Download de KNAF app

Spanning verzekerd in de GTC Rally

Hermen Kobus
Onder ruime belangstelling presenteerde Stichting Autosport Zuid-West Brabant donderdagavond de editie 2017 van de GTC Rally, in de volksmond beter gekend als de "Nacht van Achtmaal". Ook dit jaar oogt de affiche van deze toprally weer bijzonder interessant.

Tekst: P.R.
Foto: Kees Nouws

Zoals al eerder bekend was gemaakt, keert de GTC Rally dit jaar terug naar de zomer. De wedstrijd wordt verreden op zaterdag 8 en zondag 9 juli. De wedstrijd start zaterdagavond om 18h en de finish is zondag al om 15h voorzien, zodat de teams het evenement goed kunnen combineren met hun werk of zakelijke bezigheden. En voor de eerste keer trekt de GTC Rally de grens over, want zondag opent de tweede wedstrijddag met een nieuwe klassementsproef in Nieuwmoer (Kalmthout), deels op de terreinen van DBT Bulkvervoer. Voor het overige staan de klassiekers weer op het programma, met zaterdagavond de fameuze "Nacht" in Achtmaal, met 3 keer de befaamde proef "De Hel XL", goed voor bijna 20 km op snelheid in het donker. Een proef die in het verleden meermaals beslissend was. Op zondag staan een aantal showproeven op het programma, waaronder twee passages op de korte rondkoers op het terrein van PSC Den Goubergh, waar ook dit jaar het hoofdkwartier van de wedstrijd weer gevestigd is.

Wat de deelnemers betreft, oogt het startveld interessant. Jasper van den Heuvel komt als leider in het Nederlands kampioenschap naar Roosendaal, maar de Mitsubishi-rijder mag zich verwachten aan flink weerwerk van enkele R5-rijders. Hermen Kobus heeft in Ieper getoond dat hij klaar is voor de afspraak in Brabant met zijn Skoda Fabia R5, maar vooral Bob de Jong uit Essen wil een gooi doen naar de overwinning met zijn DS3 R5.
"Ik denk dat we op de proeven in mijn regio zeker een kans maken om de Lancer van Jasper te verslaan," vertelde Bob op de persconferentie. "De proeven van de GTC Rally zijn wat technischer dan de meeste proeven in Nederland, zodat we de kwaliteiten van onze R5 beter kunnen benutten. Maar, ik mag zelf geen foutjes maken, zoals vorig jaar, toen ik me op het onverhard even liet verrassen..."
Ander R5-rijders zijn Henk Vossen en de Zweed Joakim Grahn, beiden met een Ford Fiesta R5.

Ronald Leemans wil met zijn Mitsubishi weer een gooi doen naar een podiumplaats, net zoals vorig jaar. Maar ook de Deen Steen Andersen, Martin van Iersel en Erwin Klippel starten met een snelle Mitsubishi. Bij de voortrekkers is Roald Leemans een van de kanshebbers met zijn Citroën DS 3 R3T, maar hij krijgt weerwerk van Joachim Wagemans. De 22-jarige piloot uit Kapellen start met de Peugeot 208 R2 waarmee hij vorig weekend nog schitterde in Ieper.

Verder zijn er een reeks snelle BMW's, waaronder de prachtig gillende M3 E30 van Mats Van den Brandt. Een mooie referentie voor de deelnemers aan de M Cup, aangevoerd door Franky Boulat, de titelverdediger, en Kurt Braeckevelt, die vorig jaar in de fout ging in Achtmaal. Braeckevelt start met een prachtige BMW 1M. Wim Muilwijk zal de zege in eigen huis trachten te houden, terwijl Bert Truyens de proeven van de GTC zal ontdekken.

Naast de GTC Rally, staat ook de Jumbo Short Rally op het programma op zaterdag. De Historic-wagens zijn eveneens van de partij. Zij rijden de Het Markthuys Historic & Classic Rally. De deelnemers brengen weer een aantal juweeltjes aan de start, waaronder drie Austin Healey's, een Lancia Delta Integrale, een Volvo PV544 en zelfs een Citroën DS.

Afspraak op 8 en 9 juli op de GTC Rally, de gezelligste rally van Nederland !