Download de KNAF app

Welverdiende 4e plaats voor Timo van der Marel in Rally van Duitsland

Trier, 25 augustus 2012 - Uiteindelijk zag Timo van der Marel ook in dat hij tevreden kon zijn met zijn optreden in de ADAC-Rallye Deutschland, maar de welverdiende vierde plaats kreeg hij niet cadeau. Toch behoorde een podiumplaats ook nog tot de mogelijkheden, zeker toen de KNAF Talent First coureur een snelste en een tweede tijd op zaterdag liet noteren en daarmee aantoonde dat hij met de snelsten mee kan komen in de FIA WRC Academy, de opleidingsklasse voor jonge rallytalenten. De 6 klassementsproeven op zaterdag leverde het merendeel van het na de eerste dag al uitgedunde deelnemersveld de nodige problemen op. Alleen 'rallykoning' Sébastien Loeb leek geen hinder te hebben van de moeilijke omstandigheden en hij bouwde een riante voorsprong op zijn naaste belagers op om die op zondag uit te bouwen tot 2 minuten aan de finish.

Timo van der Marel
KNAF Talent First rijder Timo van der Marel werd vrijdagavond toch bestraft met 30 seconden vanwege de tijdsoverschrijding door het wisselen van de versnellingsbak in zijn Ford Fiesta R2. En dat nadat hij vrijdag juist op heelhouden had gereden: "We hebben echt geen gekke dingen gedaan, maar een lekke oliekoeler en een kapotte bak op de laatste proef betekende dat er in het Service Park veel werk te doen was," sprak Van der Marel vrijdagavond. Zodoende startte Van der Marel zaterdagochtend vanaf de 6e plaats, maar hij begon voortvarend. "Op de eerste proef van de dag (Stein & Wein, 26 km) ging het meteen lekker en scoorden we een prachtige 2eplaats; het was nat en daardoor listig, maar we maakten geen fouten en dat gaf vertrouwen voor de tweede proef, de ruim 9 km lange proef van Peterberg, waar we de snelste tijd noteerden," aldus Timo van der Marel. Helaas ging het op de 46 k lange en spectaculaire Arena Panzerplatte proef op het militaire oefenterrein van Baumholder minder goed. "We begonnen rustig, maar kregen desondanks net als vorig jaar een lekke voorband, die we moesten wisselen halverwege de proef," gaf navigator Erwin Berkhof als commentaar op de ruim 3 minuten tijdverlies! Met nog een derde plek op de een na laatste proef wist Van der Marel weer op te klimmen naar de vierde positie in het WRC Academy klassement. "Tsja, het was wat wisselend, maar uiteindelijk ben ik toch tevreden. Het gaat zo verschrikkelijk hard dit jaar - veel sneller dan vorig seizoen en de klasse is vreselijk competitief. Maar de snelheid zit er zeker goed in en dat geeft vertrouwen voor de volgende asfaltrally, de Rally van Frankrijk begin oktober," wist Van der Marel aan de finish in Trier. Maar eerst ging Van der Marel afgelopen week op de Sachsenring zijn volgende 'master class' volgen van het prestigieuze FIA Institute Young Driver Excellence Program. "Dat zijn geweldig leerzame dagen en daar kijk ik elke keer naar uit." Op zaterdag 29 september organiseert de ambitieuze Van der Marel dan ook nog een feestavond in Putten voor alle Nederlandse rallyliefhebbers, voordat hij naar Frankrijk vertrekt om zich voor te bereiden op de volgende ronde van de FIA WRC Academy.

In de WRC Academy ging de zege opnieuw naar de Brit Elfyn Evans die met 1 minuut en 9,9 seconden voorsprong de Spanjaard Jose Antonio Suarez aftroefde. De derde plaats ging naar de Engelse coureur John Maccrone, die op de eerste dag aanvankelijk verrassend aan de leiding ging. Hij werd op slechts 7,1 seconde gevolgd door Van der Marel/Berkhof met hun Ford Fiesta.

Rally van Duitsland
Citroën-rijder Sébastien Loeb domineerde opnieuw in het WRC klassement. Hij won dan ook de ADAC-Rallye Deutschland en had na 15 proeven exact 2 minuten voorsprong op de Finse Ford-rijder Jari Matti Latvala. Mikko Hirvonen (Citroën) werd derde. De Nederlander Peter van Merksteijn viel zaterdag op de Panzerplatte uit door een crash. Henk Vossen wist bij zijn 36e deelname (!) een verdiende 27e plaats overall te behalen met zijn Mitsubishi EvoX. Han Hoendervangers (Mitsubishi) eindigde op de 29eplaats.

timo 23-08-2012 400x267
timo 24-08-2012 400x267timo 25-08-2012 400x267