Download de KNAF app

Column Bjorn Vos: FIA Medical Summit

image2v2
Eind november kwamen in Wenen vanuit de hele wereld medici betrokken bij motorsport bijeen om de laatste ontwikkelingen op het gebied van "Medicine in Motorsport" te bespreken. Namens de KNAF werd Bjorn Vos afgevaardigd en hij ervaarde het FIA Medical Summit als volgt:

Professor Gerard Saillant, voorzitter van de FIA Medical Commission en de FIA Institute, opende de top en moedigde de discussie en interactie tussen de deelnemers aan. "Deze bijeenkomst is zeer belangrijk voor het bespreken van nieuwe standaarden en ontwikkelingen binnen de FIA reglementen, maar ook om te bespreken wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd."

De eerste dag van de conferentie werd geopend met een debat en twee rondetafelgesprekken over hersenschudding en het gebruik van nekkragen.
Dr Steve Olvey en Dr. Peter Hutchinson presenteerden onderzoeksverslagen over hersenschudding en dit werd gevolgd door een discussie tussen F1 Medical Delegate Professor Jean-Charles Piette, de Braziliaanse GP Chief Medical Officer Dr Dino Altmann en Global Institute Research Engineer Andy Mellor.

In een tweede rondetafelgesprek, voorgezeten door de Duitse GP Chief Medical Officer dr Michael Scholtz, werd het gebruik van nekkragen voor traumapati├źnten besproken, wat leidde tot een fascinerende discussie over de meest recente studies op dit gebied. Ook werden er presentaties gehouden over onderwerpen zoals video laryngoscopen (middelen op de luchtweg mee veilig te stellen) en de verantwoordelijkheden van Chief Medical Officers bij motorsport evenementen. FIA Safety Director Laurent Mekies eindigde de dag met een update over de ontwikkelingen voor frontale bescherming op single seater auto's.

FIA president Jean Todt opende de tweede dag van de top. In zijn toespraak benadrukte hij nogmaals het belang van dit onderwerp binnen de motorsport gemeenschap.
"Ik hecht groot belang aan de kwestie veiligheid in de autosport", zei hij. "Het medische aspect staat centraal in alle antwoorden die we trachten te vinden op vraagstukken aangaande de veiligheid. Artsen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de systemen om steeds beter in te spelen op adequate en doeltreffende zorg."

Op de tweede dag van de top werden interactieve workshops aangeboden aangaande luchtwegmanagement binnen de motorsport, extrication technieken en het gebruik van een motorsport survivalkit. Eveneens werden er presentaties gehouden over onderwerpen zoals het optimaliseren van en vasthouden van behaalde competenties bij extrication trainingen, en simulator trainingen voor medical car personeel en extrication teams.
image3

image1