Download de KNAF app

Prachtige derde plaats voor Jari van Hoof in ADAC Opel e-Rally Cup bij ELE Rally

Jari van Hoof heeft bij zijn tweede optreden in de ADAC Opel e-Rally Cup meteen een prachtige derde plaats gescoord. Na een op zich al sterk begin, sloeg het 19-jarige KNAF Academy-talent in de slotfase van de 57e ELE Rally toe en steeg naar de derde plaats in het eindklassement van de ADAC Opel e-Rally Cup, de eerste rally cup voor volledig elektrisch aangedreven rallyauto's. “Hier had ik vooraf niet van durven dromen, echt heel speciaal”, aldus een meer dan tevreden Van Hoof, die in zijn thuisrally voor het eerst genavigeerd werd door Colin Wils.

Twee weken na zijn debuut in de ADAC Opel e-Rally Cup tijdens de ADAC ACtronics Rallye Sulingen, stond voor Jari van Hoof met de 57e ELE Rally een echte thuiswedstrijd op het programma. Het 19-jarige KNAF Academy-talent woont in het Brabantse Wintelre, nota bene de plaats waar in de directe omgeving twee van de acht proeven van de rally worden verreden. De ELE Rally is de enige Nederlandse rally op de kalender van de ADAC Opel e-Rally Cup. De overige zes wedstrijden van deze door Opel Motorsport geïntroduceerde competitie, de eerste rally cup voor volledig elektrisch aangedreven rallyauto’s, worden gehouden in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.

Jari van Hoof ELE.02

Zijn enige mogelijkheid om voor eigen publiek te schitteren greep Van Hoof, voor het eerst genavigeerd door Colin Wils, met beide handen aan. Na een voorzichtig begin, pakte het voor Van Hoof Sport uitkomende lid van de KNAF Academy-selectie bij de tweede klassementsproef al een zevende plaats. In de daaropvolgende proeven werden de tijden steeds beter en na zes van de acht klassementsproeven, en nog twee te gaan, bezette Van Hoof de achtste plaats in het tussenklassement. Het venijn zat echter in de staart van de 57e ELE Rally. Waar concurrenten massaal in de fout gingen of problemen kregen, zette Van Hoof snelle tijden op de klokken en maakte grote stappen. Met een derde plaats op de voorlaatste klassementsproef klom de Brabander naar plek vier in het algemeen klassement, om als klap op de vuurpijl in de laatste proef zelfs een tweede positie voor zich op te eisen. Daarmee klom Van Hoof naar de derde plaats in het eindklassement en behaalde hij bij pas zijn tweede officiële optreden in de ADAC Opel e-Rally Cup een prachtige podiumpositie. In de tussenstand van het kampioenschap na twee rally’s steeg Van Hoof naar de vijfde plaats.

Jari van Hoof ELE.03

“Hier had ik niet eens van durven dromen, de eerste rally met een nieuwe navigator en pas de tweede echte wedstrijd in de e-Corsa en meteen het podium. Hoewel we natuurlijk wel samen getraind hadden, was dit de eerste rally met Colin als navigator. Het klikte meteen goed en hij heeft het uitstekend gedaan. We zijn voorzichtig begonnen om geen schade of tijdverlies op te lopen. Daarna ging het steeds sneller, ook omdat ik de auto steeds beter leerde kennen, en hebben we iedere proef een tandje bijgezet. In de voorlaatste proef zat een stuk onverhard, dat ligt mij sowieso wel goed. Er zat een erg slecht stuk in. Wij zagen het gat wel en reden er omheen, terwijl andere equipes er vol indoken en schade of vertraging opliepen. Daarmee hadden we de derde tijd. In de laatste proef was bijna iedereen er weer bij en reden we zelfs de tweede tijd. Een heel bijzonder eind van de rally, maar natuurlijk wel super. Hier hadden we vooraf voor getekend. Eigenlijk hebben we maar één foutje gemaakt door een keer op de verkeerde banden te gokken. De auto bleef perfect en het serviceteam heeft het ook voortreffelijk gedaan”, aldus een meer dan tevreden Van Hoof.

Jari van Hoof ELE.04

De 57e ELE Rally was in de ADAC Opel e-Rally Cup een waar Nederlands feestje. Naast de derde plaats van Van Hoof werd de overwinning opgeëist door de equipe Timo en Rebecca van der Marel. Voor de 32-jarige Timo van der Marel, in het begin van zijn carrière lid van de KNAF Talent First-rallyselectie, was het daarmee een meer dan geslaagde rentree in de Cup waarin hij vorig jaar uitkwam.

Jari van Hoof ELE.05

Foto’s: WiMofotografie