Download de KNAF app

Omdat officials er vooral zijn voor de eerlijkheid en veiligheid tijdens een evenement

Karting
De 20-jarige Willem-Jan de Loos, woonachtig in 's Hertogenbosch en net afgestudeerd in Marketing&Communicatie, heeft als grootste hobby karten! Niet alleen het karten zelf, maar hij geeft ook les bij de Dutch Karting School, werkt op de kartbaan in Berghem en is official bij het NK 4-takt.

"Ik ben begonnen met karten toen ik 7 jaar was en ik vind het nog steeds leuk. Wat ik wel apart vind, is dat de 'kinderen' die ik 5 jaar geleden les heb gegeven bij de kartschool, nu ook bij het NK 2-takt in de klasse Rotax Max Senior rijden en mijn collega's zijn geworden."

"Zonder officials is er geen evenement. De officials staan er voor ons, de rijders. Om te zorgen dat alles zo eerlijk en veilig mogelijk verloopt. Zij houden de races in de gaten en zorgen dat er op de baan netjes gereden wordt. En wanneer dit niet gebeurt, dat aan de desbetreffende rijder een straf gegeven wordt. Doordat ik zelf ook actief ben als official, ken ik een aantal officials, dus daarom maak je er ook al snel een praatje mee. En natuurlijk in het Parc fermé maak je wel eens een grapje of een praatje met een official. Er is een grote groep officials die je altijd ziet, maar ik zie ook regelmatig nieuwe gezichten. Dat ik van een official de Nederlandse vlag kreeg om een 'ereronde' te rijden toen ik Nederlands kampioen werd, zal ik nooit vergeten."

Willem Jan de Loos1jpg
"Een aantal jaar geleden heb ik meegeholpen als official (start/finish) bij het Dutch Open Championship. En sinds dit jaar ben ik actief als assistent wedstrijdleider bij het NK 4-takt van Chrono Karting. Dat vind ik ook ontzettend leuk om te doen. Ik hou van fair racen en dat kan ik dan mooi in de gaten houden, omdat ik zelf de trucjes wel ken. Sinds ik dat doe, ben ik er wel achter dat je niet altijd alles kunt zien. Als advies wil ik aan de officials meegeven dat je je ogen open moet houden en je niet gek moet laten maken. Je hebt altijd wel iemand die wil stoken of wat dan ook, daar moet je je dan niet teveel op focussen, je moet altijd neutraal blijven."

"Meehelpen als official is heel dankbaar werk. En het is toch superleuk als je altijd eerste rang staat tijdens races!"