Download de KNAF app

Erik van Loon wint Conrad Twente Rally

Twente Rally - van Loon
Afgelopen zondag werd, grotendeels onder zonovergoten weersomstandigheden, de laatste ronde van het Nederlands Rally- en Shortrally kampioenschap, de Conrad Twente Rally, verreden. Bijna 75 deelnemers kwamen aan de start in Hengelo en uiteindelijk wist Erik van Loon (Subaru Impreza WRC) de wedstrijd met grote overmacht op zijn naam te schrijven.

Tekst en foto: P.R.

De wedstrijd begon zondagochtend mistig maar ondanks deze lastige omstandigheden ging Erik van Loon sterk van start. Na de eerste boucle van drie klassementsproeven had hij een voorsprong van bijna 30 seconden op Jasper van den Heuvel (Mitsubishi Lancer). Ook na de eerste service bleef Van Loon hard doorrijden en wist hij zodoende zijn voorsprong nog verder te vergroten. De laatste klassementsproef van de wedstrijd werd in het donker verreden en Van Loon had besloten geen extra verlichting op zijn auto te monteren. Hierdoor verloor hij flink wat tijd maar zijn voorsprong was groot genoeg om de overwinning te kunnen pakken.

Van Loon wist maar liefst acht van de negen klassementsproeven te winnen en hield daarmee Jasper van den Heuvel, die met de tweede plaats beslag wist te leggen op de Nederlandse rallytitel, ruim achter zich. Achter Van den Heuvel eindigde Bob de Jong (Citroen DS3 R5) op de derde plaats en Antoine van Ballegooijen (Mitsubishi Lancer) finishte als vierde. De andere kandidaat voor de Nederlandse rallytitel, Timo van der Marel, vocht tijdens de wedstrijd een mooi duel uit met Gerard Tijink, die voor de gelegenheid aan de start kwam met een Ford Fiesta R5. Uiteindelijk was het Timo van der Marel die met zijn Opel Adam R2 beslag wist te leggen op de vijfde plaats.

Ook in het Nederlands Shortrally kampioenschap moest er worden gestreden tot de laatste wedstrijd. Twee teams maakten nog kans op de titel en het was Ruurd Ochse die, voor de derde maal op rij, de Nederlandse Shortrally titel naar zich toe wist te trekken. De andere kanshebber voor de titel, Janjur Monshouwer, raakte vroegtijdig van het parcours en wist zijn weg niet meer te vervolgen.

Naast de Conrad Twente Rally werd ook de Legend Twente Rally op hetzelfde parcours verreden. De Legend Rally trok een flinke hoeveelheid deelnemers uit diverse landen naar Hengelo. De deelnemers gingen van start in drie verschillende wedstrijden waarbij het parcours over een vooraf bepaalde gemiddelde snelheid moest worden afgelegd. De wedstrijd over 80 km/u werd gewonnen door Thorsten Busskamp terwijl Sven Ohlmeijer de wedstrijd over 60 km/u op zijn naam wist te schrijven. Over 50 km/u eindigde Marthijs Elsinga het dichtst bij de ideale snelheid.

Van de ruim 100 deelnemers in totaal gestart wisten een kleine 80 deelnemers de finish van de wedstrijd te bereiken. Ondanks een aantal flinke crashes deden zich geen ernstige ongevallen voor. Met een groot aantal deelnemers en een enorme hoeveelheid publiek, in zowel de Arena als op de buitenproeven, kijkt de nieuwe organisatie terug op een zeer succesvol evenement.