Download de KNAF app

WRC debuut voor Hans Weijs jr in Rally van Spanje

Salou, 5 november 2012 - Komend weekeinde staat de laatste rally van het wereldkampioenschap rally's op het programma. In en rond Salou wordt dan de WRC Rally van Spanje betwist. De wereldkampioen 2012 is al bekend - wie anders dan Sébastien Loeb behaalde de wereldtitel (zijn negende!) al vorige maand in Frankrijk. Voor de KNAF en voor de Nederlandse rallysport staat de Spaanse rally in het teken van het WRC debuut van Hans Weijs junior - hij krijgt de kans zich te bewijzen in een Citroën DS3 WRC - dezelfde auto waarmee Loeb zo succesvol is.

weijs - wrc spanje 1 500x375

Voor Hans Weijs zijn het drukke tijden, want afgelopen weekeind reed hij voor Volkswagen Motorsport zijn laatste rally van het seizoen in Zuid-Afrika, en hoe! Met de VW Polo S2000 won hij met 7 snelste proeftijden knap de Garden Route Rally voor zijn teamgenoot Enzo Kuun, waarna hij zondag direct vanuit Kaapstad terugkeerde naar Barcelona, om zich vandaag bij het fabrieksteam van Citroën te melden. Vanmiddag stond hij dan ook in Salou voor het eerst oog-in-oog met zijn snelle WRC bolide voorzien van de stickers van zijn trouwe Nederlandse sponsors.

weijs - wrc spanje 2 500x375

Twee weken geleden kreeg Hans Weijs de gelegenheid om 200 km te testen in Zuid-Frankrijk met de voor hem nieuwe DS3 WRC. "Ik reed zowel op asfalt als op gravel ter voorbereiding op de WRC Rally van Spanje, de enige rally die een mix kent van gravel en asfalt proeven," aldus de 25-jarige Weijs. De auto waarmee Hans Weijs en zijn Belgische navigator Bjorn Degandt aan de start verschijnen is de DS3 WRC van het Qatar World Rally Team van Nasser Al-Attiyah, die zich momenteel volledig concentreert op zijn aanstaande Dakar deelname. Voor de KNAF Talent First rijder vormt de Rally van Spanje geen onbekend terrein. In 2009 behaalde de Elstenaar daar zijn eerste J-WRC zege, ook met een Citroën, de Super1600 C2. En in 2010 miste hij in Spanje door een technisch mankement 7 km voor de finish van de rally op een haar na de J-WRC titel - en moest hij genoegen nemen met de tweede plaats in het felbevochten kampioenschap. "We zijn natuurlijk benieuwd hoe het zal gaan, maar ik probeer vooral op de asfaltproeven snel te zijn en op gravel moet ik kijken hoe dat gaat - ik heb natuurlijk nog geen ervaring met een World Rally Car, maar een top-10 resultaat zou mooi zijn. Maar het is ook belangrijk om een goede indruk achter te laten bij de teambazen met het oog op de toekomst." KNAF Bondscoach Eric Noort is enthousiast over deze unieke kans, die Weijs met beide handen heeft aangegrepen: "Dit is waar ons talent(h)erkenningsprogramma op is gericht; jonge talentvolle coureurs zo ver helpen dat ze op een gegeven moment de kans krijgen om op het hoogste niveau mee te strijden. En daar dragen we graag een steentje aan bij. En met tevens de aanwezigheid van KNAF Talent First rijders Timo van der Marel en Kevin Abbring hier in Spanje bewijzen we dat ons opleidingsinstituut van waarde is."

weijs - wrc spanje 500x375

Timo van der Marel
In Spanje komt Timo van der Marel aan de start in de laatste wedstrijd van de FIA WRC Academy 2012. Van der Marel en zijn navigator Erwin Berkhof zijn gebrand op een goed resultaat met hun Ford Fiesta R2. "We hebben dit jaar enorm veel pech gehad en hopen nu uit de problemen te blijven en een podiumplaats zou een mooie beloning zijn voor het harde werken dit jaar," meent KNAF Talent First coureur Van der Marel.

Kevin Abbring
Kevin Abbring zal in Spanje namens Volkswagen Motorsport deel nemen aan de verkenning van alle klassementsproeven om zo ervaring en kennis op te doen. Daarnaast zal hij nuttige informatie doorspelen aan zijn VW teamcollega's Sébastien Ogier en Andreas Mikkelsen en is hij aanwezig om PR werkzaamheden te vervullen.

De Rally van Spanje start vrijdag 9 november en de finish is zondag 11 november. De rally telt 18 klassementsproeven (405 km) over een totale lengte van bijna 1.400 km.