Download de KNAF app

Extrication Teams Assen en Zandvoort wederom FIA gecertificeerd

FIA Extrication training DMSB NL Extrication Teams
Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 februari organiseerde de DMSB Academy op de Nurburgring de Medical Services Education and Training Days 2018. Eén van de onderdelen was de Extrication refresher session.

Tekst: Martin de Gries - Extrication Team Assen
Foto's: Bjorn Vos - Extrication Team Zandvoort

Tijdens deze driedaagse theorie- en praktijktraining waren de extrications van Assen en Zandvoort aanwezig. Assen met twee teams en Zandvoort met één team. Om de twee jaar worden de teams onderworpen aan een test en worden ze bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen.

De eerste trainingsdag bestond uit kennismaking en theorie. Er werd ondere andere uitleg gegeven over de Halo en de techniek rondom elektrische racewagens. Zowel de Halo als elektrisch aangedreven racewagens, zullen we meer en meer op de circuits gaan tegenkomen.

Dag twee bestond volledig uit het oefenen op gesloten wagens waaronder ook de FIA Institute monocoque voorzien van een Halo. Daarnaast waren er diverse toer- en GT wagens waarop geoefend kon worden. Al met al een lange intensieve, maar bovenal leerzame, trainingsdag. De Halo was voor de meeste teams volledig nieuw. De extractiemethode is niet wezenlijk anders, maar vergt wel enkele aanpassingen qua grepen en handelingen. Vooralsnog zal alleen de Formule 1 met Halo worden uitgerust. In 2019 volgen meerdere formuleklassen.

FIA Extrication training DMSB Circuit Zandvoort oefent met F1 HALOFIA Extrication training DMSB TT Assen oefent met F1 HALO
De Trainings Days werden op zondag afgesloten met een examen. Op een open en gesloten auto diende een zogenaamde rapid extrication (bij bijv. brand) en een standaard extrication te worden uitgevoerd. Ieder team werd tijdens de extracties nauwlettend in de gaten gehouden door de examinatoren. De tijden werden geklokt en de handelingen werden op een aantal punten beoordeeld. Het totaalplaatje bepaalde de uitslag van de test. Alle extrication teams bleken uiteindelijk te zijn geslaagd en weer voor twee jaar gecertificeerd. Onder de aanwezige teams waren Zandvoort, Assen en Nurburgring.
Helaas ging op zondag de multidisciplinaire oefening niet door. Het was te koud en het circuit lag nog onder een laag sneeuw en ijs. Volgende keer dus maar een warmer oord kiezen!