Download de KNAF app

Welverdiend podium voor Rinus van Kalmthout op Wackersdorf

rvk wackersdorf 6995
Rinus van Kalmthout heeft in het Duitse Wackersdorf een mooie voorbereiding gehad op de Rotax Max Euro Challenge die later dit seizoen op ditzelfde circuit gereden wordt. Na twee sterke heats, met een zege en een tweede plaats, streed de 14-jarige karter in de pré-finale in de top drie, toen een onnodige actie van zijn TKP-teamgenoot Luc Willemse hem terugwierp naar de 17e positie. Vanaf die kansloos lijkende startpositie begon Van Kalmthout aan een unieke finalerace, die hem na een prachtige serie inhaalacties toch nog de derde podiumplek opleverde.

Tekst en foto's: PR

Rinus van Kalmthout wilde dit weekend graag deelnemen aan de Rotax Max-races op Wackersdorf als voorbereiding op de Rotax Max Senior Euro Challenge die eind juli op deze baan zal plaatsvinden. Ook een aantal van zijn concurrenten uit de Euro Challenge namen deel aan deze races en zo kon Van Kalmthout nuttige ervaring opdoen.

Tijdens de vrije training was Van Kalmthout de snelste man op de baan. Zo begon de 14-jarige karter met veel vertrouwen aan de kwalificatietraining. Ook nu reed Van Kalmthout zeer sterk en met een 50.79 was hij weer erg snel, maar Luc Willemse die achter hem reed verbeterde zijn tijd met een honderdste van een seconde en pakte de pole.

In de eerste heat kwam Van Kalmthout bij de start vanaf poleposition niet goed weg, hij viel terug naar de derde plek. Al snel wist hij zijn beide voorgangers te passeren en hij nam de leiding in de race weer in handen. Halverwege de race sloot de Duitser Christopher Dreyspring aan bij Van Kalmthout en hij nam de kop over. De KNAF Talent First-rijder reed enkele ronden in zijn slipstream mee, wist de Duitse favoriet toch te passeren en won zo knap de eerste heat.

In de tweede heat moest Van Kalmthout de strijd aangaan met onder andere Luc Willemse, die vanaf pole mocht starten. In de eerste helft kon de jonge Hoofddorper de raceleider prima volgen, maar de grip van zijn banden werd minder omdat hij er al een race van twaalf ronden op had zitten en hij kon Willemse niet passeren. Tegen het einde van de race drong Dreyspring enorm aan, maar Van Kalmthout hield stand en werd tweede, wat hem een mooie tweede startpositie opleverde voor de pré-finale.

In de pré-finale ontpopte zich een mooie strijd tussen Willemse, Dreyspring en Van Kalmthout. Dit drietal was duidelijk een maatje te groot voor de andere rijders en zij sloegen en gaatje met de rest van het veld. De drie rijders wisselden voortdurend van positie en maakten er een mooie race van. Toen Dreyspring op kop reed kon hij loskomen, omdat Van Kalmthout en Willemse de strijd met elkaar aangingen in plaats van samen te werken. Met een niet doordachte actie knalde Willemse boven op de kart van Van Kalmthout, die daardoor spinde en bovendien zijn hand flink bezeerde. Met een wat kromme kart kon hij de race nog wel uitrijden, maar zijn kansrijke tweede positie was door dit incident omgezet in een 17e plaats, wat ook zijn startpositie voor de finale werd. Willemse had zichzelf ook geen plezier gedaan, hij werd 33e en beschadigde zijn kart dermate dat hij de finale niet kon deelnemen.

Rinus van Kalmthout begon de finale evengoed vol goede moed en zelfs toen hij bij een startcrash nog twee plaatsen kwijtraakte door het gras bleef hij geconcentreerd verder rijden. Dat loonde, want hij passeerde de ene na de andere rijder en klom in rap tempo op. Eenmaal aangekomen op de achtste positie was er een aanzienlijk gat naar de rijders voor hem, maar hij wist ook dat dicht te rijden. In de laatste vier ronden passeerde hij gedecideerd nog vier rijders voor hem. Op het rechte stuk voor de allerlaatste bocht wilde hij de nummer twee, de Formula K fabriekscoureur Martin Henckel Mortensen, buitenom passeren. De ervaren Duitser dwong Van Kalmthout echter naar buiten en passeerde de finish 0,05 seconde eerder dan Van Kalmthout, die zo de kansloos lijkende finale toch nog als derde eindigde. Van Kalmthout was terecht blij met zijn podiumplaats: "Ik denk dat dit één van mijn sterkste races ooit was, ik heb echt alles uit mijn kart gehaald dat erin zat."

rvk hw wackersdorf 6996
Van Kalmthout heeft verrassend nieuws: "Komend weekend is de derde ronde van het Nederlands Kampioenschap Rotax Max in het Duitse Kerpen, maar ik zal daar niet aan deelnemen. Wij vliegen vandaag naar Dallas om te gaan deelnemen aan het Rotax US Open. Ik zal dit hele Amerikaanse kampioenschap rijden bij het Tony kart team van Martijn Koene (Koene USA) en ik kijk er enorm naar uit om mij te kunnen meten aan de Amerikaanse Rotax Max-rijders."