Download de KNAF app

Wij coureurs mogen wel heel erg blij zijn met zo'n club gedreven vrijwilligers

OCA Zandvoort
Natuurlijk weet iedere coureur wat een OCA is en wat ze doen, maar waar staat de afkorting voor? We hebben met velen een ronde sticker op de raceauto, maar de eerlijkheid gebiedt me te schrijven dat ik hem wel geplakt had, maar niet goed bekeken; Officials Club Automobielsport. Wij (coureurs) mogen wel heel erg blij zijn met zo'n club gedreven vrijwilligers die onbezoldigd in weer en wind over ons wel en wee op de baan waakt. Ook bij zware klappers mogen we vertrouwen op de expertise en snelheid van deze mannen én vrouwen, op een professioneel niveau nog wel.

Dat we met een zeer ervaren club OCA's te maken hebben, blijkt wel uit hun aanwezigheid bij Les 24 Heures du Mans. Een serieus FIA evenement waar je toch heel wat skills moet hebben om daar überhaupt als official te mogen staan!

Bij het DNRT rijden we op amateurniveau onze rondjes, maar we zijn wel verzekerd van deze goed getrainde regulateurs. Dat het qua handelingssnelheid ook anders kan, merk je op andere buitenlandse circuits, waar tussen de eerste en laatste groene vlag na een code 60 toch 30 seconden kan zitten. Of dat er een rescuewagen tegen de rijrichting inrijdt. Ik heb dat op Zandvoort nog niet meegemaakt. Ook met het reactievermogen zit het wel snor. Recent zag ik een filmpje met een zware verfrommelsessie in het Scheivlak en wie goed keek, zag dat er dubbel geel binnen twee seconden buiten hing om erger te voorkomen!

En ja racevrienden, ook zij letten op of je het enigszins netjes houdt en er geen beukpartijen ontstaan die onze hobby kunnen ontsieren. Anders sta je snel op een papiersnipper bij Martin vermeld. Ook wel eens niet helemaal terecht, maar nooit zonder reden.

Vrijwel altijd zijn ze goed gemutst en als je ze na afloop van je race even een zwaaiertje geeft, krijgt iedere coureur een Like of een zwaaiertje terug. Dat is toch een fantastisch gevoel, om net als Hamilton een last lap al zwaaiend te volbrengen en je zo elkaar laat weten dat je het over en weer waardeert! Dat zouden meer mensen moeten doen!

OCA Zandvoort 2014
Leuk is ook als je "the Men of Women in Orange" tegenkomt in de paddock en je ze bedankt, dat ook zij vermelden weer heel erg van ons genoten te hebben. Bij de 24 uur van Zolder sprak ik met een Nederlandse OCA en die vertelde dat zijn budget te klein was om te racen, maar hij er intens van genoot om zo dicht bovenop de autosport te zitten en zo een bijdrage aan zijn eigen en ons racegenot te kunnen leveren, mooi toch?

Wel dames en heren van de OCA, ik hoop dat ik namens onze Max5 cup voldoende heb laten blijken dat we erg blij zijn met jullie hobby! Ik zal hem niet zomaar voor de lol in de vangrail parkeren om te klokken hoe snel jullie bij me zijn, maar het is geruststellend te weten dat jullie er voor ons zijn! Rijdt net effe lekkerder!

Tot zwaais!

Grote Smurf
(Dick van Rij)