Download de KNAF app

Vroege start van het seizoen voor KNAF officials

In een split second een beslissing nemen, omgaan met emoties van rijders, weten waar je op moet letten tijdens een race. Zomaar een paar onderdelen die cruciaal zijn voor een official en het verloop van een wedstrijd. De KNAF vindt het belangrijk dat haar officials op de meest extreme situaties worden voorbereid en organiseerde daarom in het voorjaar diverse officialcursussen.

De Autocross officials hadden twee mogelijkheden om de KNAF officialcursus te volgen, bestaande uit een reglemententraining en veiligheidstraining. Op 7 maart werd deze gegeven in Ede en op 14 maart in Oudehaske. Bij de intensieve veiligheidstraining leerden officials een autobrand te blussen, op de juiste wijze een rijder uit een crossauto te halen en werd er geoefend op reanimatie. Dit jaar werd er, in een nieuw onderdeel van de veiligheidstraining, extra aandacht aan communicatie besteed. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werden de officials bewust gemaakt van de communicatie tussen official en rijder, maar ook tussen officials onderling. Met bijna 150 deelnemers kan de sectie Autocross weer rekenen op goedgetrainde officials!

Oudehaske 14 maart  1
De NK officials van de sectie Autocross hoeven niet verplicht een keer in de drie jaar de herhalingstraining te volgen, maar krijgen elk jaar een onderdeel van deze veiligheids- en reglemententraining. Dit jaar werd er in de seizoensvoorbespreking van de NK Autocross aan officials de workshop 'communicatie' met acteurs gegeven. Met behulp van acteurs moesten officials zich redden uit stressvolle situaties. Dit leverde een goed inzicht op in de eigen reactie op druk en stress en zorgde ervoor dat de officials leerden hoe hiermee om te gaan.

In de Rallysport werden er op verschillende plekken in het land cursussen gegeven voor nieuwe officials die daarmee hun Basis Officiallicentie behaalden. De wedstrijdleiders van de sectie Rally hadden een Wedstrijdleiders Scholingsdag op 11 maart. Deze Scholingsdag is inmiddels niet meer weg te denken uit het scholingsprogramma van de KNAF. Aan de hand van praktijdcases werden de wedstrijdleiders aan het denken gezet over het nemen van de juiste beslissingen.

Ook de Rallycross officials mochten zich opmaken voor een veiligheidstraining, ditmaal op het Eurocircuit. Dit resulteerde in een training waarbij de officials een autobrand op de juiste wijze moesten blussen, er geoefend werd met de Rautekgreep om een deelnemer uit de auto te halen en reanimatie. De communicatietraining zorgde voor een heuse eyeopener bij de officials. Zij werden op de proef gesteld door acteurs die een boze rijder of vervelend publiek naspeelden.
Bekijk hier het filmpje!

Rallycross training 21 maart - 2
Officials van de sectie Terreinsport hadden dit voorjaar een Basis Officialcursus in Ermelo waarbij vooral aandacht was voor de taken van officials op de baanposten. Zij staan er voor de veiligheid van deelnemers en publiek, maar mogen vooral hun eigen veiligheid niet vergeten bij een ongeval. Naast veiligheid was communicatie een belangrijk onderwerp bij deze training. Er werden voorbeelden aangedragen hoe je als official het beste publiek kunt benaderen dat op een onveilige plaats staat en welke vlagsignalen er voor deelnemers gebruikt moeten worden om een gevaarlijke situatie aan te geven.