Download de KNAF app

Extrication Team Zandvoort traint en werkt op Le Mans

IMG 6608
Op dinsdagmiddag 14 juni vertrok het Extrication Team Zandvoort op uitnodiging van de ACO naar Le Mans, om hier ervaring op te doen tijdens één van de grootste autosportevenementen van de wereld, de 24 uur van Le Mans. Op het programma stonden onder andere meerdere oefeningen en trainingen, paraat staan tijdens de kwalificaties en vrije trainingen en met als toetje de 24 uurs race zelf.

Woensdagochtend begon met een korte briefing, om vervolgens meteen aan de slag te gaan met het bevrijden van een coureur op een LMP2 voertuig van OAK Racing. Omdat deze voertuigen specifieke handelingswijzen vereisen, werden we getraind en getoetst door FIA afgevaardigde dr. Alain Chantegret. Het zwaartepunt van deze training lag bij Hybride LMP1 auto's. Aangezien deze erg moeilijk te bereiken zijn en mogelijk onder hoge spanning staan, vereisen deze auto's een specifieke benadering. Een erg leerzame ochtend. En na het halen van de examens mochten we de baan op!

IMG 6597

DSC00186

De donderdag stond in het teken van de kwalificaties van alle raceklassen. Ook de nachtkwalificatie werd op donderdag gereden. In de middag werd er uitleg gegeven over het bevrijden van een specifieke coureur, Frédérique Sausset, een rijder zonder onderarmen en -benen. Deze coureur had allerlei aanpassingen in zijn auto, wat een bevrijding bemoeilijkt.

Op vrijdag waren we vrij om ons mentaal voor te bereiden op de 24 uur. Zaterdagochtend kregen we de laatste briefing en kon het voorprogramma (road to 24h Le Mans) beginnen. Om 15:00 uur was het dan eindelijk zover; Brad Pitt en de French Air Force gaven het startsein voor de 84e editie van de 24 uur van Le Mans!

Tijdens de race was er een goede samenwerking tussen de acht verschillende extrication teams van de verschillende internationale circuits (Extrication 72, B-MET team, Vienna, Navarra, Spa-Francorchamps, Magnicourt). Al met al een hele mooie race met een bijzonder einde. Gelukkig voor de coureurs hebben we niet in actie hoeven komen en is iedereen weer gezond en een ervaring rijker naar huis gegaan. We kijken uit naar 2016

De Nederlandse marshals(OCA) waren ook ruim vertegenwoordigd (wat zij al jaren zijn), wat een leuk Nederlands tintje gaf aan de 24h Le Mans.

DSC00286
Bjorn Vos, namens het Extrication Team Zandvoort bestaande uit Maartje van Haperen, Bauke Heringa, Tobias van der Molen, Sander van de Weg, Lex ter Bruggen en Bjorn Vos.