrukwekkende affiche is het aftellen naar de 52e ELE Rally nu écht begonnen!"De 52e editie staat bol van de veelzijdigheid! Zowel in het deelnemersveld als in de klassementsproeven. Met de toevoeging van de Legend en de Shortrally dienen we een nóg grotere groep publiek. Alleen een spannende strijd kan het evenement nog mooier maken!", reageert wedstrijdleider Radboud van Hoek enthousiast. Op vrijdagavond 3 juni vertrekt om 19:00 uur de eerste deelnemer vanaf het podium in het SchippersStop Rallydorp, gelegen op industrieterrein Habraken in Veldhoven.

Van Loon wacht zware klus
Met de deelname van Dennis Kuipers (Ford Fiesta RS WRC) is de voorziene strijd qua merken gelijk aan vorig jaar. Toen trad Swaanen met een Ford WRC aan tegen de Subaru van Erik van Loon, die dit jaar opnieuw start met zijn Subaru Impreza WRC S14. De Dakar-specialist is alvast strijdbaar: "Met de ELE Rally heb ik nog een appeltje te schillen! Vorig jaar hadden we motorpech. Dit jaar wil ik toch echt weer strijden voor de overwinning!", liet hij weten. Hij zal al zijn streekervaring moeten inzetten tegen de WK-ervaring van Dennis Kuipers. De Twent, die meerdere WKprogramma's reed, mag toch wel als topfavoriet worden ingeschaald.

Oude bekenden terug in ELE Rally
Met de comeback van Mark van Eldik en Bernhard ten Brinke in de ELE Rally, keren twee rijders terug die weten wat het is om in de ELE Rally op het podium te staan. Van Eldik won de rally in 2007 en 2010, Ten Brinke rook tweemaal aan de overwinning, maar kwam nooit verder dan een tweede plaats. "Beiden starten in een Škoda Fabia R5 en zullen normaliter het hoofd moeten buigen voor de twee WRC's. Toch zijn ze weldegelijk podiumkandidaat", meent Van Hoek. Met de Duitser Albert von Thurn und Taxis hebben zij een derde Fabia R5 om zich aan te spiegelen.

Mitsubishi outsiders
Feit is dat, ondanks al het WRC en R5 geweld, de regerend Nederlands kampioen nog altijd onderweg is in een Mitsubishi. Jasper van den Heuvel brengt opnieuw de Evo X versie van Mitsubishi aan de start en ziet altijd wel de uitdaging in het verslaan van de R5-auto's. Hij pakte vorig jaar verrassend de leiding in de ELE Rally. Piet van Hoof (Wintelre) pakt ook uit met zijn vertrouwde Mitsubishi; de auto die hem in 2003 en 2009 de winst opleverde. Hij verraste vorig jaar nog met een tweede plaats.

Veelzijdigheid
Met klassementsproeven in de regio Helmond-Eindhoven-Veldhoven is er voor iedereen in de regio wel een klassementsproef dichtbij. Met de toevoeging van de ELE Legend, met deelnames van Austin Healey tot Volvo PV544 Sport, alsmede de ELE Shortrally is er ook op gebied van deelnemers voor elk wat wils. "Of je nou gaat voor het spektakel van een dwarse BMW M3, een WRC of een snerpende Datsun 240Z, voor ieder is er wat wils tijdens de 52e ELE Rally. Die variatie zit op zijn beurt ook weer in het parcours met industrieterrein proeven als Ekkersrijt, het specifieke van Strijpse Kampen of het onverhard in Sint-Oedenrode", legt Van Hoek uit. "Daarnaast is de wedstrijd met de toevoeging van RallySafe en de daaraan gelieerde app (verkrijgbaar in de appstores onder 'RallySafe') nóg beter live te volgen. Uitslagen, live tracking van de deelnemers op de proeven, een ultieme wijze om de rally te volgen! We hadden natuurlijk al onze sociale media en het Omroep Brabant liveblog als informatiebron, maar nu zijn onde voorzieningen nog completer!", vult
Van Hoek aan.

Zelf beleven
De wedstrijd volgen via de app 'RallySafe' of het Omroep Brabant liveblog is natuurlijk leuk, maar zelf erbij zijn is het beste van beide werelden. "Stel je voor dat je bij het kijken van de samenvatting op Omroep Brabant TV tot de conclusie komt dat je dit live had kunnen zien maar het niet hebt gedaan!..", lacht Van Hoek. Om 21:00 uur start op zaterdagavond de proef Ekkersrijt voor het eerst. De tweede doortocht is om 22:25 uur gepland. Wie niet tot die afsluitende proeven wil wachten kan via www.elerally.nl onder 'tickets' terecht voor alle informatie om de wedstrijd vanaf vrijdagavond live te zien.