Download de KNAF app

Leden Extrication Teams reizen af naar Duitsland en Frankrijk voor internationale kennis en ervaring

Extrication Seminar Oschersleben
Het is een druk voorseizoen geweest voor de Extrication Teams. Voor de KNAF Academy, waaronder de officialtrainingen worden gegeven, hebben leden van de teams van zowel Zandvoort als Assen dit voorjaar de workshop levensreddend handelen gegeven tijdens de KNAF Veiligheidstraining. Hierbij hebben zij de kennis en ervaring die zij hebben opgedaan bij de FIA trainingen gedeeld met officials uit de verschillende autosportdisciplines. Daarnaast is de KNAF een samenwerking aangegaan met de DMSB en zijn enkele instructeurs naar de seminars in Duitsland afgevaardigd. Daarnaast heeft het Extrication Team van Zandvoort bij de FFSA in Frankrijk haar Excellence status verlengd.

Samenwerking KNAF Academy en DMSB Academy op het gebied van Extrication
Vorig raceseizoen hebben de instructeurs van de KNAF Academy samengewerkt en ervaringen uitgewisseld met de Duitse Extrication Teams tijdens de WEC, 24h en DTM. Twee van de Nederlandse instructeurs, Björn Vos en Tobias van der Molen, zijn tijdens deze evenementen zo enthousiast geworden over de kennisdeling met de andere internationale extrication teams dat de uitnodiging voor de seminars in Duitsland met beide handen werden aangegrepen. Eind februari waren de internationale medical seminars op de Nürburgring (Duitsland) en in maart het nationale medical seminar in Oschersleben (Duitsland), waar zij vervolg hebben gegeven aan de leuke en leerzame samenwerking tussen de KNAF Academy en DMSB Academy.

Medical Seminar Nurburgring
FIA certificering team Zandvoort Le Mans 2017
In het begin van dit jaar zijn de leden van het Extrication Team Zandvoort afgereisd naar Le Mans. Daar worden de jaarlijkse internationale Extrication Seminars van de FFSA gehouden. In de ochtend kreeg het Extrication Team Zandvoort een workshop over hoe om te gaan met de elektrische systemen op wagens van verschillende race klassen, waaronder de F1, WEC, en Formula E. Er werd veel aandacht besteed aan de hybride WEC auto's en de eerste benadering ervan.
F4 Le Mans
Om veilig te kunnen werken bij een extrication is hiervoor een apart protocol voor afgesproken met de FIA. Het Extrication Team Zandvoort heeft hiermee kunnen oefenen op een LMP1 auto van Toyota. Dat is een enorme uitdaging vanwege de kleine werkruimtes die beschikbaar zijn. In de ochtend en begin van de middag is er ook geoefend met auto's van de Formula 4, Porsche Carrera Cup Car, Hyundai i20 Rally en tot slot het F1 chassis met Halo.

F1 chassis Halo
Aan het einde van de dag werden de praktijkexamens afgenomen door de leden van de FIA Medical Delegate; Dr. Wahlen (België) en Dr. Chantegret (Frankrijk). Deze examens zijn door het Extrication Team Zandvoort allemaal met goed gevolg afgerond, waardoor het team de Excellence status heeft behouden.

Deze certificering is mede mogelijk is gemaakt door de KNAF, Circuit Zandvoort en BSA.

LMP1
Teamleden Extrication Team Zandvoort: Tobias van der Molen, Sander van de Weg, Bauke Heringa, Lex ter Bruggen, Mattias van der Molen, Lianne Scholten, Rene Altevogt, Björn Vos

Tekst en foto's: Björn Vos