Download de KNAF app

Vroegtijdig einde aan dag 1 voor vd Marel

Vanochtend ging in Straatsburg de Rallye de France Alsace al vroeg van start met de eerste van 8 klassementsproeven in de Elzas. Op de 36 km lange derde proef van de rally moest WRC Academy deelnemer Timo van der Marel helaas de strijd staken nadat hij vlak voor de finish van de weg was geraakt met zijn Ford Fiesta.

Zoals verwacht pakte de oppermachtige Sébastien Loeb meteen de leiding in de rally, maar op de derde proef verloor de rally zijn super-held doordat Loeb (geboren en getogen in deze streek) met motorproblemen moest opgeven. KNAF Talent First rijder Timo van der Marel was de rally goed begonnen met een keurige vierde tijd op de openingsproef, maar kon na zijn crash niet anders dan kiezen voor de 'SuperRally' regeling, zodat hij zaterdag in ieder geval weer kan meerijden in de WRC Academy.

france timo van der marel dag 1 110930 500x333

Natuurlijk is dit echt balen!" zegt Timo van der Marel in het Service Park in Straatsburg als hij met zijn auto gewoon rijdend zijn team heeft bereikt. "We hebben vrijwel geen schade, maar we raakten van de weg toen ik iets te laat remde en de auto 'uitbrak'. Daarbij belanden we nogal ongelukkig in een diepe greppel waar we zelfs niet met behulp van het toegeschoten publiek uit konden komen. Dus moesten we wachten op een takelwagen. Daarna was het motor starten en terug rijden…." Het ongeluk gebeurde vlak voor de finish van de 36 km lange proef 'Pays d'Ormont'. "Het was eigenlijk overal lastig om de juiste grip te vinden," licht Van der Marel toe. "Het ene moment was er veel grip en honderd meter verder had je dan opeens helemaal geen grip meer; we waren ook al eerder even naast de weg terecht gekomen, maar dat was op die plekken geen probleem…" Zaterdag gaan Timo van der Marel en Erwin Berkhof proberen om toch nog de nodige ervaring op te doen op de acht fraaie klassementsproeven in de buurt van Colmar en op de afsluitende Super Special Stage in Mulhouse. Voor de WRC Academy rijders zit de rally er dan alweer op; de WRC rijders rijden ook op zondag nog een aantal (korte) klassementsproeven. De Ier Craig Breen gaat na de eerste dag aan de leiding van het WRC Academy klassement.

Rallye de France Alsace
In het WRC klassement van de Rallye de France Alsace was het Franse publiek vooral teleurgesteld door de vroege opgave van torenhoge favoriet Sébastien Loeb, die al na de tweede klassementsproef de strijd moest staken met motorproblemen. Gelukkig heeft het Citroën fabrieksteam nog een naamgenoot van Loeb die het de concurrentie lastig maakt: Sébastien Ogier nam aanvankelijk de leiding over, maar moest na de eerste dag genoegen nemen met de derde plaats, achter de als tweede geklasseerde Petter Solberg (ook Citroën). Verrassende leider is de Spanjaard Dani Sordo in een MINI. FERM Power Tools Ford-rijder Dennis Kuipers rijdt een zeer constante wedstrijd zonder fouten en staat op een zeer verdienstelijke 9e plaats; Peter van Merksteijn junior staat na problemen op de zesde proef 40e en start zaterdag in de 'SuperRally'.