Download de KNAF app

Zege en tweede plaats voor Rinus van Kalmthout in finales Rotax Max Euro Challenge op Casteletto

V-Kalmthout-Cast 1
Rinus van Kalmthout heeft in het Italiaanse Casteletto met een zege in de pré-finale en een tweede plaats in de finale uitstekend gepresteerd in de Rotax Max Euro Challenge. De 14-jarige karter reed in een Tonykart bij zijn nieuwe team Daems Racing en dat bleek een prima combinatie.

Tekst en foto's: PR

In het Italiaanse Laghi vond afgelopen weekend de tweede ronde van de Rotax Max Euro Challenge plaats op de 1,256 km lange baan van Casteletto. Aan het evenement deden 44 karters vanuit de hele wereld mee, waaronder ook vele voormalig wereld- en Europese kampioenen. Van Kalmthout maakte de overstap naar Daems Racing en racet nu in een Tonykart. Meteen in de vrije trainingen beviel dat uitstekend. Tijdens de kwalificatie reed Van Kalmthout de derde tijd in zijn sessie, waarmee hij in de eerste heat als vijfde mocht starten en in de twee andere heats als zesde. Net als de andere Nederlanders reed Van Kalmthout met een rouwband, als eerbetoon aan de recent overleden KNAF Sportcommissaris Nol Brans.

Vanaf de geliefde binnenzijde had Van Kalmthout een goede start, na drie bochten had hij zijn vijfde startplek al verruild voor de tweede positie achter Pierce Lehane, de Australiër die ook het klassement leidt. De Hoofddorpse karter reed het gat naar Lehane dicht, passeerde hem in de tweede ronde en pakte fier de leiding over. Ook de Brit Sam Marsh wist Lehane te passeren en zette de druk op Van Kalmthout, maar die wist een gaatje te houden. Een mooie prestatie, want de rijders achter hem reden snellere rondetijden, maar konden de raceleider niet passeren. Na een strakke race van 11 ronden kwam Van Kalmthout dan ook als winnaar over de finish, met een voorsprong van 0.299 op Marsh en 0.739 op Lehane.

In de tweede heat startte Van Kalmthout vanaf de buitenzijde op de zesde positie. Met opnieuw een sterke beginfase klom hij direct op naar de derde positie achter Lehane en Leonard Hoogenboom. Van Kalmthout kon hen volgen, maar niet onder druk zetten, waardoor hij deze heat als derde over de finish kwam.

V-Kalmthout-Cast 2
Voor de derde en laatste kwalificatieheat hadden Van Kalmthout en zijn team een gokje genomen met de afstelling, in een poging zijn rondetijden te verbeteren. Dat pakte helaas niet goed uit, Van Kalmthout viel van zijn zesde startplek terug naar het middenveld en kwam na een moeizame race als twaalfde over de finish. Dat leverde hem dankzij de goed resultaten uit de twee eerste heats toch een kansrijke vijfde startplek op voor de pré-finale.

Rinus van Kalmthout was op zondag in de vorm van zijn leven. Bij de start stootte hij direct door naar de derde plek achter Hoogenboom en raceleider Lehane. In de tweede ronde wist hij Hoogenboom voorbij te gaan en even later vond hij aansluiting bij Lehane, die hij ook al snel wist te passeren. Lehane bleef echter aanvallen en had ook de Birel fabriekscoureur Jordan Lennox Lamb in zijn kielzog. Lehane wist Van Kalmthout te passeren, maar de KNAF Talent First-coureur gaf zich niet gewonnen. In een spannend gevecht wisselden de Australiër en Van Kalmthout elkaar af aan de leiding, met als climax een mooie passeeractie die de Nederlander toch de zege opleverde.

V-Kalmthout-Cast 3
Dankzij deze zege in de pré-finale mocht Van Kalmthout de finale vanaf poleposition vertrekken. Na een goede start wist Lennox Lamb toch de leiding over te nemen. Opnieuw ging Van Kalmthout in de aanval en hij wist de ex-wereldkampioen KZ2 na enkele ronden aandringen te passeren. Deze wisseling aan de kop herhaalde zich nog een paar keer, totdat de vanaf een achtste positie gestarte Richard Verschoor bij het leidende duo aansloot. Die passeerde eerst de Brit, sloot aan bij Van Kalmthout en wist de leiding over te nemen. Van Kalmthout kon Verschoor wel volgen, maar niet aanvallen en moest alles op alles zetten om Lennox Lamb achter zich te houden. Dat lukte uitstekend en zo werd de tweede ronde van de Rotax Max Euro Challenge op Casteletto gewonnen door twee 14-jarige KNAF Talent First-coureurs. Richard Verschoor werd eerste en Rinus van Kalmthout tweede.

De volgende ronde van de Rotax Max Euro Challenge vindt plaats op Wackersdorf in het weekend van 25 en 26 juli.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Total, S-P-S Group, Lease Performance, Bandorama en Veurst.