Download de KNAF app

Winst en derde plaats bij GTC Rally in Fiesta Sport Trophy voor KNAF Talent First-rijders Mats van den Brand en Leo van der Eijk

Persbericht KTF GTC vdEijk 2
KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand heeft tijdens de loodzware GTC Rally op overtuigende wijze de overwinning voor zich opgeëist in de Ford Fiesta Sport Trophy. In de VRS Ford Fiesta passeerde Van den Brand zelfs als elfde algemeen de finish en pakte zo na de ELE Rally al zijn tweede zege op rij in zijn klasse. Een uiterst sterke wedstrijd reed ook KTF-rallytalent Leo van der Eijk. In de Fiesta R2 van Vacansoleil Rally Sport pakte Van der Eijk in eerste instantie de leiding, viel door een technisch probleem terug naar plaats vijf, maar vocht zich terug naar een sterke derde plaats in zijn klasse en de Fiesta Sport Trophy. Daarmee eindigden beide KNAF Talent First-rallytalenten op het podium tijdens deze klassieker op de Nederlandse rallykalender.

Persbericht KTF GTC vdBrand 2
De GTC Rally rond het Brabantse Etten-Leur vormt traditioneel een van de hoogtepunten op de Nederlandse rallykalender. De Nacht van Achtmaal, de beruchte klassementsproef 'De Hel' en de vele kilometers in het donker, maken deze rallyklassieker niet alleen tot een van de mooiste, maar ook een van de zwaarste van Nederland.
Persbericht KTF GTC vdEijk 1Na zijn overwinning in de ELE Rally zette KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand ook in de GTC Rally zijn klasse en de Ford Fiesta Sport Trophy naar zijn hand. Genavigeerd door Eddy Smeets won de 23-jarige rallypiloot uit Sint-Oedenrode maar liefst tien van de vijftien klassementsproeven. Na de vierde proef nam Van den Brand met de Verkooijen Rally Sport Fiesta de leiding in zijn klasse om deze ook niet meer af te staan. In het algemeen klassement was voor de KTF-rijder zelfs een keurige elfde plaats weggelegd. "Het ging echt supergoed en ook technisch liep het allemaal perfect. We begonnen met een straftijd van tien seconden maar hadden die al snel weer goedgemaakt. Vrijdagavond waren we in het donker heel snel en konden al een flinke voorsprong opbouwen. Op de eerste proef op zaterdag hadden we in de regen de verkeerde banden en verloren daardoor wat tijd. Daarna zat het tempo er meteen weer goed in en hebben we gezien de voorsprong op 85 procent gereden. Geen risico's meer nemen, het materiaal sparen en de overwinning veiligstellen was toen hoofdzaak", aldus de meer dan tevreden Van den Brand.
Persbericht KTF GTC vdBrand 1
Ook KNAF Talent First-rallytalent Leo van der Eijk kende een uitstekende GTC Rally. Na een sterk begin nam Van der Eijk met de Fiesta R2 van Vacansoleil Rally Sport zelfs de leiding in de Fiesta Sport Trophy. Pech op klassementsproef vijf wierp het 22-jarige rallytalent uit Nieuwerkerk aan den IJssel terug naar plek vijf. Genavigeerd door Jac Gilles revancheerde Van der Eijk zich uitstekend met een supertijd op klassementsproef zeven, goed voor een negende tijd algemeen. Uiteindelijk wist de KTF-rijder vier proeven op zijn naam te schrijven en op te klimmen naar de derde plaats in zijn klasse en de Fiesta Sport Trophy. "De doelstelling was om, nu we met andere banden reden, de aansluiting met de kop te vinden. Eigenlijk was dat bij proef één al geslaagd. Helaas kregen we op proef vijf een probleem met, naar achteraf bleek, de dynamo. We moesten een heel stuk zonder verlichting rijden en verloren daardoor veel tijd. Toen dat bij de service gerepareerd was, ging het in het donker op de proef daarna, mede door de goede samenwerking met Jac, super. Op zaterdag was het meteen knallen met weer een snelste tijd in onze klasse. Op proef twaalf ging echter de derde versnelling kapot en hebben we verder op uitrijden gemikt en ons bezig gehouden met het verfijnen van de afstelling van de auto. Daar plukken we bij volgende rally's dan weer de vruchten van. Ik ben echt dik tevreden met de snelheid die we nu hebben laten zien. Dat is goed voor het zelfvertrouwen. Verder hebben we heel veel geleerd, zowel van kleine foutjes die we gemaakt hebben, als ook over het rijden met de Fiesta zelf", blikte Van der Eijk op zijn rally terug.

Met een overwinning en een derde plaats in hun klasse en de Ford Fiesta Sport Trophy scoorden de KNAF Talent First-talenten meer dan uitstekend. Gerard Grouve, KNAF Talent First-bondscoach voor de rally: "Mats heeft weer sterk gereden. Hij is snel en rijdt toch heel gecontroleerd. Hij heeft nu al twee keer op rij met de Fiesta gewonnen. Leo reed voor het eerst met andere banden. Zowel Mats als Leo zitten voortdurend in de top van hun klasse en zijn wat snelheid betreft goed aan elkaar gewaagd."