Download de KNAF app

De Jong tijdens GTC Rally sterkste van supertrio

r5 GTC DeJong
De vijfde ronde van het Nederlands Rallykampioenschap had een echt supertrio aan de start. Drie rijders met drie verschillende auto’s, die alle drie meerdere klassementsproeven op hun naam schreven en alle drie voor kortere of langere tijd aan de leiding reden. En dus bleef het tot aan de finish van de tweedaagse rally rond Roosendaal ongekend spannend. Bob de Jong toonde zich met zijn Citroën DS3 R5 uiteindelijk als de sterkste.

Tekst: P.R.
Foto: Martijn Schouten/Rallymedia

Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Jasper van den Heuvel won met zijn Mitsubishi drie proeven en was zaterdag de eerste leider. Hermen Kobus, op maar liefst acht proeven het snelst met zijn Skoda, was leider nummer twee maar ook de eerste verliezer: turboproblemen op zaterdagavond kostten hem de kans op de zege. De Jong nam het stokje over, maar verremde zich op zondagochtend – ironisch genoeg bijna letterlijk om de hoek van zijn woonplaats, op de enige Belgische klassementsproef van de wedstrijd - waardoor Van den Heuvel de leiding terug kon pakken. De Citroën-rijder hield het hoofd echter koel: op de proeven waar hij niet uit de voeten kon, liet hij zijn rivaal steeds een paar seconden winnen, maar sloeg genadeloos toe op die stukken van het parcours waar hij en zijn auto zich thuis voelden. “Die proef bij Rucphen, daar maakte ik steeds het verschil. Wat voelt dit goed! Na 2014 win ik hier weer, in mijn achtertuin.”

Van den Heuvel toonde zich een sportief verliezer, hij feliciteerde zijn concurrent in de wetenschap dat hij zelf dankzij het zilver zijn vierde Nederlandse titel zeker gesteld had. “Drie titels op rij!” Nummer drie Kobus troostte zich met de wetenschap dat hij op zondag sneller was geweest dan zijn twee concurrenten. “Terwijl die toch vol om de overwinning streden.” Ook de Skoda-rijder deed goede zaken, hij verstevigde zijn leidende positie in zowel het Open Nederlands Rallykampioenschap als de Benelux Rally Trophy. Op gepaste afstand van het supertrio eindigde Ronald Leemans als ‘beste van de rest’, met zijn al wat oudere Mitsubishi een respectabele prestatie.

Marco Schapers leek met zijn Mitsubishi op zaterdag naar plaats twee in de Jumbo Short Rally te rijden, maar in de laatste kilometers werd het zelfs de overwinning. Mats van den Brand maakte naar eigen zeggen “een klein foutje”, ramde met zijn BMW een afzetting en moest opgeven. In de ‘short’, een wedstrijd die alleen over het zaterdagse deel van het evenement ging, eindigde kampioenschapsaanvoerder Janjur Monshouwer (Opel Ascona) als tweede, jong talent Rick Lubberding stuurde zijn kleine Opel Adam als derde over de finish. De student automobieltechniek is pas aan zijn eerste rallyjaar bezig. Dat het snel kan gaan in een rallycarrière bewees hij niet alleen; enkele rijders en navigatoren die nauwelijks een paar weken eerder hun rallycursus voltooiden, debuteerden in Brabant met goed gevolg in een ronde van het Nederlands Rally en Short Rally Kampioenschap.

r5 GTC Parren
Algemene gegevens
- 8 en 9 juli 2017, start en finish in Roosendaal
- droog zomerweer, maximaal 24 graden Celsius
- 434 kilometer met 16 klassementsproeven (kp’s) over 162 km, daadwerkelijk verreden 15 kp’s over 148 km
- 35 deelnemers aan de start, 27 aan de finish

Uitslag
1. Bob de Jong-Bjorn Degandt (NL-B, Citroën DS3 R5) 1.23.49,3
2. Jasper van den Heuvel-Lisette Bakker (Mitsubishi Lancer Evo X) + 0.06,1
3. Hermen Kobus-Erik de Wild (Skoda Fabia R5) + 1.25,7
4. Ronald Leemans-Remco van Overdijk (Mitsubishi Lancer Evo V) + 5.03,8
5. Martin van Iersel-Frans van der Einde (Mitsubishi Lancer Evo X) + 5.08,8
6. Lambert Parren-John Coumans (Mitsubishi Lancer Evo X) + 6.00,3
7. Wim Muilwijk-Nadia Muilwjk (BMW M3) + 6.11,1
8. Joakim Grahn-Rickard Nilsson (S, Ford Fiesta R5) + 7.02,0
9. Kurt Braeckevelt-Bjorn Pattyn (B, BMW 1M) + 8.46,8
10. Roald Leemans-Chris van Waardenburg (Citroën DS3) + 10.02,4

Stand Open Nederlands Rally Kampioenschap (officieus)
1. Hermen Kobus 104 punten; 2. Bob de Jong 53; 3. Joakim Grahn (S) 42

Stand Nederlands Rally Kampioenschap (officieus)
1. Jasper van den Heuvel 129 punten; 2. Lambert Parren 62; 3. Steen Andersen (DK) 61

r5 GTC Lubberding
Vijfde ronde Nederlands Short Rally Kampioenschap 2017: Jumbo Shortrally

Algemene gegevens
- 190 kilometer met 7 kp’s over 81 km
- 25 deelnemers aan de start, 14 aan de finish

Uitslag
1. Marco Schapers-Lieke Dautzenberg (Mitsubishi Lancer Evo X) 50.51,8
2. Janjur Monshouwer-Jeroen Docter (Opel Ascona 400) + 2.16,2
3. Rick Lubberding-Mark Kuipers (Opel Adam) + 2.57,7

Stand Nederlands Short Rally Kampioenschap (officieus)
1. Janjur Monshouwer 93 punten; 2. Rick Lubberding 68; 3. Justin Hendriks 51