Download de KNAF app

Lisette Bakker door FIA geselecteerd voor mondiaal selectie event

foto Lisette voor cv
Van 2 tot en met 7 november organiseert de FIA Women in Motorsport samen met Qatar Motor & Motorcycle Federation de eerste Women's Cross Country Selection. Uit de 85 aanmeldingen heeft de FIA selectiecommissie de Nederlandse rallynavigatrice Lisette Bakker geselecteerd! Zij zal deelnemen aan een vijfdaagse opleiding in Qatar, waarbij een rijder en navigatrice zal worden gekozen om samen deel te nemen aan de 2016 Sealine Cross Country Rally.

De genomineerden zijn:

Rijders
- Charlotte Berton, Frankrijk
- Jonna Lisa Eson Bradhe, Zweden
- Emma Gilmour, Nieuw Zeeland
- Cristina Gutiérrez Herrero, Spanje
- Klaudia Podkalicka, Polen
- Melanie Schulz, Duitsland
- Yara Shalaby, Egypte
- Molly Taylor, Australië
- Sara Williams, Verenigd Koninkrijk

Navigatrices
- Lisette Bakker, Nederland
- Tania Cardoso Sequeira, Portugal
- Yasmeen Elmajed, Jordanië
- Veronica Engan, Noorwegen
- Rhianon Gelsomino, Autralië
- Sandra Labuscagne, Zuid Afrika
- Jasmeen Singh Bhandhair, Zambia
- Natalie Solbach-Schmidt, Duitsland
- Lara Vanneste, België

"We waren onder de indruk van het kaliber van de aanvragers, wat dit eerste selectieproces heel moeilijk heeft gemaakt", zegt Michèle Mouton, president van de FIA Women in Motorsport Commissie. Zij werd in de selectieprocedure bijgestaan door Jutta Kleinschmidt en Fabrizia Pons. "Onze ASN's hebben echt achter dit project gestaan en aangetoond dat er veel vrouwen zijn die verder willen komen in de autosport en het in een andere discipline willen proberen. Mijn dank gaat uit naar QMMF president Nasser Al-Attiyah, voor de ondersteuning bij dit project en het geven van een kans aan deze vrouwen. Aan degenen die helaas niet door de selectieprocedure zijn gekomen wil ik laten weten vooral door te blijven gaan met het najagen van je dromen en nooit op te geven. Voor de anderen, we ontmoeten elkaar in Qatar, dit is waar het avontuur begint!"

Het trainingskamp in de woestijn zal worden geleid door twee van de beste vrouwelijke autosporters: Jutta Kleinschmidt, de eerste en enige vrouw die de legendarische Dakar Rally wist te winnen en meervoudig kampioene bijrijdster Fabrizia Pons. Zij zullen de vrouwen begeleiden tijdens dit intensieve trainings- en ontwikkelingsprogramma waarin alle technieken zijn verwerkt die nodig zijn voor deze spectaculaire autosportdiscipline.

"De woestijntraining zal zwaar zijn, maar dat moet ook vanwege de aard van de sport", aldus Kleinschmidt. "Voor een groot deel van de wedstrijd staat de equipe er alleen voor, dus ze moeten vindingrijk, vastbesloten en gefocust zijn om extreme omstandigheden en temperaturen te kunnen doorstaan. We moeten deze eigenschappen bij de deelnemers terugzien, omdat cross country rally zoveel meer is dan alleen rijden. Natuurlijk hoop ik een bestuurder en navigatrice voor de lange termijn te kunnen selecteren, die het echt op kunnen gaan nemen tegen de toonaangevende teams in de FIA World Cup for Cross Country Rallies".