Download de KNAF app

Van den Heuvel de snelste, maar Kobus de winnaar in Zuiderzeerally

r1 Kobus
De Zuiderzeerally kreeg zaterdagavond een onverwacht slot. Een uur nadat Jasper van den Heuvel als winnaar op het finishpodium was gehuldigd, kreeg de regerend Nederlands kampioen een minuut straftijd: een official had geconstateerd dat de Mitsubishi-rijder eerder die avond te vroeg een controlegebied was binnengereden. Van den Heuvel zakte naar plaats drie, en Hermen Kobus promoveerde tot winnaar van de openingsronde van het Nederlands rallykampioenschap.

Tekst: Geert Hein van der Neut
Foto's: Martijn Schouten (Rallymedia)

Kobus was eerlijk bij de finish in Emmeloord, hij had Van den Heuvel niet bij kunnen houden. "In Nederland is hij met zijn Mitsubishi gewoon te snel. Zelfs op de meeste technische proef van de rally, over de bochtige Lindendijk bij Kuinre, verloor ik met mijn Skoda Fabia nog een paar tienden van een seconde. Ik kon daar echt niet harder."

Met name in het eerste deel van het druk bezochte evenement was Van den Heuvel heer en meester. Op de korte dijkproefjes aan de rand van de Noordoostpolder nam hij seconde na seconde afstand van zijn concurrenten, van wie Bob de Jong (Citroën DS3 R5) al vroeg de handdoek in de ring gooide. "Eerst weigerde de handrem alle dienst, en dan kom je die krappe haarspeldbochten dijk op en dijk af echt niet door. Daarna bleek het voorste differentieel te beschadigd om verder te kunnen rijden." Zo hield Van den Heuvel twee serieuze tegenstanders over: Kobus en de snelle Duitser Christian Riedemann (Peugeot 208 T16) volgden de leider na het middaggedeelte op minder dan een halve minuut afstand.

Van den Heuvel was er nog niet helemaal gerust op. "De laatste proeven vanavond gaan over industrieterreinwegen, daar is mijn auto niet voor gemaakt." Kobus won inderdaad de volgende proef, maar knabbelde niet meer dan drie-tiende van een seconde van zijn achterstand af. Een proef later sloeg Van den Heuvel zijn definitieve slag, zo leek het althans. Kobus en Riedemann mochten de laatste proeven op hun naam schrijven, de leider hield een ruime marge over. Na de finish volgde echter de anticlimax, en Van den Heuvel zakte alsnog naar plaats drie.

Opvallende klasseringen in het internationaal gekleurde deelnemersveld – rijders uit Zweden, Denemarken, Engeland, Duitsland en zelfs Hongarije kwamen naar deze eerste ronde van de nieuwe FIA Benelux Rally Trophy – waren er voor Gerben Brouwer, die zijn al wat bejaarde Audi quattro S2 naar plaats zeven stuurde, en de jonge Roald Leemans, die met tweewielaangedreven Citroën DS3 keurig als dertiende tussen vele vierwielaangedreven concurrenten werd geklasseerd. De Zuiderzeeshortrally, ronde één van het aparte Short Rally Kampioenschap, werd een prooi voor regerend kampioen Hans Weijs met een Volkswagen Golf Kitcar.

r1 Heuvel
Eerste ronde (Open) Nederlands Rally Kampioenschap 2017: Zuiderzeerally

Algemene gegevens
- 18 maart 2017, start en finish in Emmeloord
- lengte van de rally: 361 kilometer met 13 klassementsproeven (KP's) over 117 km
- bewolkt maar overwegend droog, maximaal circa 10 graden Celsius
- 33 deelnemers aan de start, 24 aan de finish

Uitslag
1. Hermen Kobus-Erik de Wild (Skoda Fabia R5) 1.02.15,9
2. Christian Riedemann-Michael Wenzel (D, Peugeot 208 T16) + 0.13,1
3. Jasper van den Heuvel-Martine van den Heuvel (Mitsubishi Lancer Evo X) + 0.34,8
4. Jim van den Heuvel-Jouri Dockx (Mitsubishi Lancer Evo X) + 1.07,1
5. Steen Andersen-Mie Petersen (DK, Mitsubishi Lancer Evo X) + 3.20,8
6. Martin van Iersel-Frans van den Einde (Mitsubishi Lancer Evo X) + 3.41,7
7. Gerben Brouwer-Niels Kroeze (Audi Quattro S2) + 3.46,9
8. Coen Vink-Hans van Goor (Subaru Impreza 555) + 4.33,3
9. Henk Bakkenes-Jeannette Kvick (NL-DK, Mitsubishi Lancer Evo X) + 4.52,5
10. Marco Schapers-Patrick Stolk (Mitsubishi Lancer Evo X) + 5.05,5

Belangrijkste uitvallers
Bob de Jong-Björn Degandt (Citroën DS3 R5) – KP 6 (kapot differentieel); Brian Madsen-Ole Frederiksen (DK, Peugeot 306 Maxi) – KP 3 (mechanisch probleem); Tibor Edri jr.-Gyorgy Papp (H, Mitsubishi Lancer Evo X) – KP 2 (mechanisch probleem)

Snelsten op de klassementsproeven
Van den Heuvel 10 maal; Kobus 2; Riedemann 1

Leiders in de wedstrijd
Van den Heuvel KP 1 t/m 11; Kobus KP 12 t/m 13