Download de KNAF app

Nummer vijf voor Kuipers, maar Kobus kampioen

r6 Hdoorn Kuipers
Het was een historische Eurol Hellendoorn Rally. Niet alleen vanwege de onvoorspelbare weergoden, die de proeven listig en soms erg glad maakten, maar vooral door de vijfde zege op rij van Dennis Kuipers. De Twent zette daarmee een reeks neer die maar moeilijk te evenaren zal zijn. Ook werden zaterdagavond in Hellendoorn twee kampioenen gekroond: Hermen Kobus had aan zijn derde plaats meer dan genoeg om zich ‘Open Nederlands Rally Kampioen’ te mogen noemen, in het Nederlands Short Rallykampioenschap bleek Janjur Monshouwer dankzij de punten die hij met een vijfde plek scoorde dit jaar definitief de sterkste.

Tekst: P.R.
Foto's: Martijn Schouten/Rallymedia

Dat Kuipers zou gaan winnen, leek vooraf duidelijk. Hij was de enige topper die met een World Rally Car aan de start kwam, de overige toprijders bestuurden een zogenaamde R5-auto, de klasse van de toekomst. Des te verrassender was het dat na de eerste twee proeven op de natte vrijdagavond niet Kuipers met zijn Ford Fiesta, maar Bernard ten Brinke met zijn Skoda Fabia aan de leiding ging. “Ik moet even ritme vinden”, was de uitleg van Kuipers, die de laatste twee avondproeven meteen orde op zaken zette.

Op zaterdag liet de toen nog viervoudig winnaar er geen enkele twijfel over bestaan dat hij ook nummer vijf op zijn naam ging schrijven: op alle acht proeven was hij duidelijk de snelste en dus mocht hij ’s avonds in Nijverdal met de champagne spuiten. “Ik stond hier als klein jongetje al langs de proeven te kijken, en nu sta ik hier voor de vijfde keer als winnaar. Dat heb ik nooit kunnen dromen.” Toch was het voor Kuipers niet helemaal zonder slag of stoot gegaan, op de gladde en modderige weggetjes in Salland en Twente. “Een klein schuivertje op de één-na-laatste proef, maar dat liep gelukkig goed af.”

r6 Hdoorn tBrinke
“Dennis is een maatje te groot”, zo complimenteerde de als tweede eindigende Ten Brinke zijn concurrent. “Ik ben blij als eerste R5-rijder te finishen, in deze zwaarste ‘Hellendoorn’ die ik ooit gereden heb.” Ook nummer drie Kobus stond meer dan tevreden op het finishpodium. “Ik kan het nog niet beseffen: kampioen!” Samen met navigator Erik de Wilde toonde de Skoda-rijder zich dit seizoen de beste in het Open Nederlands Kampioenschap, en passant pakte hij ook de titel in de R5 Challenge.

In de korte Eurol Hellendoorn Short Rally speelde zich een vergelijkbaar scenario af: Mats van den Brand was heer en meester in zijn BMW M3, maar Janjur Monshouwer had met zijn Opel Ascona aan de vijfde plaats genoeg om de titel in het Short kampioenschap te pakken. Gerben Brouwer (Audi) eindigde als tweede, Wim Muilwijk stuurde zijn BMW naar plaats drie. En dat de nationale rallysport weer in de lift zit werd duidelijk in Hellendoorn, met meer dat honderd equipes aan de start en vele duizenden toeschouwers op de proeven, de service en bij start en finish. Ondanks het onvoorspelbare weer!

r6 Hdoorn podium
Algemene gegevens
- 15 en 16 september 2017, start en finish in Nijverdal
- wisselende weersomstandigheden, maximaal 15 graden Celsius
- 402 kilometer met 12 klassementsproeven (kp’s) over 172 km
- 60 deelnemers aan de start, 39 aan de finish

Uitslag
1. Dennis Kuipers-Robin Buysmans (NL-B, Ford Fiesta WRC) 1.23.49,3
2. Bernard ten Brinke-Davy Thierie (NL-B, Skoda Fabia R5) + 1.29,5
3. Hermen Kobus-Erik de Wild (Skoda Fabia R5) + 2.29,1
4. Kevin van Deijne-Hein Verschuuren (Ford Fiesta R5) + 6.47,2
5. Jorgen Jonasson-Nicklas Jonasson (S, Skoda Fabia R5) + 7.34,1
6. Henk Vossen-Sander van Barschot (Ford Fiesta R5) + 9.26,3
7. Paul Kirtley-David Jones (GB, Subaru Impreza WRC) + 10.14,8
8. Martin van Iersel-Sylvia Visser (Mitsubishi Lancer Evo X) + 10.25,8
9. Steen Andersen-Mie Aagaard Johansen (DK, Mitsubishi Lancer Evo X) + 11.59,0
10. Bertram Altena-Chris Aaltink (Opel Manta 200) + 12.21,5

Stand Open Nederlands Rally Kampioenschap (officieus)
1. Hermen Kobus 134 punten (kampioen); 2. Bob de Jong 53; 3. Joakim Grahn (S) 42

Stand Nederlands Rally Kampioenschap (officieus)
1. Jasper van den Heuvel 129 punten (kampioen); 2. Steen Andersen (DK) 72; 3. Lambert Parren 68

Zesde ronde Nederlands Short Rally Kampioenschap 2017: Eurol Hellendoorn Shortrally Algemene gegevens
- 177 kilometer met 5 kp’s over 73 km
- 33 deelnemers aan de start, 22 aan de finish

Uitslag
1. Mats van den Brand-Eddy Smeets (NL-B, BMW M3) 44.36,8
2. Gerben Brouwer-Lisette Bakker (Audi Coupe S2) + 0.18,1
3. Wim Muilwijk-Nadia Muilwijk (BMW M3 3.2) + 0.33,3

Stand Nederlands Short Rally Kampioenschap (officieus)
1. Janjur Monshouwer 107 punten (kampioen); 2. Rick Lubberding 75; 3. Justin Hendriks 68