Download de KNAF app

Eurol R5 challenge koningsklasse van de Nederlandse rallysport

Eurol R5 Rally Challenge logo
Tijdens de Racing Expo Leeuwarden werden de plannen bekend gemaakt voor het tweede seizoen van de Eurol R5 Rally Challenge. Vorig jaar werd het duidelijk dat de R5 klasse aan populariteit wint in binnen- en buitenland, zowel bij coureurs als bij de fans. Daarom was het tijd voor een nieuwe competitie waarin coureurs met een R5 rallyauto het tegen elkaar opnemen. Na een spannende strijd over 3 rally’s werd in Hellendoorn Hermen Kobus gekroond als eerste winnaar van de Eurol R5 Rally Challenge. Ook dit seizoen tellen 3 Nederlandse rally’s mee voor de Eurol R5 Rally Challenge.
Eurol R5 Rally Challenge Bob de Jong met Hyundai i20 R5
In Leeuwarden werden de plannen voor het tweede seizoen van de Eurol R5 Rally Challenge gepresenteerd op de stand van Eurol Lubricants, die ook dit jaar als hoofdsponsor zal optreden. De R5 klasse is in de internationale rallysport aan een opmars bezig. Dat ziet ook rallyrijder Bob de Jong: “Dat is prachtig. Er is in België bijvoorbeeld een enorme competitie en vrijwel alle merken met een R5 mengen zich in de titelstrijd.” De Jong zag dat in Nederland de toprijders met een R5 auto elkaar eerder meden dan elkaar opzochten. “Hier liggen kansen. Niet alleen voor de rijders, maar ook voor het publiek en voor de uitstraling van de Nederlandse rallysport. Ik wil dit seizoen vooral in Nederland rijden met mijn Hyundai i20 R5 en dan het liefst tegen andere R5’s.” Ook het Bestuur Sectie Rally’s van de KNAF (nationale autosportfederatie) heeft onderkend dat de R5 de koningsklasse van de Nederlandse rallysport vormt en heeft de reglementen in lijn gebracht met de internationale regels, waardoor deelnemers met een R5 auto zullen uitmaken wie zich aan het eind van het seizoen Nederlands Rallykampioen mag noemen.
Eurol R5 Rally Challenge Henk Vossen met Ford Fiesta R5 180303
Na een voorzichtig begin afgelopen jaar hebben inmiddels al vijf equipes toegezegd deel te nemen aan de Eurol R5 Rally Challenge. Maar er staan er zeker nog 3 of 4 op het verlanglijstje van de organisatie van de Eurol R5 Rally Challenge: “Omdat de eerste rally pas begin juni (ELE) is, hebben we nog de tijd om meer deelnemers te werven,” aldus coördinator Vincent van Dantzig. “We zijn met enkele toprijders in gesprek en we verwachten dat we de komend tijd nog een paar klinkende namen kunnen toevoegen aan de deelnemerslijst.” Nu al zeker zijn regerend kampioen Hermen Kobus (Skoda), Bob de Jong en Martin van Iersel (beiden Hyundai) en Kevin van Deijne en Henk Vossen (beiden Ford).
Eurol R5 Rally Challenge Hermen Kobus rechts kroonde zich in 2017 tot eerste winnaar van de Eurol R5 Rally Challenge 180303
Voor 2018 tellen er drie Nederlandse evenementen mee voor de challenge: de ELE Rally (1/2 juni), de GTC Rally (14 juli) en de Eurol Hellendoorn Rally (14/15 september). Deelnemende auto’s beschikken allemaal over een ca. 280 pk leverende viercilinder 1,6 liter turbomotor en vierwielaandrijving. De motoren leveren een maximum koppel van circa 400 Nm. De aandrijving wordt aangestuurd door een sequentiële bak en alle auto’s wegen zo’n 1.200 kg. Merken als Skoda, DS, Ford, Hyundai, Peugeot en Volkswagen hebben een model gehomologeerd voor deze R5 categorie. Per rally zal er een apart klassement worden opgesteld voor deelnemers aan de Eurol R5 Rally Challenge.

Over Eurol Lubricants
Eurol is de enige Nederlandse onafhankelijke producent van smeermiddelen en technische vloeistoffen en actief in meer dan 75 landen. Als totaalleverancier heeft Eurol een full-service benadering met een compleet productportfolio smeermiddelen, additieven, technische vloeistoffen, reinigings- en onderhoudsproducten. We bedienen daarmee uiteenlopende segmenten zoals automotive, transport, tweewieler- en motorfietsmarkt, agri, grondverzet, industrie en scheepvaart. Eurol producten dragen de goedkeuringen van vooraanstaande motorvoertuigfabrikanten. Het gebruik van Eurol producten in de motor- en autosport is het bewijs voor de kwaliteit. De 'Quality is in our nature' belofte staat bij Eurol medewerkers altijd centraal: met passie zet men zich in om voertuigen en machines perfecte smering te geven onder alle omstandigheden.
Eurol R5 Rally Challenge Kevin van Deijne met Ford Fiesta R5 180303

foto's: Erik van 't Land; Rallypicture.nl