Download de KNAF app

Voortijdig einde aan WK-rally van Spanje voor KTF-rallytalent Mats van den Brand

vdBrand Spanje.03
Kort maar heftig was de Spaanse ronde van het Wereldkampioenschap Rally's voor KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand. Op de eerste avond pakte Van den Brand in de superspecial met een snelste tijd nog een extra punt voor de Drive Dmack Fiesta Trophy, om zijn rally vervolgens al in de derde proef na een crash tot een voortijdig einde te zien komen. "Ik ben zelden zo teleurgesteld geweest. Ik wilde het seizoen goed afsluiten en dan gebeurt dit", blikte de KTF-rijder op zijn Spaanse avontuur terug.

Na de prachtige tweede plaats in de Drive Dmack Fiesta Trophy bij de WK-rally van Duitsland had KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand zich juist zoveel voorgesteld van de WK-rally in Spanje. De KTF-rijder wilde in Spanje het seizoen afsluiten met een topresultaat om daarmee tevens beslag te leggen op de eerste plaats in het rookie-klassement van de Drive Dmack Fiesta Trophy.

vdBrand Spanje.01
Voor de deelnemers aan de Drive Dmack Fiesta Trophy was de RallyRACC Rally de Espana opgedeeld in twee stukken. Daarmee waren er voor de jonge talenten dubbele punten voor het kampioenschap te verdienen. Eerst stonden er negen gravelproeven op het programma, op zaterdag en zondag gevolgd door de nodige asfaltproeven. Met name in dit tweede deel van de rally wilde Van den Brand zijn slag slaan en kostbare punten voor de titelstrijd pakken.

vdBrand Spanje.02
Van den Brand begon de rally uitstekend. Samen met zijn Belgische navigator Martijn Wydaeghe zette de KTF-piloot op de superspecial rondom de berg Montjuich in Barcelona van de vaste deelnemers aan de Drive Dmack Fiesta Trophy de snelste tijd op de klokken en pakte daarmee een extra punt voor het klassement. Met een vierde tijd in de tweede proef scoorde Van den Brand opnieuw goed. Op de derde proef ging het echter mis voor de 24-jarige coureur uit Sint-Oedenrode. Met hoge snelheid raakte de Ford Fiesta van Van den Brand en Wydaeghe van de weg, sloeg enkele keren over de kop, om vervolgens in de berm te blijven liggen. Het KTF-talent en zijn navigator bleven bij de crash ongedeerd, maar de Fiesta raakte zo zwaar beschadigd, dat verder rijden onmogelijk was. Daarmee kwam de WK-rally van Spanje voor het duo tot een veel te vroeg einde.

vdBrand Spanje.04
"Wat ben ik hier ziek van. We waren juist zo goed begonnen, en zonder dat we risico's hoefden te nemen, waren ook de tussentijden in de derde proef uitstekend. In een bocht achter een heuvel ging het vervolgens fout. Ik kan M-Sport alleen maar bedanken voor het bouwen van zo'n goede en sterke auto waardoor we allebei zonder kleerscheuren konden uitstappen. Ik wilde hier in Spanje het seizoen juist goed afsluiten en had me al verheugd op de asfaltproeven die nog zouden komen. Een podium had er zeker ingezeten. Maar helaas", aldus een zwaar teleurgestelde Van den Brand.